În 24 și 25 martie 2018, la sala de escaladă Carpatic din București, Federația Română de Alpinism și Escaladă (F.R.A.E.) și clubul sportiv Alpin Carpatic din București (A.C.C.) vor organiza cea de-a 8-a ediție a celei mai mari competiții internaționale de escaladă pentru copii și juniori din România.

Lansat în 2011, TIC este mai mare concurs internațional de escaladă sportivă din România dedicat în exclusivitate copiilor și juniorilor. În decursul timpului, a crescut constant ca număr de concurenți și țări participante, evoluând de la circa 50 de competitori din România și Bulgaria (ediția I), la un număr de 170 de copii și juniori (ediția de anul trecut).

De la început și până azi, sportivii români au înregistrat o evoluție foarte bună în cadrul Trofeului Carpatic, obținând de fiecare dată locuri pe podium. În cei 7 ani de desfășurare, aceștia au adunat un total de 36 medalii, dintre care 12 de aur, 14 de argint și 10 de bronz.

Escalada sportivă include 3 discipline:

  • Dificultate. Înălțime, anduranță și strategie. Asigurați în coardă, sportivii urcă rute de diverse înclinații. Cel ce ajunge mai sus câștigă.
  • Bouldering. Forță și tehnică, pentru ascensiuni de maxim 10 mișcări. Spectaculos și intens, se practică pe pereți de 4 metri înălțime, având la bază saltele de protecție.
  • Viteză. 15 metri în mai puțin de 6 secunde! Asigurați de sus, atleții aleargă pe pereți verticali, câștigând cel mai rapid.

Despre escaladă:

  • Antrenează majoritatea celor 656 mușchi scheletici, crește rezistența la efort, forța musculară și flexibilitatea și dezvoltă puterea de concentrare, încrederea în sine și capacitatea de a gestiona situații dificile;
  • Global, sportivii sunt tineri, 39% sub 18 ani, dar o practică până la vârste înaintate. 38% sunt femei (peste media altor sporturi, de 31%)*;
  • 25 de milioane de oameni practică escalada cu regularitate**

 * și ** – cifre conform IFSC (Federația Internațională de Escaladă Sportivă)

Programul competiției va fi:

Sâmbătă, 24 martie
9.00-21.00 – Calificări bouldering & escaladă
Duminică, 25 martie
09.00-15.00 – Continuare calificări, finale, festivitatea de premiere

Evenimentul este deschis publicului, în măsura spațiului disponibil.