Dr. Mariela Militaru Genetic Center

Un test de sarcină pozitiv declașează un val de emoții, dar și de griji pentru orice viitoare mamă. Una dintre cele mai importante teme în primul trimestru este cea a analizelor genetice – pe care trebuie să le facem, unde să mergem, la ce rezultate să ne așteptăm. Experții insistă pe importanța consultului interdisciplinar ginecolog-genetician și spun că tot mai multe probleme din sarcină au cauze genetice. Specialiștii Genetic Center, rețea națională de laboratoare și cabinete, ne spun care sunt analizele ce ar trebui luate în calcul de femeile însărcinate.

  1. Testele prenatale non-invazive – acestea sunt teste ADN din sângele matern pentru screeningul celor mai frecvente aneuploidii fetale, adică modificări de număr în cromozomii 21, 18, 13, X sau Y. Fiecare dintre aceste perechi corespunde unei maladii, de pildă, sindromul Down este dat de prezența unui crozom în plus în perechea 21. “Testul Harmony, cel pe care îl punem la dispoziția pacientelor Genetic Center, este efectuat dintr-o probă din sângele matern care conține ADN fetal și determină mai mult de 99 % dintre aneuploidiile fetale ale cromozomilor 21, 18, 13, X sau Y, adică indică riscul de sindrom Down, Turner, Edwards”, explică Flavia Zant, specialistă a centrului de genetică. Acest test, ce poate fi făcut încă din săptămâna a 9-a de sarcină, poate înlocui dublul test, se face foarte simplu – ca orice analiză de sânge, și poate indica inclusiv sexul copilului, înainte ca acesta să fie depistat ecografic.
  1. Testul genetic pentru fibroză chistică – este unul dintre cele două teste de căpătâi pentru gravide, în opinia doamnei doctor Mariela Militaru, expert Genetic Center. “Există, în opinia mea, două analize care ar trebui implementate în pachetul standard pentru orice gravidă. Este vorba, mai întâi, despre testarea mutației ΔF508 cea mai frecventă mutație, întâlnită în fibroza chistică. Fibroza chistică, având o incidență de 1/3000 la nivelul majorității populațiilor de origine caucaziană, este printre cele mai frecvente boli genetice autosomal-recesive. Evoluția naturală a bolii, în prezența acestei mutații, este gravă, cu afectare precoce în special a funcției respiratorii, cauza cea mai frecventă de deces a acestor pacienți”.
  1. Testul genetic pentru surditatea genetică non-sindromică“Cea de a doua analiză pe care o recomand oricărei gravide este detectarea mutației 35delG, cea mai frecventă mutație întâlnită în surditatea genetică non-sindromică, boală ce are o incidență de aproximativ 1/1000. Aceste două mutații ar trebui testate în momentul în care femeia însărcinată face screeningul de prim trimestru, respectiv dublu test”, explică dr. Mariela Militaru.
  1. Cariotipul fetal din lichid amniotic – aceasta este o analiză despre care discutăm dacă vârsta viitoare mame este de 35 de ani sau mai mare. Pe lângă cele doua mutatii descrise anterior, obligatoriu discutăm despre efectuarea cariotipului fetal (analiza celor 46 de cromozomi) din lichid amniotic, deoarece crește riscul aparției unor boli cromozomiale la copil odată cu creșterea vârstei materne”, adaugă dr. Mariela Militaru, un nume de referință în medicina genetică din România.
  1. Testele genetice pentru trombofilie – medicii hematologi atrag atenția că un număr tot mai mare de gravide, aparent fără simptome, sunt afectate de tulburări de coagulare și prezintă anumite mutații genetice. “De altfel, un număr repetat de sarcini pierdute ar trebui să ne trimită imediat spre un laborator de genetică unde să efectuăm pachetul testelor de trombofilie. De asemenea, un istoric în familie de infarct la vârste tinere sau un făt care nu crește în ritmul în care ar fi normal, sunt semnale de alarmă”, declară Ana-Maria Neagu, specialista în hematologie a Genetic Center.

Despre Genetic Center

Rețeaua de laboratoare și cabinete Genetic Center a fost înființată în 2009 din dorința de a le da românilor acces la medicina personalizată și de a le pune la dispoziție testări genetice la cele mai înalte standarde. Genetic Center are două mari centre la București și Cluj, precum și puncte de reprezentanță în aproape toată țara. Pacienții care pot apela la serviciile Genetic Center sunt cupluri cu eșecuri în obținerea unei sarcini, părinții unor nou-născuti cu anomalii congenitale, gravide care trebuie să efectueze analize pentru eliminarea riscului de malformații, familii cu un istoric de boală genetică, adulți și copii cu diverse forme de cancer care vor un tratament țintit, pacienți care au suferit tromboze, infarct miocardic, accidente vasculare. Detalii pe www.geneticcenter.ro