Steen Jakobsen despre „Generatia Rasplatita” – analiza Saxo Bank

Acasa/business / banci / asigurari / finante, COMUNICATE DE PRESA, social, Stiri de BUSINESS/Steen Jakobsen despre „Generatia Rasplatita” – analiza Saxo Bank
  • Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Tocmai când începusem să cred în noul meu model macro, piața își modifică din nou ciclurile. Am numit asta “întoarcerea la cruda realitate”. Și nu, nu i-am făcut un acronim. Nu de data asta…

Conceptul care stă la baza noului model macro – pe care l-am numit “Triunghiul Bermudelor din Economie” (BTE) – este construit pe ideea că lumea a păstrat până acum un echilibru artificial prin modul în care emisiunile monetare (QE) și politicile fiscale au sprijinit și au injectat lichiditate masivă către 20% din economia modială care conține, în majoritate, companii mari și deja foarte profitabile, bănci cu scoruri bune și acces politic foarte bun. Premisa sprijinirii acestor companii se bazează pe efectul unui profit inexistent care îi sprijină pe cei care au în detrimentul celor care n-au.

CelelaLte 80 de procente din economie sunt formate din companii mici și mijlocii, productive, inovatoare, care creează locuri de muncă și folosesc capitalul nu la fel de intens, ci mai mult pentru a se proteja. Acest segment dornic de creditare se vede acum lovit de lipsa inovației și de șomajul ridicat.

Între timp, în pofida marasmului economic, nu găsim nimic decât liniște pe frontul… neliniștii sociale, liniște care nu poate fi explicată altfel decât prin “succesul” darurilor făcute de economiile dezvoltate. Într-adevăr, suntem Generația Răsplătită. Nu putem fi în stare să contrazicem politicile Guvernului sau ale băncilor centrale, când peste 50% din populație beneficiază de venituri transferate direct de către stat. Este o dovadă elocventă a vechii teorii potrivit căreia un individ poate fi rațional, însă o sumă de indivizi tind să se comporte irațional. Este o altă fațetă a BTE.

Ce ar strica acest echilibru?

Cel mai facil și rapid răspuns ar fi: o nouă emisiune monetară (QE). În fond, majoritatea programelor de injecție monetară ale băncilor centrale au fost vectorul mișcării economice din 2008 încoace. Dar asta nu e neapărat adevărat – ba dimpotrivă, punctul culminant al aceste paradigme va fi atins odată cu creșterea volatilității de pe paiță, lucru care pare să se întâmple chiar acum. Este momentul în care ne întoarcem la indicii fundamentali, risipind echilibrul prin modele Value-at-risk (VaR). Cine e vinovat? Abeconomia!

Volatilitatea JGB pe 50 și 100 zile (sursa: Bloomberg LLP)

 În schimbul creșterii indicelui Nikkei – și, până nu demult, a raportului USDJPY – Abeconomia a crscut dramatic volatilitatea prin și în obligațiunile guvernamentale nipone (JGB), în mod neintenționat, desigur. Această volatilitate ne va îndemna să mergem short pe USDJPY, din moment ce frânează însăși ideea de comerț promovată de Abeconomie. Când volatilitatea titlurilor de stat crește, comerțul începe să o ia razna… în jos. Vedeți și modul în care JGB a contagiat piața americană de credit, cu marja creditelor pe 30 ani atingând recent valoarea de 76 de puncte de bază.


Rata creditelor pe 30 ani SUA (sursa: Bankrate)

Pe scurt, eventualul eșec al Abeconomiei ar putea perpetua metoda injecției monetare, a banilor facili, în general. Motivul, așa cum mai spus: Japonia a venit cam târziu la petrecere. Piața se gândea deja că va face etern noi emisiuni monetare.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Timing-ul Japoniei e cu atât mai prost cu cât pozițiile de risc premium erau deja foarte compresate. Uitați-vă la ticker-ii HYG și LQD, ambii cu scăderi de peste 5%. Ceea ce vedem acum este, de asemenea, o “normalizare” a pozițiilor risc premium care sunt foarte sănătoase pe termen lung și mai înseamnă că ne apropiem de o reală descoperire de preț pe piețele fixe. Vom ști, așadar, valoarea banilor atât în timp cât și în marje de profit, cel puțin în sectoarele aflate în afara controlului bancherilor.

Trendul conturilor curente este un alt subiect important. Lipsa de “reciclare” e un pericol major nu doar pentru SUA, dar și pentru toate țările cu deficit de cont curent.

Trendul e clar: odată ce trecem de surplus peste 5-7% din PIB, excesul de economii trebuie reciclat în obligațiuni de stat, pentru a evita aprecierea monedei. Asta se întâmplă în SUA. Asia abia arată un oarece surplus, iar Brazilia, Rusia, India și China vor intra în horă în următoarele 12 luni, cu Japonia la braț. Asta înseamnă că marii cumpărători tradiționali de titluri și obligațiuni au dispărut pur și simplu. Mai mult, ar putea începe să-și vândă “marfa”.

Sunteți îngrijorați? Ar trebui.

 

Concluzie

În următoarele zile am putea vedea niște schimbări majore: modelele VaR vor determina investitorii să plaseze hedge și over hedge, iar normalizarea pozițiilor risc premium ar putea duce la vânzarea celor care “au mers până acum”.

Chief Economist Steen Jakobsen

Steen Jakobsen a fost numit economist șef al Saxo Bank în 2011.

Are peste 20 de ani de experiență în piața de capital și investiții alternative.

_____________________________________

Despre Saxo Bank

Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Banca permite clienţilor să tranzacţioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, acţiuni, contracte Futures, opţiuni şi alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzacţionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader şi SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clienţii instituţionali ai băncii. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă şi presupune personalizarea şi crearea de mărci pentru platformele de tranzacţionare  pentru alte instituţii financiare şi brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienţi white label şi deserveşte mii de clienţi retail în peste 160 de ţări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogaţi şi, de atunci, şi-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga şi birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

Go to Top