La Sala de Cinema Elvire Popesco din București, în cadrul proiecției filmului Everest 8848, Președintele Federației Române de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.), domnul Justin Ionescu, a acordat alpinistului Horia Colibășanu premiul Sportivul Anului 2017.

În 16 mai 2017, Horia Colibășanu a realizat prima ascensiune pe vârful Everest (8.848 metri) din Himalaya fără a folosi oxigen suplimentar, niciun alt alpinist reușind până acum această performanță pentru România.

Aceasta a fost a 19-a expediție internațională a lui Colibășanu, Everest fiind cel de-al optulea vârf de peste opt mii de metri din palmaresul său. Sportivul s-a aflat în 2017 la a doua tentativă de ascensiune a Everest, după ce prima încercare, în 2014, s-a încheiat înainte de atingerea vârfului din pricina vremii nefavorabile.

La primirea trofeului, Colibășanu a declarat că următoarea sa expediție, în primăvara acestui an, nu va viza atingerea unui alt vârf de opt mii de metri, ci deschiderea unei rute noi, tehnice, în Himalaya, alături de partenerul său din anii precedenți, alpinistul ceh Peter Hamor.

Despre F.R.A.E.
Federația Română de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.) este o federație sportivă națională, persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă și apolitică. F.R.A.E. s-a constituit în 2002 prin asocierea cluburilor sportive și asociațiilor județene, conform Legii Educației Fizice și Sportului 69/ 2000. F.R.A.E. reprezintă autoritatea în domeniile alpinism, escaladă și schi alpinism și are ca obiectiv principal performanța sportivă.