Ateneul Român - interior

Doi instrumentiști români de mare reputație, se prezintă, cu forțele reunite, în fața publicului iubitor de muzică de cameră, într-un splendid dar dificil program alcătuit din lucrări de Enescu, Beethoven, Schumann.

Recital de pian
Sâmbătă, 3 iunie 2017, 19:00 – 21:00, Sala Mare

Dan Cavassi – violoncel
Viniciu Moroianu – pian

Program:

  • George Enescu
    Sonata nr. 2, în do major, op. 26, nr. 2
  • Ludwig van Beethoven
    Sonata nr. 4, în do major, op. 102, nr. 2
  • Robert Schumann
    Adagio și Allegro, op. 70

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Violoncelistul Dan Cavassi este fiul dirijorului şi compozitorului Liviu Cavassi, fiind din parteata tălui, cea de a patra generaţie de muzicieni. După ce absolvă Liceul de Muzică “George Enescu”, la clasa profesorilor Paul Ochialbi şi George Cocea, Dan Cavassi intră la clasa profesorului George Iarosevici la Academia de Muzică bucureşteană, pe care o absolvă în 1973. Încă din timpul studiilor pune bazele unui cvartet de coarde – cu care concertează, participă la seminarii şi cursuri internaţionale (Pecs, Weimar, Bayreuth). Muzicianul se perfecţionează cu mari maeştri precum Antonio Janigro și Galina Kossolupova. În anul 1973 obţine o bursa de studii la Geneva unde lucrează cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica “George Enescu”. Din 1974, în paralel cu activitatea în orchestră sau cu apariţiile solistice, se preocupă intens de muzica de cameră, colaborând constant cu formaţii şi artişti consacraţi ca „Trio +” (Steliana Calos, Valeriu Barbuceanu şi Adrian Tomescu), cvartetul Philarmonia, Muzica Nova, apoi devine violoncelist permanent în prestigiosul cvartet Muzica. În 1980 înfiinţează cvartetul Pro Muzica cu care obţine premii naţionale şi internaţionale (Roma, Paris, Colmar). În 2005 înfiinţează alături de compozitoarea Carmen Maria Carneci ansamblul de muzică contemporană „Devotio Moderna”.

Viniciu Moroianu s-a născut și el într-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul de muzică „George Enescu” la clasa prof. Marta Paladi, iar în 1985 Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş. Este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali în anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi cu Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. În 2003 a realizat ediţia critică a cadenţelor compuse de Dinu Lipatti (Ed. Muzicală, 2003).
Activitatea sa artistică include peste 900 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte cameral şi ca solist concertist. Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, alături de care realizează integral lucrărilor concertante pentru pian de Beethoven. Viniciu Moroianu este membru fondator al Societăţii Române Mozart (1991). În 2005 a obţinut titlul de doctor în muzică cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creaţia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. În prezent este profesor universitar la Catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.