Pe măsură ce intrăm în al treilea trimestru, în ciuda mulţumirii generale, investitorii încă se confruntă cu dezechilibre macro descurajante ce trebuie corectate, în timp ce umbra energiei se iveşte din ce în ce mai mult, odată cu dezlănţuirea conflictului din Irak.

Saxo Bank, specialistul online pentru tranzacţionare multi-asset şi investiţii, a publicat a treia analiză trimestrială pentru 2014, ce ia în considerare mediul macroeconomic şi clasele individuale de asseturi.

Saxo Bank prevede un al treilea trimestru relativ pozitiv. Banca este optimistă că redresarea SUA va reveni dupa un Q1 Dezastruos (-2,9%). De asemenea, vede acţiunile surclasând bondurile şi prevede că slăbirea pe viitor a USD va fi limitată. Volatilitatea ar trebui să se ridice de la minimele absolute pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul QE3 al Fed. În sfârşit, banca crede că preţul petrolului va rămâne ridicat, dar într-un interval fix.

Cu toate acestea, Steen Jakobsen, economist şef Saxo Bank, spune că un dezechilibru permanent pe piaţă, unde doar 20% din economie – companii listate şi bănci – primesc 100% din creditul disponibil şi din capitalul politic îi sufocă pe cei 80% rămaşi, care sunt IMM-uri. Evaluările burselor par ‘rezonabile’, dar doar pentru că un cost rezultant mai mic al capitalului pentru cei 20% exclusivişti este susţinut apoi de convingerea puternică în QE şi de o preferinţă răspândită de a investi în equities.

Ameninţări suplimentare la adresa anticipatei redresări include piaţa proprietăţilor din China şi marile sale nevoi de refinanţare, creşterea din Franţa sau Germania în picaj din cauza exporturilor scăzute către Asia şi preţuri ale energiei în continuă creştere. Preţurile mai mari la energie au un impact negativ asupra consumului, contribuind la o eroziune mai largă a venitului dispozabil al consumatorilor.

Jakobsen a comentat: “Fără un transfer de bani de la cei 20% înapoi la cei 80%, o să ne confruntăm cu o decadă de ‘Japonizare’. O corecţie a acestui dezechilibru este esenţială pentru a reseta economia mondială. Consensul că puţină creştere este de ajuns este îngrijorător şi ignoră perspectiva generală.”

“În ianuarie, FMI, Banca Mondială, BCE, FED şi majoritatea economiştilor de la bănci se dădeau peste cap să proclame 2014 ca fiind anul redresării, dar pe măsură ce întrăm în a doua jumătate a anului, Europa este vulnerabilă, deficitele bugetare cresc, iar înţelegerile din culisele politice sunt obligate să ceară mai mult timp. SUA au nevoie de 2,9% creştere analizată în Q3 doar pentru a înregistra o creştere la zero pentru prima jumătate a lui 2014 – iar Asia continuă să creadă că poate să pună la cale o cădere domoală – o sarcină imposibilă, ca şi cum ai încerca să întorci un super-submarin într-un râu.”

Equities

Peter Garnry, Head of Strategy Equity, subliniază importanţa continuă a deţinerii de equities pentru a putea vedea o creştere semnificativă a capitalului. Repricing-ul relativ dintre equities şi bonduri a continuat în 2014, căci venitul total al equities faţă de bonduri rămâne sub linia premium de risc a equity din 1995. El a comentat: “Equities sunt încă cea mai atractivă clasă de asseturi, sunt acum evaluate corect şi nu se află deloc într-o bulă”.

FX

A existat un salt considerabil al preţurilor petrolului din cauza destabilizării din Irak, dar acest salt în termeni procentuali este încă relativ modest. Cele mai afectate negativ valute în eventualitatea unei creşteri şi mai mari a preţurilor petrolului sunt cele care se bazează puternic pe importurile energetice şi, în acelaşi timp, sunt şi cele mai intensiv-energetice în termeni de unităţi ale PIB-ului. India, Coreea de Sud şi Africa de Sud par a fi în mod special în pericol din cauza intensităţii energetice a PIB-ului, în timp ce Turcia, Polonia şi Ungaria sunt valute de pe pieţe emergente extrem de dependente de importori pentru marea majoritate a consumului lor.

John J. Hardy, Head of FX Strategy, a adăugat: “Tocmai am ieşit dintr-o perioadă de linişte fără precedent a preţurilor la petrol, deci mişcarea va trebui, probabil, să fie mai amplă pentru ca noi să observăm o cădere mai mare şi o influenţă asupra valutelor.”

Topul FX al temelor de tranzacţionare al Saxo Bank pentru Q3 2014 include short EURJPY, short AUD vs. USD şi CAD, long NOKSEK în cădere şi long MXNTRY.

Materiile prime

În ciuda recentelor surclasări ale materiilor prime, conflictul din Irak aruncă o umbră de rău augur asupra rezervei de petrol mondiale. Dacă marşurile militanţilor sunniţi nu pot fi oprite, un preţ ridicat al petrolului este inevitabil pentru 2015.

Piaţa de energie trebuie să ia în calcul posibilitatea ca rezerva globală de ţiţei să depăşească cererea pentru prima dată în istoria recentă, datorită, în parte, creşterii producţiei non-OPEC, iar preţul mediu al ţiţeiului Brent e posibil să scadă spre 105 USD/baril. După ce în 2013, aurul a trecut prin prima scădere anuală în 13 ani, Saxo Bank este prudent optimistă în legătură cu perspectivele sale la sfârşitul lui 2014 după ce a ajuns la o medie de 1,225 USD/oz în primul trimestru.

Ole S. Hansen, Head of Strategy Commodities, a adăugat: “ţintele Irakului par acum de neatins, ceea ce pune şi mai multă presiune pe Arabia Saudită de a creşte producţia pentru a evita ca pieţele petrolului să devină prea limitate.”

 Raportul Saxo Bank TradingFloor Insights Q3 2014 poate fi citit și descărcat integral aici: https://s3.amazonaws.com/storage.saxobank.com/TradingFloor/TradingFloorCom_Insights_Q3_2014.pdf

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Banca permite clienţilor să tranzacţioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, acţiuni, contracte Futures, opţiuni şi alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzacţionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader şi SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clienţii instituţionali ai băncii. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă şi presupune personalizarea şi crearea de mărci pentru platformele de tranzacţionare pentru alte instituţii financiare şi brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienţi white label şi deserveşte mii de clienţi retail în peste 160 de ţări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogaţi şi, de atunci, şi-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga şi birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.