Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centru Cultural ‘’Palatele Brancovenesti”, organizeaza, in perioada 20-22 iunie, un eveniment de exceptie care marcheaza Anul Brancoveanu. In aceste trei zile, bucurestenii vor putea intra in atmosfera secolului XVII, perioada in care domnitorul Constantin Brancoveanu acorda o mare atentie culturii romanesti.

Lectie de istorie in aer liber

Pe 20 iunie, copiii din scolile bucurestene vor putea asista la o lectie inedita de istorie, prin care vor putea intelege ce a insemnat Constantin Brancoveanu pentru istoria poporului roman. Studenti ai Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L Caragiale” au pregatit o piesa de teatru, special scrisa pentru acest eveniment, “Povestea lui Constantin Brancoveanu si a fiilor sai”. De asemenea, odata ajunsi la Mogosoaia, elevii se vor putea plimba cu trasura pe domeniul brancovenesc, vor vizita palatul si vor participa la ateliere de creatie adaptate perioadei respective. Astfel, copiii vor scrie, in stilul caracteristic epocii, pe foi de papirus, vor desena blazoane si vor putea sa-si creeze propria coroana regala.

Muzica bizantina, fanfare si saltimbanci

Pe 21 iunie, la Palatul Mogosoaia va fi o zi de petrecere speciala: in curtea Palalatului, fanfara si saltimbanci vor intretine armosfera, ajutati de jongleuri, aruncatori de flacari si acrobati. Nu vor lipsi nici actori care ii vor intruchipa pe Constantin Brancoveanu si cei patru fii: Constantin, Stefan, Radu si Matei, iar Corul Patriarhal va sustine un minirecital de muzica bizantina. Pe langa alaiul domnesc, la sarbatoarea brancoveneasca vor fi prezenti si instrumentisti turci care vor canta meterhanea (muzica turceasca specifica paradelor turcesti). Seara va fi incheiata de Viorica si Taraful din Clejani. Pastrand nota evenimentului, un moment special il va constitui Balada lui Brancoveanu.

Pe 22 iunie, bucurestenii sunt invitati la un alt spectacol medieval, muzica si dans, sustinut de trupa Trei Parale. Intrarea este libera.

Program

20 iunie
10.00 – 11.30 – plimbari cu trasura pe domeniul brancovenesc
11.45. – 12.30 – “Povestea lui Constantin Brancoveanu si a fiilor sai”, piesa de teatru pentru copii
12.50 – 13.30 – ateliere de creatie

21 iunie
19.30- 00.00

Sarbatoarea brancoveneasca
– toaca va da semnalul de incepere a serbarii de la Palatul Mogosoaia. In curtea Palatului fanfara, saltimbanci, jongleuri, aruncatori de flacari si acrobati vor intretine atmosfera.
– sosirea actorilor care ii intruchipeaza pe Constantin Brancoveanu si  membrii familei sale
– minirecital muzica bizantina – Corul Patriarhiei
– muzica turceasca – meterhanea
– concert Viorica si Taraful din Clejani

22 iunie
14.30 – 15.15 – Trei Parale, concert de muzica medievala
15.15- 15.35 – dans medieval
16.00 – 16-45 – Trei Parale, concert de muzica medievala