window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

S-a lansat raportul de țară pentru România realizat în cadrul proiectului CONFRONT

CONFRONT - Contracararea noilor forme de trafic cu minori de etnie romă: abordare participativă

Fundația pentru o societate deschisă a lansat raportul de țară realizat în urma cercetării desfășurate în cadrul proiectului „CONFRONT – Contracararea noilor forme de trafic cu minori de etnie romă: abordare participativă”.

România este o sursă semnificativă de victime ale traficului de persoane în Europa. Numai în 2012 și 2013, 1937 de cetățeni români adulți și minori au fost identificați ca victime ale traficului de persoane, 56% dintre aceștia fiind traficați pe teritoriul Europei. Din totalul victimelor traficului de persoane înregistrate de autoritățile române în anii 2012 și 2013, 670 au fost minori (adică 34,5% dintre victime).  Totuși, dacă numărul victimelor adulte ale traficului de persoane înregistrează scăderi seminificative în ultimii ani, nu același lucru se poate afirma despre minori, a căror pondere în totalul victimelor a crescut vizibil începând cu anul 2011.

Raportul lansat astăzi se concentrează, însă, pe analiza unui aspect delicat și puțin investigat în România – traficul de persoane provenind din comunitățile de romi, în special pe formele noi de trafic de minori pentru cerșit, comiterea de furturi mărunte și exploatarea sexuală a băieților.

„Se știe foarte puțin despre ponderea cetățenilor români de etnie romă în rândurile victimelor traficului, mai ales din surse oficiale. Cu toate acestea, mass-media românești și străine prezintă romii ca având o pondere importantă printre victimele traficului de persoane (și în rândul exploatatorilor) și nicio autoritate nu le poate susține sau contrazice din cauza lipsei datelor. Când vine vorba despre traficul de persoane, autoritățile refuză colectarea datelor dezagregate etnic, precizând că legislația nu permite acest demers. Totuși, aceleași instituții colectează astfel de date în alte contexte, respectând același cadru legislativ. Până la o schimbare a modului în care autoritățile colectează informațiile, lipsa datelor referitoare la traficul de minori romi face să nu existe măsuri specifice în actuala Strategie Națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2012-2016”, menționează autoarea raportului lansat astăzi, Daniela Tarnovschi, sociolog la Fundația pentru o societate deschisă.

Cercetarea pe care se bazează raportul a fost realizată în două faze:

·       faza preliminară, constând în analiza documentelor disponibile și realizarea de interviuri semi-structurate cu actori naționali (insituții ale statului, ONG-uri implicate în combaterea traficului de persoane, lideri romi); și

·       faza de culegere efectivă a datelor în comunități (cercetare participativă), etapă în cadrul căreia s-a lucrat cu absolvenți de științe socio-umane, majoritatea romi, activi în ONG-uri rome și ne-rome.

Raportul rezultat și prezentat astăzi examinează tipologiile victimelor traficului de persoane și dezbate vulnerabilitățile comunităților de romi la trafic. Studiul își propune să furnizeze cunoștințe obținute empiric despre mecanismele de recrutare și exploatare ale victimelor pentru a oferi cât mai multe informații necesare în cadrul eforturilor de identificare a victimelor traficului și al răspunsurilor anti-trafic.

Studiul subliniază clar că nu există practici culturale specifice, înrădăcinate, care să îi facă pe romi vulnerabili la trafic, dar factori precum sărăcia, șomajul larg răspândit și nivelele scăzute de educație, ca și rezultatul istoriei de excluziune socială a romilor, pot explica posibila lor vulnerabilitate la trafic.

Una dintre concluziile importante ale acestui raport susține necesitatea colectării datelor dezagregat, în funcție de etnie, în limitele cadrului legal existent. Acest fapt va permite instituțiilor statului atât îmbunătățirea designului politicilor publice anti-trafic în România, cât și contracararea anumitor teze discriminatorii cu privire la romii din România.

***

Proiectul transnațional „CONFRONT – Contracararea noilor forme de trafic cu minori de etnie romă: abordare participativă” (în original „CONFRONT – Countering new forms of Roma children trafficking: Participatory approach) (HOME/2012/ISEC/AG/THB/400000394) este finanțat de Comisia Europeană/ DG Home Affairs și se desfășoară în perioada august 2013 – iulie 2015.

Proiectul CONFRONT este implementat de un consorțiu de organizații neguvernamentale sau academice din Austria (Ludwig Bolzmann Association – Institute of Human Rights/BIM), Bulgaria (Center for the Study of Democracy), Grecia (Hellenic Foundation for European and Foreign Policy), Italia (Censis Foundation), Slovacia (People in Need), Ungaria (Center for Policy Studies al Central European University) și România (Fundația pentru o societate deschisă).

Proiectul este co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Prevenire și Luptă împotriva Criminalității al Uniunii Europene.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top