Pentru consolidarea creşterii economice trebuie ca statul să definească politici fiscale coerente pe termen lung şi să devină un partener apropiat al mediului de afaceri. Orizontul 2018, centenarul României Mari, va găsi economia naţională într-o situaţie favorabilă, urmând ca exporturile, investiţiile străine directe şi numărul IMM-urilor să atingă cote importante.

Reducerile aplicate TVA-ului şi impozitării pe muncă vor încuraja investiţiile străine, crearea de noi locuri de muncă, consolidând economia. În următorii 4 ani, economia va creşte doar dacă gradul de absorbţie al fondurilor europene va atinge şi va depăşi cifra de 60%, iar România va investi în infrastructură şi va încerca să devină un hub energetic şi comercial. De asemenea, creşterea cifrei de afaceri în industrie ne arată că România se poate reindustrializa, mai ales că exploatarea zăcămintelor de gaze naturale şi ţiţei din Marea Neagră va asigura independenţa energetică, începând cu 2018.

Ponderea energiei regenerabile va creşte în următorii ani, urmând să asigure peste 40% din consumul naţional, iar exploatarea gazelor de şist coroborată cu exploatarea resurselor din Marea Neagră va consemna independenţa energetică naţională. Ţinând seama de acest fapt, România va juca un important rol regional, mai ales în complicata geopolitică regională.

Agricultura va deveni un pilon şi mai important al economiei, în condiţiile în care legislaţia va fi una coerentă şi adaptată necesităţilor investitorilor. Necesitatea de a exploata potenţialul agricol se va accentua în următorii ani, ţinând seama de schimbările climatice şi de evoluţiile geopolitice. Până în 2018, România va avea o agricultură diversificată şi competitivă, care utilizează instrumente şi mecanisme moderne.

Pentru ca ramurile economice să devină consolidate, competitivitatea şi predictibilitatea sunt conceptele cheie în jurul cărora trebuie să graviteze pieţele. Promovarea ofertelor româneşti necesită punerea la punct a unei strategii interinstituţionale, mai ales că în viitor, companiile vor avea un rol tot mai mare în economia internaţională.

Totodată, va fi o regândire a strategiei privind sistemul expoziţional românesc, sistem ce are un rol major pentru dinamizarea comerţului exterior şi a economiei naţionale. Astfel, Romexpo va deveni un lider regional în materie de târguri şi expoziţii, capacitatea sa expoziţională având un potenţial ridicat de creştere, pentru găzduirea şi organizarea de  expoziţii şi târguri de mare anvergură atât pe plan intern, cât şi regional sau internaţional.

Desigur, contextul prezentat descrie capacitatea Sistemului Cameral românesc de a-şi conjuga eforturile pentru a se consacra ca vocea cea mai puternică a mediului de afaceri.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României
Mihai Daraban