Alp Aydinlar are numai 10 ani. A castigat un premiu de prestigiu in cadrul unei competitii din Canada pentru proiectul sau de responsaibilitate sociala “O mutare pentru speranta”, proiect gandit pentru copii refugiatilor sirieni. Aydinlar a devenit astfel cel mai tanar participant ce a fost premiat de International Play Association. 123 de copii sirieni intre 8 si 12 ani au fost invatati sa joace sah de catre Alp in cadrul proiectului sau. 5 dintre ei sunt acum jucatori de sah inregistrati.

Alp Aydinlar a participat cu proiectul sau de responsabilitate sociala pentru copiii sirieni in cadrul unui concurs ce avea sa-i aduca un premiu prestigios cu o traditie ce incepe in 1993. In timpul conferintei organizate de (IPA) International Play Association in Calgary, Canada, Aylindar a devenit cel mai tanar concurent distins cu premiul “Recunoasterea Excelentei si a Impactului”, pentru care s-a luptat cu concurenti din Canada, Italia, Noua Zeelanda si Hong Kong. Desi se mandreste cu primirea acestei distinctii, Alp Aydinlar spune ca ceea ce l-a bucurat a fost sa-I invete pe copiii sirieni sa joace sah, imprietenindu-se astfel cu ei.

 Sahul i-a ajutat pe copiii sirieni, victime ale razboiului

“Am fost impreuna cu clasa intr-o excursie la Centrul temporar de pregatire al scolii primare Zehra Ülker unde i-am vizitat pe elevii sirieni pentru un proiect de responsabilitate sociala. Mi-am dat seama atunci ca desi ei aveau un program intens nu aveau alte activiati in afara scolii.  Mi s-a parut trist si m-am gandit la un proiect prin care ei sa se poata juca. Eu joc sah si sunt inregistrat ca jucator. M-am gandit sa-i invat si pe ei sa joace sah. ” povesteste Alp Aydinlar, elev in clasa a 5 a la scoala Enka din Istanbul.

“Primul lucru pe care l-am facut pentru a-i putea face pe prietenii mei sirieni sa joace sah a fost sa strang bani pentru a cumpara materiale. Am strans fonduri pentru a cumpara jocuri speciale de sah. Cu ajutorul parintilor am discutat cu instructori de sah care sa tina lectii, acestea au inceput in ianuarie 2017 si continua de atunci” isi aduce aminte despre proiectul sau “O mutare pentru speranta”, Alp Aydinlar.

Alp povesteste ca din cei 123 de copii sirieni care au invatat sa joace sah, 5 dintre ei au devenit jucatori inregistrati in Federatia de sah din Turcia si participa la competitii. Totodata, fiecare copil care a participat la proiect a primit propriul sau set de sah, ajungand astfel sa joace acasa, invatandu-si si rudele acest joc.

Scopul lui Alp prin participarea la concursul organizat de International Play Association a fost sa atraga atentia asupra victimelor razboiului din Siria. Alp mai spune ca ”Imi doresc sa-i incurajez sa devina jucatori inregistrati, sa participe la competitii si sa-si atinga obiectivele”

Pentru mai multe informatii despre proiectul “O mutare pentru speranta” accesati: umuticinbirhamle.com

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa