window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Soprana Irina Iordachescu pe scena Operei Nationale Bucuresti în spectacolul Elixirul dragostei

  • soprana Irina Iordachescu

 soprana Irina IordachescuDuminică, 14 octombrie (19.00), pe scena Operei Naţionale Bucureşti, într-una dintre creaţiile de operă îndrăgite în întreaga lume, „Elixirul dragostei”  (“L’Elisir d’amore”) va debuta una dintre cele mai apreciate soliste ale ONB: soprana Irina Iordăchescu. Capodoperă a compozitorului Gaetano Donizetti, opera „Elixirul dragostei”  este pusă în scenă de regizorul italian Marco Gandini, care a lucrat pe scene importante din Italia şi din întreaga Europă, colaborând inclusiv cu celebrul regizor Franco Zeffirelli. Despre povestea care stă la baza acestei noi producţii, regizorul italian susţine: “Povestea şi muzica din „Elixirul dragostei” sunt într-un anume fel contemporane, nu conţin elemente care să trimită la o epocă anume. Astfel, înţelegem prin ele tema etern valabilă a unui tânăr îndrăgostit, cu puţină experienţă de viaţă, care crede cu tărie în puterea unui medicament care să-l ajute în dragoste.”

 

Pentru prima oară în cariera sa, soprana Irina Iordăchescu va interpreta rolul Adinei

 

 „După un scurt, dar foarte solicitant turneu în Rusia cu ocazia „Zilelor Culturii Române”, vor urma alte două evenimente extraordinare: vineri, 12 octombrie, voi evolua  în  „Carmina Burana”, care deschide stagiunea Orchestrei Naţionale Radio, urmând, la un interval de două zile, debutul în rolul Adina din „Elixirul dragostei”, pe scena ONB. În ambele evenimente mă voi afla sub bagheta unui dirijor extrem de valoros şi apreciat, maestrul Tiberiu Soare.  Rolul Adina este scris într-o ţesătura înaltă, de mare flexibilitate vocală şi plin de culori interpretative, o partitură pe care o cânt într-o perioadă în care în repertoriul meu au apărut roluri de linie, cu încărcătură puţin mai mare, ca Liu, Musetta, Mimi. Însă l-am câştigat cu mult timp de studiu, cu multă atenţie şi preocupare pentru detaliu, atât vocal cât şi muzical. Ştiu că va fi o seară minunată, alături de colegii mei talentaţi şi frumoşi, lângă care mi-a fost dor să cânt, toată vara trecută aflându-mă pe scena Festivalului de Opera de la Glyndebourne 2012, interpretând rolul Musettei din opera La Bohème de G.Puccini „, a declarat soprana Irina Iordăchescu.

 

 Distribuţia spectacolului  va reuni artişti deja consacrați și aplaudați pe scena ONB şi în străinătate, dar şi tinere talente aflate înaintea unei cariere promiţătoare: Ioan Augustin, Daniel Pop, Vicenţiu Ţăranu, Rodica Vică. Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Tiberiu Soare.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti în 2000, la clasa profesoarei Maria Slătinaru Nistor, Irina Iordăchescu este  una dintre cele mai apreciate soliste ale Operei Naţionale Bucureşti.

Din 2005 este solistă a primei scene lirice a ţării. În anul 2001 s-a făcut deja remarcată ca invitată la Teatro alla Scala din Milano unde a susţinut două concerte vocal – simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti, iar în 2007 artista a debutat pe scena  prestigiosului teatru italian în rolul Zeyno Kari din opera „Teneke” (Fabio Vacchi). În acelaşi an, soprana creează rolul Irene din opera „Il ritorno di Don Calandrino” (Domenico Cimarosa), operă descoperită de Riccardo Muti. Premiera a avut loc la Salzburg şi spectacolul a fost jucat în turneu la Ravenna, Las Palmas, Pisa, Piacenza.

În 2010 participă la March Music Festival din Bulgaria, la Opera din Ruse (colaborare cu Opera din Plovdiv şi Opera din Sofia), iar în vara anului 2012 a fost invitată să cânte Musetta din „La Boheme” (G. Puccini) la Glyndebourne Festival (Marea Britanie).

A colaborat de asemenea cu orchestra simfonică din Mulhouse (Franţa), “L’Estro Armonico” din Luxemburg, Orchestra Clasică “Ciudad de Murcia” (Spania), Filarmonica de Stat din Salonic (Grecia), Orchestra Filarmonică “Veneta” (Italia) şi Brabants Orchestra din Olanda. A susţinut concerte alături de Gheorghe Zamfir la Carnegie Hall din New York, la Chicago, la Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa.

Irina Iordăchescu este laureată a mai multor concursuri printre care “G.B. Viotti” (Italia), “Silvia Geszty” (Spania), “Maria Callas” (Grecia), “Vincenzo Bellini”(Italia), s’Hertogenbosch (Olanda).

Pe lângă un bogat repertoriu vocal – simfonic, repertoriul său operistic cuprinde roluri de amploare precum Lucia din “Lucia di Lammermoor” şi Norina din “Don Pasquale” (Gaetano Donizetti), Gilda din “Rigoletto” (Giuseppe Verdi), Pamina din “Die Zauberflöte” şi Fiordiligi din “Così fan tutte” (Wolfgang Amadeus Mozart). De asemenea, a abordat roluri din creaţia compozitorilor Vincenzo Bellini, Franz Lehàr, Charles Gounod, Giacomo Puccini, Jules Massenet, Domenico Cimarosa, Antonin Dvorak.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top