Adoptarea roboticii colaborative este în creștere în mai multe industrii, precum cea auto, electronică, alimentară, comerț electronic și bunuri de larg consum. Acest lucru se datorează în principal agilității, sistemelor de viziune îmbunătățite și disponibilității pe scară largă a acestor mașinării unice.
Ultimii trei ani au accelerat tendințele actuale în automatizarea colaborativă, cum ar fi integrarea AI, designul agil și adoptarea pe scară largă a IoT de către producătorii globali. În același timp, noile presiuni generate de disponibilitatea variabilă a lucrătorilor, întreruperile lanțului de aprovizionare și temerile continue cauzate de pandemie au determinat cererea de pe piață pentru coboți.
Cererea pentru roboți crește constant în fiecare an. Potrivit World Robot Report 2021 publicat de Federația Internațională de Robotică, utilizarea roboților industriali în fabricile din întreaga lume crește într-un ritm accelerat: 126 de roboți la 10.000 de angajați este noua medie a densității roboților la nivel mondial în industriile de producție, aproape dublu față de 2015 când cifra era de 66 de unități.
Care vor fi unele dintre tendințele care vor impacta industriile majore în 2022?
Supraveghere mașini-unelte. Lăsați sarcinile repetitive în seama robotului!
Supravegherea mașinilor-unelte este una dintre acele sarcini ideale pentru automatizarea cu roboți colaborativi. Monotonă, adesea murdară și uneori periculoasă, nu este surprinzător faptul că, în ultimii ani, supravegherea mașinilor-unelte a devenit una dintre cele mai populare aplicații pentru coboți.
De exemplu, costul ridicat al mașinilor CNC face imperativ ca acestea să fie menținute încărcate și în funcțiune cât mai mult posibil. Coboții pot efectua toți sau o parte din pașii tipici ai procesului de prelucrare cu mașini-unelte CNC: plasarea materialului în mașină, închiderea ușii, activarea mașinii, deschiderea ușii când prelucrarea este completă și îndepărtarea piesei prelucrate finite.
Flexibilitate. Cine a spus că un robot poate executa o singură sarcină?
Companiile care își doresc o creștere a producției sau au nevoie ca producția să facă față cererii care se modifică în mod rapid, ar putea apela la un program de lucru cu ore suplimentare pentru angajați. Însă orele suplimentare vor face ca angajații să fie mai puțin productivi pe termen lung. De asemenea ar putea angaja lucrători temporari, însă aceștia au nevoie de timp pentru a se acomoda. Din fericire, există o opțiune potrivită disponibilă pe piață. Un robot colaborativ flexibil le permite companiilor să reacționeze la schimbările rapide și la creșterea cererii, un aspect crucial în timpuri incerte. Roboții colaborativi pot fi mutați pe linia de producție în funcție de nevoile specifice ale afacerii. Dimineața cobotul poate descărca piesele, după-amiaza poate asista angajații la înșurubare, iar seara poate termina cu ambalarea produselor finite.
Angajații actuali sunt prețioși pentru afacere. Roboții nu le vor fura locurile de muncă.
În timpul pandemiei, mulți producători au învățat cum să înlocuiască definitiv muncitorii umani cu roboți. Unii oameni cred că ar trebui să fim îngrijorați. În realitate, este puțin probabil ca roboții să preia complet controlul.
În prezent trăim într-o eră în care forța de muncă nu poate satisface cererea. Este puțin probabil ca roboții să înlocuiască nevoile umanității. În schimb, există așteptarea ca un coleg uman să îndeplinească o sarcină mai importantă, în timp ce robotul îndeplinește sarcina monotonă și periculoasă. Studiul Forumului Economic Mondial arată că până în 2025, mașinăriile vor lucra mai mult decât oamenii. Dar această „evoluție robotică” va adăuga și zeci de milioane de locuri de muncă la economia globală.
Provocarea majoră pentru angajatorii din toate industriile va fi motivarea angajaților actuali în direcția actualizării abilităților, în special în domeniile IT, limbi străine și gândire critică.
Despre Universal Robots
Universal Robots își propune să împuternicească schimbarea în modul în care se desfășoară munca folosind platforma sa de robotică de ultimă generație.
De la introducerea primului robot colaborativ (cobot) comercial din lume în 2008, UR a dezvoltat un portofoliu de produse care include UR3e, UR5e, UR10e și UR16e, și reflectă o gamă largă de acoperiri și sarcini utile. Fiecare model este susținut de o selecție largă de efectori terminale, software, accesorii și kituri de aplicații din ecosistemul UR+. Acest lucru permite coboților să fie utilizați într-o gamă largă de industrii și înseamnă că pot fi redistribuiți în diverse sarcini.
Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Cehia, România, Rusia, Turcia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Mexic.
Universal Robots a instalat peste 50.000 de coboți în întreaga lume.