A scrie despre evoluțiile pieței globale în acest moment din istoria noastră comună a fost un proces deosebit de dificil în ultimele două săptămâni. Danemarca, la fel ca multe alte țări, este în prezent blocată parțial, în timp ce urmărim cum numărul victimelor Covid-19 continuă să crească, nu numai în Europa, epicentrul actual, dar probabil în curând și în SUA.

Munca de acasă, în încercarea de fi în afara oricărui pericol, a fost decizia corectă de luat din partea guvernelor. Pentru că, altfel, costul ar fi teribil în ceea ce privește veniturile pierdute și presiunea asupra companiilor mai mici pentru a rămâne pe linia de plutire și pentru a-și menține personalul angajat. În următoarele săptămâni și luni vom observa o creștere dramatică a șomajului, indicând astfel un sfârșit temporar al vremurilor bune pe care mulți le-au trăit în ultimul deceniu.

Guvernele și băncile centrale au intervenit deja și au fost deja implementate ajutoare de calibru pentru a sprijini persoane fizice și companii. Poate că am atins vârful panicii în săptămâna trecută, vom vedea în timp. Cel puțin observăm o anumită stabilizare, mai ales în piața bursieră. Deocamdată, însă, dolarul puternic datorat unei cereri excepțional de puternice și a unei piețe a obligațiunilor afectată, în special pe partea corporativă, evidențiază drumul dificil care se așterne dinainte.

În ceea ce privește mărfurile, tabelul de mai jos arată daunele aduse sectorului până în acest an. Țițeiul, liantul care menține economia globală în mișcare, reprezentând totodată venitul principal pentru multe țări și regiuni, a fost în fruntea colapsului. O scădere extraordinară a cererii globale a deschis o diferență de 5 milioane barili/zi între cerere și ofertă.

Războiul prețurilor început de Arabia Saudită în urmă cu două săptămâni, combinat cu o continuă scădere a cererii, deoarece țările se opresc și avioanele sunt ținute la sol, ar putea duce la creșterea acestui decalaj cu alte 5 milioane de barili/zi începând cu luna aprilie.

Rezultatul acestor evoluții a fost un colaps fără precedent al prețului petrolului, iar miercurea trecută țițeiul Brent a atins 25$/b pentru prima dată din 2003. Față de prețul mediu de 65$/b în 2019, reducerea netă a plăților de la consumatori la producători este în prezent în jur de 3,5 miliarde de dolari pe zi.

Companiile din domeniul energiei au suferit scăderi puternice ale plafonului de piață în această perioadă. Fără ca războiul prețurilor să se domolească, atenția s-a îndreptat către capacitatea companiilor de producție puternic îndatorate de a supraviețui acestei curse până la zero, mai ales în SUA, unde acumularea de împrumuturi și rentabilitatea slabă a capitalului propriu au adus în situații dificile mulți producători mai mici.

Acesta va deveni o cursă până la fund, dacă nu sunt puse în aplicare măsuri drastice pentru reducerea ofertei. Creșterea zilnică a spațiului de depozitare va face ca rezervoarele să atingă capacitatea maximă în câteva luni, iar o astfel de evoluție ar forța, în cele din urmă, scăderea producției. Totuși, acest lucru ar avea un cost enorm și ne-ar afecta profund pe toți, inclusiv Rusia și Arabia Saudită.

Ceea ce ar putea schimba această cursă până la zero ar fi anunțul unei reduceri a producției din partea Comisiei Căilor Ferate din Texas, care reglementează producția de petrol și gaze în Texas, a treia cea mai mare zonă de producție din lume. Aceasta deține autoritatea să intervină și să ordone o reducere, așa cum au făcut în 1973. O astfel de mișcare ar crește dramatic șansa de dialog și, pentru Rusia și Arabia Saudită, de a se retrage din războiul cuvintelor și războiul prețurilor care are loc între cele două țări.

În interesul economiei globale și al bunăstării tuturor, atât a producătorilor, cât și a consumatorilor, accentul principal în următoarele 12 luni este evitarea atingerii capacității maxime a rezervorului, deoarece altfel prețul s-ar prăbuși. O reducere a producției generale de 10% ar asigura că piața petrolului ar evita acest scenariu. Sunt vremuri ieșite din comun care necesită o decizie ieșită din comun.

Nereușita aurului de a se redresa în ultimele săptămâni, pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit și incertitudinea economică a crescut, a declanșat o mare nesiguranță cu privire la rolul pe care îl joacă. Pe termen scurt, metalul este provocat de o cerere continuă de a strânge numerar, un dolar în creștere și creșterea randamentelor reale, pe măsură ce estimările de inflație scad.

Menținem o perspectivă pozitivă și facem câteva paralele cu cele întâmplate în timpul și după criza financiară globală din 2008 și 2009.

Pe atunci, eventuala redresare a început în stocurile miniere de aur înainte de a trece la aur și au fost necesare încă câteva luni înainte ca piața bursieră să ajungă în final la punctul cel mai scăzut. Având în vedere acest aspect, urmărim cu atenție stocurile miniere de aur, prin intermediul ETF-ului Vaneck Major Gold Miners (Ticker: GDX: arcx).

Aurul trece acum printr-o lichidare de 15% de sus în jos înainte de a găsi din nou sprijin la 1450$/uncie. Corecția a ridicat, evident, încă o dată problema dacă aurul merită eticheta de activ sigur și diversificator. Considerăm că motivele pe termen lung ale deținerii aurului au fost consolidate de evoluțiile actuale.

Dar argintul?” este o întrebare pe care mulți și-au pus-o după ce s-a prăbușit la 11,65$/uncie, un minim pe ultimii 11 ani. Faptul că este un metal cu o lichiditate mai mică, la fel ca platina și paladiul, a dus greul goanei după numerar de săptămâna trecută. Recesiunea emergentă a adăugat o nouă dimensiune de evoluție negativă, având în vedere utilizarea de 50% în aplicațiile industriale. Între timp, raportul aur-argint a trecut la un record de 127 de uncii de argint la o uncie de aur.

Împreună cu coroanele norvegiene, se află la confluența factorilor determinanți care au zguduit piețele globale în ultimele săptămâni. Pe viitor, evoluția prețurilor în aceste două piețe foarte diferite ar trebui să ofere un indiciu pentru sentimentul de risc de pe piață.

Sectorul agricol a depășit acum metalele prețioase ca cel mai performant sector al mărfurilor de la izbucnirea epidemiei. Săptămâna trecută am înregistrat câștiguri puternice la cafeaua Arabica din cauza întreruperilor apărute în lanțul de aprovizionare. Grâul a avut și el o performanță puternică drept răspuns la cererea crescândă a consumatorilor panicați care își umplu cămările cu pâine, paste și fursecuri. Aceste evoluții, precum și semnele creșterii cererii din China au consolidat cerrerile din partea morilor de cereale, multe persoane trecând la gătitul acasă.

În final, în lunile următoare, atenția va rămâne, cel mai probabil, asupra impactului dăunător pentru preț al scăderii drastice a cererii pentru multe mărfuri-cheie, de la țiței și metale industriale la unele mărfuri agricole. Dar, deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectiva rezervelor să devină dificilă, deoarece minerii și producătorii încep să simtă impactul deficitului de personal și al defalcării lanțurilor de aprovizionare. Impactul prețurilor mai mici ale carburanților este resimțit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producție. Cu toate acestea, riscurile potențiale asupra rezervelor ar putea duce la situația în care unele piețe găsesc sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii.

Analiza de Ole Hansen, Director strategie mărfuri, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.