Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani într-o fascinantă călătorie în lumea cunoașterii științifice! Din 24 iunie până pe 6 septembrie 2024, urmând cursurile Școlii de Vară de la Antipa, participanții vor fi implicați în activităţi de cunoaştere a biodiversităţii şi de ocrotire a mediului, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către specialiștii muzeului.

Anul acesta, Muzeul Antipa va găzdui 8 module, care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, atât în Sala Atelier cât și în grădina muzeului, și vor avea următoarea succesiune:

Modulul I (24 – 28 iunie 2024): În căutarea viețuitoarelor cu opt picioare – Arahnidele

Coordonatori: Dr. Costică Adam și Dr. Ioana Cristina Constantinescu

Îți propunem la început de vacanță o incursiune într-o lume fascinantă, cea a păianjenilor și acarienilor. Vom descoperi împreună cu Dr. Costică Adam și Dr. Ioana Cristina Constantinescu, coordonatorii cursului, diversitatea extraordinară a acestor animale, vom vedea care este locul lor în natură și cum viața oamenilor se intersectează adesea cu viața acestor creaturi.

Împreună o să descoperim că în orașul nostru, în parcuri, lângă bloc și chiar în propria noastră locuință suntem înconjurați de prietenii noștri cu opt picioare cu care încercăm să trăim fără a ne incomoda prea mult reciproc. Vom studia la microscop acarieni minusculi și vom urmări păianjeni, descoperind împreună lucruri uimitoare despre aceste animale, care ne vor face să le înțelegem mai bine și să le privim cu mai multă prietenie. Dacă studiul naturii este una dintre pasiunile tale, atunci cu siguranță trebuie să vii alături de noi, specialiștii muzeului Antipa, în această aventură!

Modulul II (1 – 5 iulie 2024): Academia Insecta

Coordonator: Drd. Andreea Cătălina Drăghici

Între 1 și 5 iulie 2024 Școala de Vară continua cu modulul „Academia Insecta”. În această săptămână, împreună cu Drd. Andreea Cătălina Drăghici, vom face studii în teren, pentru a ne reconecta cu mediul înconjurător și pentru a descoperi fascinanta lume a viețuitoarelor pe 6 picioare, fără de care societatea umană nu ar putea exista.

Pentru a înțelege anatomia acestor complexe viețuitoare le vom studia, folosind instrumente profesionale precum microscop și truse de disecție, și vom experimenta activitatea unui entomolog în deplasările de cercetare.

Vom afla motivul pentru care societatea depinde de insecte și ce presupune declinul acestora din ultimele decenii. Recent, entomologii din colectivul Muzeului Antipa au descoperit chiar în București o specie nouă de gândac pentru fauna României, așa că putem face descoperiri surprinzătoare chiar și în orașul în care locuim.

Modulul III (8 – 12 iulie 2024): Ora păsărilor

Coordonator: Dr. Andrei Ștefan

Între 8 și 12 iulie 2024, la „Ora păsărilor”, pasionații de ornitologie vor afla de la Dr. Andrei Ștefan de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde își fac cuibul, câţi pui au, sau cum învață să zboare. Vor descoperi cele mai comune dintre păsările care-și fac cuiburile lângă casa noastră, în parcul sau pădurea din apropiere, ori pe lacurile sau bălțile din București.

Cursul se desfășoară atât în grădina Muzeului Antipa, cât și în parcuri vecine. Voi trebuie să veniți cu bucurie și cu dorința de a învăța, iar noi vă întâmpinăm cu entuziasm, dragoste de natură plus echipamentul de care aveți nevoie „la păsărit”.

Modulul IV (15 – 19 iulie 2024): Animale ocrotite

Coordonator: Dr. Alexandru Iftime

În modulul „Animale ocrotite”, din perioada 15 – 19 iulie 2024, tinerii cursanți vor face cunoștință cu specii ocrotite din fauna României și vor afla de la Dr. Alexandru Iftime de ce unele specii de animale ajung să aibă nevoie de ocrotire, precum și ce putem face fiecare dintre noi pentru a le oferi această protecție. Participanții vor afla ce specii de animale sunt ocrotite de lege, cum să le recunoască și să le protejeze în natură, de la vietăți binecunoscute și spectaculoase precum balena albastră sau tigrul siberian la peștișori întâlniți doar în România, precum aspretele sau roșioara de Pețea. Vor învăța care sunt necesitățile acestor specii și ce putem face pentru ele – și pentru a reduce impactul activităților noastre asupra naturii.

