Lumea financiară și politică se concentrează pe evenimentele de la Casa Albă, unde noul președinte ales Donald Trump este acuzat de obstrucționarea unei investigații cu privire la presupusele legături ale Rusiei cu campania sa electorală. Fostul director al FBI, James Comey, va discuta despre aceste acuzații în cadrul unor audieri în Congres care, în cel mai rău caz, ar putea duce la demiterea președintelui SUA.

Însă aceasta nu e singura demitere care ține prima pagină zilele acestea. Puțin mai la sud, în Brazilia, ar putea avea loc a doua demitere prezidențială în doar doi ani – și, cel mai probabil, una cu mult mai multe șanse de a se materializa în comparație cu cea din SUA.

Totul a început joia trecută, atunci când a apărut știrea că președintele Michel Temer a fost implicat în mituirea lui Eduardo Cunha, politicianul aflat la închisoare, personajul principal din spatele demiterii Dilmei Rousseff, asigurând astfel ascensiunea lui Temer la putere. De parcă ar fi fost scenariul unui serial polițist prost, o înregistrare ce dezvăluia fapta a fost scoasă la iveală de către executivii companiei alimentare JBS care aranjau plata mitei și care, după cum s-a dovedit, înregistrau în secret discuțiile avute cu Temer. Executivii JBS încercau să facă o înțelegere cu privire la implicarea lor în „Operation Car Wash” — scandalul de corupție din Brazilia care a început cu examinarea contractelor petroliere ale Petrobras în 2014, dar care acum s-a extins și implică aproape toată elita politică și economică din Brazilia.

Evident, acest lucru este spectaculos în sine, dar cu atât mai mult cu cât Temer și coaliția sa aveau în program o platformă anti-corupție, promițând o curățenie temeinică după scandalul de corupție care a menținut Brazilia într-o furtună economică și politică timp de aproape trei ani, iar anul trecut a avut ca rezultat demiterea lui Rousseff.

Activele braziliene s-au lichidat dramatic, iar realul brazilian a scăzut mai mult de 7% față de dolar la un moment dat. Până atunci, piețele braziliene avuseseră una dintre cele mai bune performanțe din acest an. Agenda pentru reforme și temperarea cu succes a inflației au readus încrederea investitorilor și au determinat, încetul cu încetul, o îmbunătățire a economiei și o revenire la creștere.

În consecință, extinderea marjelor swapurilor pe riscul de credit al datoriei USD suverane a Braziliei s-a contractat la cel mai mic nivel în peste doi ani: de la tranzacționare la peste 500 de puncte de bază – însemnând că obligațiunile guvernamentale USD ale Braziliei ar produce o primă de cinci puncte procentuale față de cele ale Trezoreriei SUA – înapoi la sub 200 de puncte de bază înainte de declanșarea haosului de săptămâna trecută.

Temer a negat puternic toate acuzațiile, inclusiv în cadrul unui discurs televizat sâmbăta trecută, aducând speranță că ordinea se va restabili. Însă la sfârșitul săptămânii trecute, consiliul Ordinului Avocaților din Brazilia a votat cu 25 de voturi contra 1 în favoarea audierii formale de punere sub acuzare a lui Temer care este de așteptat să aibă loc săptămâna aceasta.

Deși nu poate exista vreun argument în favoarea corupției, pe termen scurt o nouă demitere ar arunca viitorul politic al Braziliei într-o nouă stare de nesiguranță și ar pune în pericol redresarea fragilă economică ce tocmai începuse. Ce e mai rău, agenda pentru reforme, care a fost detestată pe plan local, dar lăudată de investitori, ar fi cel mai probabil prima victimă pe frontul politic. Aceasta ar reprezenta o lovitură puternică adusă încrederii regăsite a investitorilor și ar putea cu ușurință să ducă la o nouă perioadă de nesiguranță și scurgere de capital.

 În urma izbucnirii noului scandal din Brazilia, au apărut întrebări cu privire la posibilul risc de contagiune la alte țări din America Latină și la piețele emergente în general.

Brazilia era văzută de mulți ca un catalizator al dezvoltării politice pozitive din America Latină, observată îndeosebi în țara vecină, Argentina, care, în mod similar, s-a bucurat de o revenire a încrederii investitorilor după o agendă a reformelor favorabile pieței.

Scandalul brazilian ar putea avea efect asupra sentimentului investitorilor pe termen scurt în America Latină și, evident, un regres economic al celei mai mari piețe de export a țării ar conta, de asemenea. Dar pe termen lung, Argentina ar trebui să nu fie afectată, cu condiția ca țara să poată să-și mențină cursul actual de stabilitate politică și politici favorabile pieței. Însă și alte economii ale piețelor emergente s-au confruntat cu probleme politice în ultima vreme. Demiterea ministrului de finanțe din Africa de Sud și reforma constituțională din Turcia care dă și mai multă putere președintelui Erdogan sunt doar câteva exemple recente. Deși se poate spune în mod rațional că aceste evenimente nu au nicio legătură și nu se influențează unul pe altul, este bine ca investitorii să-și reamintească faptul că prima și venitul adăugat, care au creat un interes pentru aceste piețe, există, în mod evident, dintr-un motiv bine întemeiat.

Analiza de Michael Boye, Fixed Income trader / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa