Săptămâna Brâncoveanu la Radio România Cultural

În săptămâna în care se împlinesc 300 de ani de la martirizarea lui Constantin Brâncoveanu, Radio România Cultural difuzează, de luni (11 august) și până vineri (15 august), de la ora 16,00, o serie de emisiuni dedicate Domnitorului.

Istoricul Răzvan Dolea invită publicul Radio România Cultural la o călătorie în timp în urmă cu mai bine de 300 de ani, pentru a cunoaște mai bine o întreagă perioadă istorică, moștenită de urmași peste veacuri ca epocă a lui Constantin Brâncoveanu.

Luni, 11 august, de la ora 16,00, academicianul Răzvan Theodorescu vorbește despre importanța și moștenirea pe care a lăsat-o românilor domnia lui Constantin Brâncoveanu, informații pe care reputatul academician le va susţine într-o sesiune de comunicări la Universitatea Columbia din New York.

Marţi, 12 august, cunoscutul specialist în trecutul Bucureştiului, istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureşti, ne va purta printre momente şi monumente care leagă istoria Capitalei de domnia lui Constantin Brâncoveanu. O abordare pe mai multe direcţii de analiză care arată că, la cumpăna secolelor al XVII – lea şi al XVIII – lea, Bucureştiul devenise un important centru şi focar de cultură, dar şi un punct de intersectare a acţiunilor politico-diplomatice în această parte a Europei.

Seria de emisiuni dedicate Anului Brâncoveanu continuă, miercuri, 13 august, când, îndrumaţi de doctorul Octavian Buda, titularul catedrei de Istorie a Medicinei de la Universitatea Carol Davila, intrăm pe tărâmul investigaţiei istorice: un caz de plagiat intelectual mai puţin cunoscut datând din secolul XVIII. Doctorul Iacob Pylarino „protomedicul” Curţii lui Constantin Brâncoveanu, care a avut un rol important şi în organizarea Spitalului Colţea, a publicat în 1715 o lucrare privind „altoirea”, adică vaccinarea, împotriva variolei. Peste 8 decenii, în 1796, englezul Edward Jenner publică o lucrare pe aceeaşi temă, rămânând creatorul metodei vaccinării …

Joi şi vineri, cunoscutul istoric Dan Falcan va încadra epoca lui Constantin Brâncoveanu în contextul istoriei europene şi a celei naţionale. O abordare istorică amplă, cu multe note originale, pornind de la „chestiunea orientală” care atunci se năştea, trecând prin „aşezămintele brâncoveneşti” şi blestemul Saftei Brâncoveanu, până la distrugerile din perioada comunistă. Un moment special va fi dedicat pelerinajului din 21 mai 2014, când bucureştenii au arătat că ar vrea să adauge încă un patron spiritual şi sfânt protector capitalei: pe Sfântul Constantin Brâncoveanu.

Anul 2014 a fost declarat „Anul Brâncoveanu”, pentru a marca 300 de ani de la tortura Brâncovenilor, având în vedere importanţa şi contribuţia majoră a domnitorului în istoria şi cultura naţională.