Modulul V (22 – 26 iulie 2024): Curioasa și fascinanta lume a fluturilor 

Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

Vă invităm într-o călătorie de explorare a lumii fluturilor, în care veți putea afla amănunte interesante despre acest grup de insecte, ce cuprinde o zecime din totalul speciilor de animale cunoscute la ora actuală.

Din 22 până pe 26 iulie 2024, Dr. Mihai Stănescu va dezvălui celor interesați câteva dintre secretele transformărilor prin care trec aceste insecte frumoase și delicate de-a lungul vieții lor, cum le putem studia și ce putem afla în urma acestor studii. Într-un mod relaxant și distractiv, veți afla câteva dintre secretele ascunse în spatele frumuseții acestor insecte și ce importanță poate avea bogăția de culori de pe aripile fluturilor pentru supraviețuirea și reproducerea lor.

Pe parcursul acestui modul veți avea șansa să admirați o parte dintre colecțiile Muzeului „Grigore Antipa” care nu sunt expuse publicului; veți urmări filmări inedite și veți vedea câteva dintre activitățile care susțin existența unei colecții fascinante, găzduită de cel mai mare muzeu de istorie naturală din România – toate acestea în ritmul unei altfel de școli din vacanța de vară.

Modulul VI (29 iulie – 2 august 2024): Natura la microscop

Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Dr. Alexandra-Florina Popa, Dr. Oana Paula Popa

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 29 iulie – 2 august 2024 tinerilor naturaliști care vor dori să privească „Natura la microscop”. Folosind instrumente științifice din laboratorul muzeului, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Dr. Alexandra-Florina Popa și Dr. Oana Paula Popa, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură.

Participanții vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor neprețuit, adevăraţi „ochi magici” ai cercetătorilor. Cursanții noștri vor avea astfel posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor și a plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Școlii de Vară îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum „funcționează” natura, iar la sfârșitul acestui modul, vor privi lumea cu alți ochi!

Modulul VII (26 – 30 august 2024): Crustacee mici și mari, printre alge și corali 

Coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu și Drd. Maxim-Jean Bâlcu

Între 26 și 30 august, îi invităm pe copiii pasionați de biologie marină să devină mici cercetători și să petreacă o săptămână alături de coordonatorii modulului, Dr. Ana-Maria Petrescu și Drd. Maxim-Jean Bâlcu. Cursanții vor pătrunde în universul lumii subacvatice, plin de animale misterioase din abisul oceanelor, sau din recifele de corali, dar și din marea noastră, Marea Neagră.

Tinerii curioși vor afla informații despre habitatul, biologia și anatomia acestor viețuitoare, pe unele dintre ele le vor studia folosind lupa binoculară și microscopul optic, apoi le vor putea determina și clasifica. Vor desfășura diferite activități practice printre care, de exemplu, își vor realiza propriile preparate microscopice, vor tria și determina materialul și îl vor putea fotografia sau chiar desena.

Modulul VIII (2 – 6 septembrie 2024): Prinde momentul! Curs de fotografie în natură pentru copii

Coordonator: fotograf Ruxandra Nițescu

Încheiem Școala de Vară la Antipa cu un curs de fotografie, care vă va învăța diferite tehnici utile pentru fotografia în natură. Vom fi atenți la modelul de obiectiv de care avem nevoie, inclusiv pentru tehnica fotografiei macro, pentru a scoate în evidență detaliile subiectului fotografiat. Împreună cu Ruxandra Nițescu vom explora tehnicile de iluminare naturală și artificială și ne vom folosi de texturi, de linii și forme din jurul nostru pentru a adăuga noi elemente fotografiilor noastre.

Fotografia îi poate ajuta pe copii să învețe arta „încetinirii”. Este un curs potrivit exploratorilor care doresc să își perfecționeze spiritul de observație și creativitate.

Copiii sunt rugaţi să vină cu propriul aparat foto digital (ideal D-SRL sau compact) cu funcţie manual (M) şi prioritate de diafragmă/apertură (A sau Av).

 La terminarea fiecărui modul, toți copiii vor primi diplome de participare și premii surpriză.

Înscrierea copiilor la Școala de Vară 2024 la Antipa se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin https://antipa.bilet.ro/.

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile, iar costul de participare este de 290 lei/modul/participant, 560 lei/ modul/doi frați sau 560 lei/ 2 module/participant.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Vă așteptăm cu drag!

Sponsor: MOL România