window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

S-au deschis înscrierile la ediția 2012 – 2013 a Patrulei de Reciclare

  • Patrula de reciclare 2013

Patrula de reciclare 2013În perioada 15 octombrie – 9 noiembrie, unitățile de învățământ pre-universitar sunt invitate sa se înscrie în programul educaţional de protecție a mediului ”Patrula de reciclare”, inițiat de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec.

Programul se desfășoară în București și în următoarele județe: Argeș, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

 

Realizat de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, Patrula de reciclare reprezintă un program educaţional de protecţie a mediului, centrat pe colectarea şi reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în unităţile de învăţământ. Proiectul urmărește încurajarea obiceiului de colectare selectivă a acestui tip de deșeuri pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, anume de 4 kilograme/locuitor/anual, ajută elevii să înţeleagă unele dintre cauzele poluării mediului, să conştientizeze faptul că reducerea acestora depinde de fiecare dintre noi și să devină ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor.

Prima ediție a Patrulei de Reciclare s-a încheiat în luna iunie a acestui an, cu rezultate notabile: peste 17.000 de copii și adolescenți din 206 școli și grădinițe din 7 județe au reușit să colecteze, împreună, peste 42.000Kg DEEE, au conceput și pus în practică sute de activități de conștientizare și promovare a colectării responsabile. Recordul este deținut de Școala ”George Emil Palade” din Ploiești, care a strâns 2.596,6 kg DEEE, cea mai mare cantitate colectată de o unitate de învățământ din țară.

 

Rezultatele și gradul de implicare al elevilor și profesorilor ne dau încredere în potențialul programului de a genera o atitudine responsabilă față de mediu în rândul generației tinere. Avem motive să considerăm Patrula de reciclare o oportunitate pentru fiecare comunitate de a se mobiliza în vederea creșterii cotei de colectare la nivel național, în conformitate cu legislația europeană.  Mai mult, creăm împreună un context propice pentru ca tinerii să-și dezvolte abilitățile creative, spiritul de inițiativă și sentimentul de grijă față de natură și de cei din jur.” Gabriela Tranciuc, managerul proiectului Patrula de Reciclare.

Aproximativ 650 de unități de învățământ și peste 23.000 de copii și adolescenți sunt așteptați să se alăture acestei mișcări de voluntariat care contribuie, cu rezultate palpabile, la protejarea mediului și binele comunităților, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Și la această ediție organizatorii vor recunoaște performanța, oferind premii profesorilor coordonatori celor mai activi și Patrulelor care vor colecta cele mai mari cantități de DEEE și vor propune cea mai inspirată mascotă a programului.

Astfel, în toate unităţile de învăţământ înscrise, grădiniţe, şcoli şi licee, agenții Patrulelor de reciclare vor fi încurajați să își exprime creativitatea și interesul față de protejarea naturii prin activități artistice, acțiuni ecologiste, campanii de informare a publicului și colectare de DEEE.

Până în prezent, Patrula de reciclare a stimulat realizarea unor creații artistice (postere, desene, sloganuri, poezii și eseuri, fotografii) și idei de activități de excepție. Tinerii și-au luat în serios rolul de promotori ai unei schimbări de mentalitate, angajându-și familiile, prietenii și vecinii în procesul de colectare. Posterul premiat a devenit vizualul principal al noii ediții a Patrulei. Anul acesta, organizatorii lansează o nouă provocare copiilor și profesorilor din București și din cele 24 de județe – premiul special va fi acordat celei mai bune propuneri de Mascotă a proiectului.

In fiecare școală participantă vor fi amplasate containere de colectare și toţi copiii înscrişi în program vor primi broşuri adaptate nivelului lor de vârstă, care să le ofere informațiile esențiale referitoare la importanța colectării și reciclării DEEE.

Partenerul media al proiectului este Agenția Natională de Presă Agerpres.

Unitățile de învățământ din județele menționate interesate de program, metodologia de înscriere şi regulamentul Patrulei de reciclare sunt invitate să acceseze http://www.rorec.ro/ro/patrula-de-reciclare şi pagina facebook Patrula de reciclare.

Înscrierea în program se va putea realiza în perioada 15 octombrie – 9 noiembrie 2012

***

Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi producători europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea în sectorul economic de materii prime.

 

Contact:

Asociaţia Româna pentru Reciclare RoRec

Gabriela Tranciuc

Manager proiect Patrula de reciclare

Email: gabriela.tranciuc@rorec.ro

Mobil: 0728 222 215

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top