Spectacolul de păpuşi Vagabondo, montat de Peter Pashov şi Zheni Pahova, s-a întors de la Oradea cu premiul pentru cea mai bună producţie.

Între 11 şi 15 septembrie, la Oradea a avut loc prima ediţie a Festivalului Fux Fest,  Festivalul Teatrelor Maghiare Profesioniste de Păpuşi din Ardeal. Festivalul este dedicat trupelor profesioniste de păpuşi din toată ţara şi aduce un omagiu marelui scenograf al Teatrului de Păpuşi din Oradea, regretatul Fux Pál. La eveniment au participat 11 trupe cu 17 spectacole din Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Sfântu Gheorghe, Satu Mare, Arad şi Timişoara, printre care şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” cu spectacolul de păpuşi Vagabondo, care a fost leureat cu premiul pentru cea mai bună producţie de către juriul format din oameni de teatru: Urbán Gyula, scriitor, regizor, Bartal Kiss Rita, regizoare, actriţă, scenografă, Jankó Szép Yvette, traducătoare, profesoară, Kozsik Ildikó, actriţă-păpuşar, teatrolog, Varga Ibolya, regizoare, asistent universitar şi Horányi László acotr, regizor.

Povestea lui Karel Čapek prezintă destinul unui tânăr, care  îi promite tatălui, aflat pe patul de moarte, că duce mai departe tradiţia familiei şi devine tâlhar. Încercarea, însă, se dovedeşte prea grea pentru Vagabondo, eroul cel naiv. În loc să devină jefuitor, el ajunge cel jefuit.
Celelalte trupe premiate sunt Teatrul de Păpuşi „Cimborák” din Sfântu Gheorghe, Teatrul de Păpuşi „Puck” din Cluj Napoca, Teatrul de Păpuşi „Ariel” din Târgu Mureş şi Trupa Lilliput din Oradea.


Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”