Stagiunea de marți seara la final.

  • Ateneul Român - interior

Ateneul Român - interior

Ultimul concert al Stagiunii de marți seara 2015-2016 marcheaza inceputul derulării unui proiect ambițios și onorant atât prin tematică – Integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven – cât și prin prestigiul muzicienilor implicați – violonistul german de origine română Peter Rosenberg și tânărul și apreciatului pianist brașovean Botond Szöcs cunoscut deja publicului Stagiunii de marți seara dintr-un recital anterior.

Colaborarea între generații nu poate fi decât de real folos pentru interpreți și un demers deosebit de interesant, pentru public. „Cred că violoniștii trebuie sa fie recunoscători pentru bogăția și diversitatea repertoriului ce le stă la dispoziție. Multe din aceste capodopere sunt cuprinse în cicluri. Mă gândesc la sonatele și partitele de Bach, la cele 24 capricii de Paganini, la cele 5 concerte pentru vioara de Mozart și, bineînțeles, la cele 10 sonate de Beethoven. La prezentarea ciclica a acestor lucrări interpretul are posibilitatea de a dezvălui dezvoltarea genului și mai ales metamorfoza compozitorului însuși. Un alt aspect fascinant este prezentarea acestor lucrări de către muzicieni din generații diferite căci sunt convins că influența reciprocă este pentru amândoi un prețios avantaj. ” ne-a mărturisit violonistul Peter Rosenberg.

Marti, 21 Iunie 2016, ora 19:00, Sala mică

Integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven (I)
Peter Rosenberg – vioară
Botond Szöcs – pian

Program:

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

  • Sonata nr. 1, în re major, op. 12 nr. 1
  • Sonata nr. 5, în fa major, op. 24, „Sonata primăverii”
  • Sonata nr. 9, în la major, op. 47, „Kreutzer”

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. 

Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Violonistul Peter Rosenberg s-a născut în Cluj-Napoca, oraș în care a absolvit Liceul de muzică și Academia de muzică « Gheorghe Dima ».Ulterior, și-a completat studiile la Academia de muzică « Samuel Rubin » a Israelului, din Tel Aviv la clasa prof. Alice Feines apoi la Academia de Muzică Nordwestdeutsch din Detmold/ Germania cu prof. Tiborg Varga. Examenul final l-a susținut la Facultatea Folkwang din Essen/Germania ca student al clasei prof. Saschko Gavrilov.
Violonistul Peter Rosenberg este laureate al concursurilor internaționale din Bonn, München, Napoli și Sion, printre acestea Deutschen Musikwettbewerb și ARD Musikwettbewerb, la care a participat împreună cu fratele său, pianistul Gabriel Rosenberg, în formula de duo vioară și pian.
Ca pedagog, începând cu anul 1974, violonistul Peter Rosenberg a profesat în cadrul Academiei de Muzică din Detmold și, între anii 1993-1999, s-a numărat printre cadrele didactice ale Academiei de Muzică din Köln/Aachen.
Din 1982 este concertmaistrul orchestrei simfonice din Bamberg ( Bamberg Symphoniker) alături de care a înregistrat, ca solis, pe suport CD, cele două concerte pentru vioară și orchestră de Ernst Krenek.
Pe parcursul carierei sale violonistul Peter Rosenberg a susținut concerte în Germania, Franța, Elveția, Italia, România , Japonoa și America de Sud.

La vârsta de 20 de ani, pianistul Botond Szöcs este student în anul II la Facultatea de muzică din Brașov. Din 2011 se pregătește sub îndrumarea prof. univ. dr. Stela Drăgulin și, în timp, s-a remarcat în competiții naționale și in apariții camerale și de concert alături de orchestre simfonice din țară. Este pasionat de muzica de cameră și două dintre cele mai dragi și mai ambițioase proiecte sunt Integrala sonatelor pentru pioan și vioară de Mozart și Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven. Publicul cât și presa de specialitate apreciază în mod deosebit la tânărul și talentatul pianist temperamentul energic, intensitatea trăirilor artistice și forța persuasivă a interpretării.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!