• Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Analiza de Lars Seier Christensen, co-CEO și co-fondator, Saxo Bank A/S

 

Trebuie să admit că am fost surprins de revenirea monedei unice, euro, demonstrată în ultimele luni. Sunt convins că armatele de analiști pot furniza o explicație logică. Dar, pe de altă parte, cred că puțini se așteptau la nivelurile actuale ale raportului EURUSD, în zona 1.40. Cu toate acestea, iată-ne aici. Asta nu schimbă părerea mea că piața europeană, cea mai mare din lume, se va lovi de grava realitate.

Cititorii blogului meu știu că, personal, cred că euro este o idee monumental greșită. De fapt, dacă ar fi posibil să urăsc un asset financiar, as urî euro. A creat nenumărate victime în parcursul său, a falimentat mai multe state, a provocat pierderea unei întregi generații în sudul Europei și a condus continentul în direcția creării unui superstat totalitar. Prin urmare, da, urăsc euro. Ar fi bine să dispară și să lase doar amintirea tristă și înfricoșătoare a unui experiment iresponsabil, periculos, ce nu ar trebui repetat. Euro va lăsa, de asemenea, costuri umane și economice gigantice. Dar ar fi bine să ne asumăm aceste costuri cât mai curând, înainte de a fi imposibil să mai facem ceva. Revenirea va fi cu atât mai rapidă, cu cât vom scăpa de boala asta mai repede.

Admit faptul că ar fi naiv să credem că situația monedei unice se va rezolva curând, având în vedere cantitatea de capital politic investit în ea. Imensa birocrație europeană și elitele politice care se hrănesc din Uniunea Europeană vor face tot ce le stâ în putință pentru a preveni prăbușirea euro, cel puțin până în momentul în care devine inevitabilă. Asta se va întâmpla fie la presiunea alegătorilor (chiar dacă ei sunt destul de rar consultați în această structură post-democratică), fie la cea a piețelor, care își vor reasuma, în cele din urmă, rolul dus dincolo de orice compromis în timpul crizei: acela de alocare a capitalului și valorizare rațională monetară și a asseturilor.

Dar ce facem dacă suntem prizonierii acestei “Valute de Distrugere în Masă”; nu ar trebui să încercăm măcar să facem niște bani din chestia asta? Cred că e mai mult decât rezonabil să credem că euro s-a blocat înainte ca EURUSD să atingă 1.4000, sau cel puțin e foarte aproape. În termeni de tranzacționare, asta înseamnă să începem să construim poziții short de la niveluri actuale, apoi într-un ritm mai agresiv în cazul unor apropieri de nivelurile mari recente. Tehnic, este posibil, dar cred că orice creștere va fi, de-aici încolo, modestă și pe termen scurt, dacă va fi. De asemenea, să fim atenți la nivelurile volatilității, foarte scăzute în raport cu normele istorice, deci poziții short via options nu ar fi o idee rea pentru o strategie cu risc scăzut.

De cred că suntem aproape de încheierea acestui ciclu? Cred că o serie de elemente ne îndreaptă în această direcție:

1. Economia este foarte slăbită în toate statele UE, iar EUR nu ar trebui să fie acolo unde este acum, în primul rând.

2. Zona Euro dorește o valoare mai mică pentru moneda unică – și are nevoie de o valoare scăzută. BCE e probabil mai puțin pricepută și doritoare să scadă valoarea monedei sale decât alte bănci centrale, dar acest nivel e pur și simplu prea dureros chiar și pentru modelul de lucru al unei bănci care se complace, cum e BCE.

3. Pericolul de deflație încă n-a trecut și probabilitatea ei e mai mare de 20%, așa cum sunt percepute șansele de FMI și alte instituții.

4. Bundesbank pare să cedeze în fața unei stimulări monetare, contrar comportamentului rezistent cu care ne-a obișnuit. Nu e un semn bun deloc, mai ales că ei sunt gardienii ultimilor bani sănătoși pe o piață cu devalorizări competitive. Cu toate acestea, stimularea pare să se întâmple. Alernativa ar consta în dobânzi negative, însă orice metodă am alege, ar trebui să scadă EUR.

5. Vor fi multe mișcări sociale în Europa, pentru că tinerii fără slujbe și angajații din sectorul public se vor coaliza cu întreprinderile mici și mijlocii (IMM), pentru că interesele lor se aliniază, împotriva corporațiilor, băncilor și elitelor politice. Să nu uităm că IMM-urile creează slujbe, dar au acces foarte limitat la credite și finanțări.

6. Națiunile Europei vor continua rebeliunea împotriva Bruxellessului nedemocratic, încercând să impună câteva măsuri intruzive. O oportunitate rară, dar evidentă, de a exprima această nemulțumire va fi momentul alegerilor pentru Parlamentul European ce se vor ține în luna mai. Cred că mișcările de protest vor înflori în Marea Britanie, Franța, Italia și mai peste tot.

7. Și, finalmente, din punct de vedere tehnic, EUR pare să-și fi atins limitele după mai multe încercări peste 1.3800 ale EURUSD lunile acestea. Volatilitatea este și ea prea scăzută pentru a rămâne la acest nivel pentru totdeauna, deci s-ar putea să existe un curent favorabil și interes de tranzacționare dacă EUR începe să scadă.

Prin urmare, lucrurile se cam așează împotriva EUR, și asta fără a mai menționa rapoartele nesustenabile datorie/PIB, sistemul bancar fragil, jena geopolitică în urma incapacității extreme demonstrate de Europa de a acționa energic și șocurile economice ce au urmat acestei incapacități, venind mai ales din China și Rusia.

Sunt multe lucrurile care pot merge prost în Europa. Ce ar putea merge bine e greu de anticipat. Dar am mai greșit și altădată, așa că mai bine vă faceți voi temele mai minuțios…

Tranzacționări reușite!

02 aprilie 2014|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , |
Go to Top