window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Se lanseaza Harta Reciclarii Brasov – un instrument inovator si util tuturor

  • Se lanseaza Harta Reciclarii Brasov – un instrument inovator si util tuturor Harta Reciclarii

Se lanseaza Harta Reciclarii Brasov – un instrument inovator si util tuturor Harta ReciclariiSambata si duminica, 22 si 23 septembrie 2012, intre orele 11:00 si 20:00, locuitorii Brasovului sunt invitati sa viziteze cortul dedicat promovarii Hartii Reciclarii, amplasat in Piata Sfatului, pentru a afla informatii utile despre colectarea corecta a deseurilor reciclabile.

Participantii la eveniment vor primi Harta Reciclarii pentru Municipiul Brasov tiparita pe hartie reciclata, vor lua parte la diferite ateliere de transformare a reciclabilelor in obiecte utile sau de arta, si se vor putea inscrie la tombola cu premii in valoare de 1.000 de lei, conditia de participare la tombola fiind aducerea a cel putin unui deseu reciclabil.

Romania colecteaza anual doar 1%[1] din deseurile municipale in vederea reciclarii acestora, in conditiile in care tinta tarilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deseurile municipale (care sa includa cel putin hartia, metalul, plasticul si sticla) pana in 2020[2]. Exista si tari europene aflate foarte aproape de atingerea acestei tinte:  Germania colecteaza selectiv si recicleaza 45% dintre deseurile municipale, Belgia 40% si Slovenia 39%.[3]

Harta Reciclarii este un instrument util pentru toti cei care doresc sa colecteze selectiv deseurile reciclabile generate in activitatile casnice, activitatea de la birou sau de recreere. Aceasta harta reuneste toate punctele de colectare selectiva din Brasov, fie ca sunt puncte stradale, magazine prevazute cu cosuri speciale de colectare sau centre mari, specializate in colectarea selectiva. Harta Reciclarii poate fi consultata in varianta sa tiparita sau in varianta online la adresa www.hartareciclarii.ro. Online, harta cuprinde si Calculatorul de carbon, cu ajutorul caruia se poata calcula cantitatea de CO2 care nu va fi emisa in atmosfera datorita reciclarii unei anumite cantitati de hartie, aluminiu sau PET.

“Daca in 2011 am lansat Harta Reciclarii pentru Ploiesti si Bucuresti, anul acesta extindem harta si pentru Municipiul Brasov. Am identificat peste 300 de puncte de colectare la nivelul Brasovului, majoritatea fiind pubele stradale (aproape 250), restul reprezentand 44 de magazine si 18 centre specialializate care si-au dat acordul de aparitie pe aceasta Harta.    In 2012 s-au reciclat in pubele stradale 1.105 tone de deseuri (hartie si carton, plastic si PET, sticla si metal), dar pana in 2020 locuitorii Brasovului ar trebui sa ajunga sa recicleze aproximativ 40.000[4] tone deseuri municipale, iar noi ne dorim ca prin intermediul Hartii sa le facem cunoscuta infrastructura pe care o pot folosi si regulile reciclarii corecte.”, a declarat Lia Bolte, Coordonatorul proiectului Harta Reciclarii.

“GDF SUEZ Energy Romania sustine si anul acesta proiectul Harta Reciclarii, fiind un proiect care se incadreaza in axele de actiune a companiei. Am decis sa sprijinim dezvoltarea proiectului si la nivelul municipiului Brasov deoarece, pe de o parte acesta se afla in zona noastra de activitate, iar pe de alta parte dorim sa punem la dispozitia clientilor nostri si a publicului larg acest instrument util si simplu de utilizat pentru identificarea punctelor de colectare din proximitate.”, a declarat Eric Stab, Presedinte Director General GDF SUEZ Energy Romania.

Pe langa evenimentul oficial de lansare de weekendul acesta, echipa proiectului Harta Reciclarii va reveni in Municipiul Brasov in perioada 26-28 octombrie 2012, in Unirea Shopping Center Brasov.

Harta Reciclarii beneficiaza si de ajutorul partenerilor locali: Primaria Municipiului Brasov si Unirea Shopping Center Brasov.

***

Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila

ViitorPlus este o organizatie nonprofit care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii precum, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman sau in Bucuresti.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, care au primit premii in cadrul mai multor editii ale „Galei Societatii Civile”, sunt „Adopta un copac!”, „Atelierul de panza”, „Recicleta” si „Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!”.

GDF SUEZ Energy Romania este filiala primei companii de utilitati din lume dupa cifra de afaceri si unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,3 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania, a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie.

Printre proiectele de responsabilitate sociala derulate de catre companie in domeniul protectiei mediului inconjurator amintim: programul educational privind sursele de energie si utilizarea lor ,,Intalnire cu energia’’, programul educational ,,Educatie prin turism’’, parteneriatul incheiat cu Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec privind actiunea de colectare a bateriilor si acumulatorilor portabili in 42 de locatii din zona de activitate a companiei si proiectul ,,ECOmunitatea Ta-Valea Teleajenului’’ derulat in parteneriat cu Viitor Plus.

Pentru mai multe detalii puteti accesa sectiunea de responsabilitate sociala la link-ul http://www.gdfsuez.ro /corporate/corporate/responsabilitate-sociala.

 

Pentru mai multe informatii despre proiectul Harta Reciclarii, va rugam sa o contactati pe  Lia BOLTE, Coordonatorul proiectului Harta Reciclarii  pe e-mail  lia.bolte@viitorplus.ro sau telefonic 0736.889.532.[1] Conform Eurostat – biroul de statistica al U.E., 2010, consultat la http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/12/48&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

[2] Conform “Waste Framework Directive”, mentionat in pagina 6 pe  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0013:FIN:EN:PDF

[3] Idem 1.

[4] Calculul a tinut cont de faptul ca Brasovul are 227.000 de locuitori, pana in 2020 romanii ar trebui sa recicleze 50% din deseurile municipale pe care le produc, iar in prezent sunt generate 365 kg deseuri municipale per locuitor in Romania (Sursa Idem 1).

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top