Succes extraordinar la Shanghai al Orchestrei Nationale Radio!

Acasa/COMUNICATE DE PRESA/arta / cultura / entertainment/Succes extraordinar la Shanghai al Orchestrei Nationale Radio!

Muzica lui Enescu a entuziasmat publicul de la Shanghai Oriental Art Center în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO (ONR). Un adevărat eveniment al superlativelor, concertul a avut loc vineri, 17 mai, într-una dintre cele mai reprezentative şi mai moderne săli de concert din China:  Shanghai Oriental Art Center, scenă inaugurată în 2005 printr-un concert susţinut de Filarmonica din Berlin.

Succes al Orchestrei Naţionale Radio Româniala SHANGHAI SPRING INTERNATIONAL FESTIVAL 2013 _foto Virgil Oprina_m

Evenimentul s-a desfăşurat în ajunul închiderii manifestării denumite Shanghai Spring International Music Festival, sărbătoare muzicală organizată din 1960, cu cea mai lungă tradiţie din China. Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30. Inaugurat pe 28 aprilie, festivalul se încheie pe 18 mai 2013, cu un concert al Orchestrei simfonice din Praga, la finalul unui maraton de 52 de spectacole şi concerte desfaşurate în diferite teatre şi săli de concert ale metropolei cu 18 milioane de locuitori, cosmopolitul Shanghai. La ediţia din acest an au participat ansambluri artistice importante din zece ţări, printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia, România ş.a. care au prezentat aici atât partituri din ţara de origine, cât şi lucrări celebre în spaţiul chinez.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

În acest context, Rapsodia I şi Simfonia I de Enescu, două lucrări în care atât Orchestra Naţională Radio, cât şi dirijorul ei principal, Tiberiu Soare, sunt imbatabili, s-au bucurat de un binemeritat succes de public, deşi partiturile erau ascultate în primă audiţie de cei peste 1500 de spectatori chinezi care au umplut spectaculoasa şi moderna sală de la Shanghai, plătind pentru acest privilegiu bilete cu un preţ mediu de 50 de dolari.

Satisfacţia muzicienilor români a fost cu atât mai mare cu cât celebritatea pianistei chineze Xie Jingxian în interpretarea Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms, răsplatită cu minute de aplauze de public, a fost pe deplin echilibrată de strălucirea şi spectaculozitatea bijuteriei muzicale pe o binecunoscută temă folclorică: Ciocârlia. Piesa româneasca celebră în China a încheiat seara în versiunea cuceritoare a violonistului Gabriel Croitoru şi a Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare.

„Mă bucur mult că am avut ocazia să ascult o orchestră din România la mine în oraş. Mi-am luat bilete la mai multe concerte din festival şi mă bucur că l-am ales şi pe acesta. Sunt la o bursă în Germania şi am citit despre orchestră în ziarele nemţeşti.” declara un tânăr spectator chinez. În sală am descoperit şi un român stabilit la Shanghai de zece ani care afirma : „Un concert la superlativ, spun toţi spectatorii chinezi, i-am auzit vorbind în pauză. Am venit imediat ce am văzut afişele în oraş, cu alţi 6 prieteni chinezi care sunt la fel de încântaţi ca şi mine de orchestră.”

Participarea la această sărbătoare a muzicii face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o frumoasă continuare după concertul susţinut de ONR cu trei ani în urmă – în  iulie 2010 – cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

Go to Top