Sistem de iluminat eficient si modern pe fonduri elvetiene la Cluj-Napoca

Primaria Cluj-Napoca va implementa in curand un sistem de iluminat modern si ecologic, prin intermediul caruia se preconizeaza reduceri importante la consumul de energie electrica.
Guvernul Elvetian a aprobat saptamana trecuta proiectul depus de Primaria Cluj-Napoca in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman, Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 – Imbunatatirea mediului inconjurator, prin care ne propunem modernizarea iluminatului interior pentru 2 cladiri ale Primariei Cluj-Napoca, dar si iluminatul public stradal pentru un numar de 22 de strazi.
Este vorba despre cladirile:
– Calea Motilor nr. 3-5-7 (inclusiv cladirea anexa aferenta parking-ului, situata in curtea interioara);
– Piata Unirii nr. 1-2
Cele 22 de strazi sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Hasdeu, Calea Floresti, Calea Manastur, Observatorului, Constantin Brancusi, Gheorghe Marinescu, Ilie Macelaru, Ion Popescu Voitesti, Izlazului,  Louis Pasteur, Mioritei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piata 1 Mai,  Donath, Piata Marasti, Piata Mihai Viteazu, Primaverii, Regele Ferdinand.
Vor fi inlocuite 1094 aparate de iluminat in interior si 1358 aparate de iluminat public.
Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune inlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente in birourile si culoarele de acces care utilizeaza lampi fluorescente sau cu incandescenta, cu aparate de iluminat moderne utilizand tehnologia LED.
In mod experimental Primaria va implementa, in cadrul unui program pilot, un sistem modern de comanda si control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru 4 birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenta si lumina, care vor tine cont de nivelul de iluminare naturala, respectiv de gradul de ocupare al incaperii. Studiul si monitorizarea viitoare a sistemului va evidentia oportunitatea implementarii acestuia la si la alte incaperi din cladirile municipalitatii. Mentionam ca toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistemul de telecomunicatie ce permite reglarea fluxului luminos, sistem ce va activat in functie de rezultatele programului pilot.
Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite  managementul, controlul si monitorizarea retelelor de iluminat public prin control de la distanta (wireless). Acest sistem permite obtinerea de semnificative economii de energie datorita posibilitatii de a regla fluxul luminos exact pe nivelul impus de calculul luminotehnic si suplimentar permite adaptarea nivelului de iluminare la particularitatile de trafic de pe anumite intervale orare atat la nivelul intregului sistem de iluminat, cat si independent pentru un aparat sau un grup de aparate.
Valoarea totala a proiectului este de 6.819.734,67 lei. 85% din acesti bani (adica 5.796.759,93 lei) reprezinta contributia Guvernului Elvetian, iar 15% (1.022.974,74 lei) este contributia beneficiarului.
Beneficiile acestui proiect
Din comparatia puterilor instalate a sistemului de iluminat existent cu cel propus rezulta o economie de energie de 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior.
Prin implementarea proiectului se preconizeaza realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrica de cca. 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior, ajungandu-se astfel la un consum de 251139.25[KWh] pentru sistemulde iluminat interior, respectiv la 630527[KWh] in cazul sistemului de iluminat public. Reducerea anuala totala preconizata a costului energiei electrice este de cca. 65000 euro/an.Astfel se preconizeaza o reducere totala anuala a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tone CO2 pe durata unui an.
Stadiul proiectului
Urmeaza semnarea contractului de finantare intre Primaria Cluj-Napoca si Ministerul Finantelor Publice, dupa care  va fi demarata licitatia de proiectare si de executie a acestui obiectiv.
Alte proiecte depuse de Primaria Cluj-Napoca prin Programului de Cooperare Elvetiano-Roman:
–          Inlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu doua statii de incarcare (valoare estimata 7.028.064,33 lei)
–          Reabilitarea termica a unitatilor preuniversitare din Cluj-Napoca (valoare estimata 6.102.245,60 lei)
Primaria Cluj-Napoca a depus Fisele finale de proiect si Studiile de Fezabilitate pentru ambele proiecte, iar in prezent acestea se afla in evaluare tehnico-economica la Guvernul Elvetian.