window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • Advertising4U.ro-Stiri.de.Business

Ultimul lucru de care are nevoie acum lumea este o revenire la prețurile ridicate ale energiei și la profituri mai mari pe bursă, dar cred că asta se va întâmpla în următoarele 6-7 luni, adică până la finalul anului. Modelul analitic al Saxo Bank indică rareori schimbări semnificative în prognoza pe termen lung, dar trimestrul acesta este puțin diferit. Nu doar că ne așteptăm la o creștere semnificativă a profiturilor, dar vom vedea și prețuri mai mari la aur și energie.

Factorii care influențează această evoluție sunt omniprezenți. Modelul predicțiilor analitice este bazat pe o anumită întârziere a efectelor: gândiți-vă la fiecare dată economică, apoi la felul în care fiecare piață începe să descrie propria sinusoidă în grafic. La un moment dat, aceste sinusoide se mută într-o direcție, de această dată se duc în sus, în al doilea semestru al lui 2015.

Cea mai importantă știre este că suntem aproape de cele mai scăzute niveluri ale dobânzilor pe plan global – acest lucru va avea un impact asupra acțiunilor, titlurilor de stat și distibuției asseturilor pe următorii 5 ani și vom vedea, probabil, o inversare de situație în raportul profit/performanță față de nivelul înregistrat de când a început criza economică.

Mărfurile vor supraperforma: marja de creștere se va duce în sus cu încă 100 puncte de bază, înainte ca recesiunea să ajungă din nou în Europa, iar SUA să înceapă să flirteze cu ea, pe la începutul lui 2016.

Iată cum vor arăta titlurile prin ziare, în următoarele 6-7 luni:

  • Titlurile de stat din SUA, Germania și statele dezvoltate din UE vor fi cu 100 puncte de bază mai scumpe până și în ultimul trimestru 2015, pentru ca apoi să ajungă la un nou minim în semestrul I din 2016
  • Țițeiul WTI va ajunge la 70-80 USD/baril, aducând profituri frumoase celor care investesc în energie
  • Dolarul american va ajunge la 1.18/1.20 în raport cu euro, intrând apoi într-o perioadă mai lungă de slăbiciune
  • Aurul va fi performerul de top dintre mărfuri – întrevedem un preț de 1425/35 per uncie până la sfârșitul anului

Timpul – marea necunoscută

Ne apropiem de al 7-lea an consecutiv de niveluri scăzute – ceea ce înseamnă că suntem în al 7-lea an de creștere pe piețele de acțiuni. Toți indicii de valorizare sunt peste valorile neutre. Iată de ce mi-am vândut toate asseturile de tip venit fix, mi-am mărit expunerea pe aur și vreau să cumpăr acțiuni la companiile de minerit – o expunere mărită, de fapt, pe toate mărfurile, peste ceea ce aloc în mod obișnuit.

A rămâne la zero nu mai este o opțiune pentru economia reală în următoarele 18 luni. Mă aștept ca ciclul de business să-și revină, cu surle și trâmbițe, după șapte ani de hibernare.

Cronica de Steen Jakobsen

 Steen Jakobsen a fost numit în funcţia de Economist Şef al Saxo Bank în Martie 2011. Jakobsen s-a întors la bancă după o absenţă de doi ani. În acest timp a fost Chief Investment Officer pentru Limus Capital Partners. Înainte de plecarea sa de la începutul lui 2009, Jakobsen a fost timp de aproape nouă ani Chief Investment Officer la Saxo Bank. Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tranzacţiilor particulare şi investiţiilor alternative. În 1989, după terminarea studiilor de economie la Universitatea din Copenhaga, şi-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, şef al Departamentului de Vânzări şi Opţiuni. În 1992, s-a alăturat Chase Manhattan în London ca VP, Head of Scandinavian Sales, şi apoi la Chase Manhattan Proprietary Trading Group. Între anii 1995-1997 a lucrat ca Trader şi Head of Flow Desk la Swiss Bank Corp., Londra. În 1997 a devenit Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (acum Nordea) la New York până când s-a alăturat UBS din New York în 1999 ca Director Executiv la Global Proprietary Trading Group.

2015-05-21T10:58:36+03:0021 mai 2015|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , , |
Go to Top