Mezzosoprana Ruxandra Donose împreună cu pianistul Sergiu Tuhuțiu, soprana Leontina Văduva alături de pianistul şi ţimbalistul Cătălin Răducanu, soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu au încheiat cu mare succes călătoria muzicală internaţională desfăşurată cu ocazia Zilei Naţionale a României sub genericul amplului proiect Turnee de poveste…pretutindeni, prin care au dus muzica mai aproape de românii din diaspora.

”M-am bucurat să susținem, eu și Sergiu, câte un recital pentru românii care au umplut sălile atât la Paris, cât și la Roma. Mi s-a reconfirmat faptul că oamenii au nevoie de cultură oriunde s-ar afla și am avut parte de o primire extrem de călduroasă în ambele orașe.” spunea mezzosoprana Ruxandra Donose după concertul care a încheiat proiectul Turnee de poveste…pretutindeni, pe 2 decembrie, la Roma, în superba sală de la Palazzo della Cancelleria.

Proiectul Turnee de poveste… pretutindeni, care s-a desfășurat în perioada 24 noiembrie – 2 decembrie 2024, a cuprins șase concerte în trei orașe europene: Lausanne, Paris și Roma și a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu au susținut, la rândul lor, câte două concerte, unul la Lausanne și unul la Paris, acolo unde soprana româncă locuiește, cu săli pline cu români dornici să îi asculte: ”M-am bucurat atât de mult când am văzut printre spectatori prieteni dragi, români care trăiesc la Paris și am fost măgulită că au venit să mă asculte. Așa s-a întâmplat și la Lausanne. Am pregătit un repertoriu bogat și după aplauze cred că alegerile mele și ale lui Cătălin Răducanu au fost acceptate de public, am fost copleșită când am văzut reacțiile la lucrările din folclorul românesc și la piesele lui Edith Piaf, vreau să mulțumesc tuturor celor care au venit să ne asculte. (soprana Leontina Văduva)

”Noi am avut primul concert la Lausanne, adică acasă la mine, iar al doilea a fost la Roma”, spune soprana Teodora Gheorghiu, și ea copleșită de reacțiile publicului român care a venit să îi asculte. ”Aceste două concerte mi-au umplut sufletul de bucurie. Am impresia că românii din diaspora vin, poate, cu mai multă bucurie la concertele organizate de către români pentru români şi cred că a fost cazul și la concertele noastre. Am încercat să punem în repertoriu muzică românească, poate mai puţin cunoscută în zona lied-ului, deci muzică cultă, dar deosebit de accesibilă. Și cred că a plăcut tuturor.”, (soprana Teodora Gheorghiu)

După acest maraton cultural în Elveția, Franța și Italia, turneele de poveste vor ajunge la București, într-o gală extraordinară în care toți artiștii din proiect se vor reuni pe scena Ateneului Român, miercuri, 4 decembrie, de la ora 19:00, pentru a aduce în faţa publicului de acasă valoarea care i-a consacrat pe marile scene ale lumii.

Concertul de la București, din data de 4 decembrie, este perla coroanei. Vom fi toți pe scena Ateneului Român, am pregătit și colinde, pentru că suntem în apropierea Crăciunului, am pregătit și câteva surprize și sperăm să le facă mare plăcere celor care vor veni să ne asculte. Pe românii din diaspora i-am simțit avizi de cultură, avizi de glasul românesc, avizi de muzica românească. Sunt convins că așa va fi și acasă.” spune bas-baritonul Sorin Coliban, care locuiește de mulți ani la Viena și se bucură ori de câte ori poate cânta pentru publicul român.

Turnee de poveste… pretutindeni este o extindere specifică pentru comunităţile de români din afara graniţelor, a proiectului Turnee de poveste, care s-a dezvoltat din 2011 până în prezent la nivel național, cu multiple evenimente internaţionale prezentate de-a lungul timpului.

”Proiectul Turnee de poveste…pretutindeni a pornit din bucuria pe care am avut-o atunci când am văzut cu cât entuziasm primesc românii de pretutindeni momente de cultură românească, vii, pe care le aducem alături de ei. Văzând acest lucru în vara trecută în Italia, am avut ideea de a multiplica acest proiect şi astfel am ajuns să aducem conceptul Turnee de poveste, care a început în România în 2011, către românii de pretutindeni. Am avut bucuria să vedem cât de bine reacţionează românii atunci când văd mari artişti ce provin din ţara lor, să vedem cât de bine sunt receptaţi de cei din jurul lor, de comunităţile în care aceştia s-au integrat, fie că sunt cele din Elveţia, fie că sunt cele din Franţa sau cele din Italia. Am avut bucuria ca acest proiect să fie finanţat de Departamentul Românilor de Pretutindeni şi sperăm că ceea ce am reuşit să oferim a fost exact ceea ce îşi doreşte această instituţie şi anume, să ofere înapoi românilor stabiliţi în afara graniţelor ţării ceea ce au lăsat acasă. O parte din sufletul lor.”, spune muzicologul Oltea Șerban-Pârâu, inițiatoarea și organiatoarea acestui eveniment de amploare.

Vârfurile şcolii muzicale româneşti au plecat dintotdeauna în lume, dar în clipa maturităţii artistice şi-au dorit să împărtăşească arta lor şi publicului din rândul căruia au venit, cel românesc, fie că el se găseşte pretutindeni sau acasă. Sunt voci care strălucesc pe cele mai mari scene ale lumii (Covent Garden, Staatsoper din Viena, Opera din Paris, Metropolitan Opera) care au abordat un repertoriu accesibil publicului larg, ce a avut ca permanent fir roşu, revenirea la muzica românească.

Programele artistice prezentate poartă titluri sugestive :

  • Melodie, Dor, Magie cu mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu.
  • Bella voce Bella Musica cu soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu;
  • Zâmbetul muzicii cu soprana Teodora Gheorghiu, bas-baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu;

Detalii pe: www.turneedepoveste.ro

Facebook: https://www.facebook.com/turneedepoveste/

Instagram: https://www.instagram.com/turnee_de_poveste igsh=MXBwY3RpbHVmdW00eQ

SPOT general Turnee de poveste…pretutindeni

  • https://youtu.be/4IqV7EWF9VI

4 decembrie 2024, ora 19 – Bucureşti, Ateneul Român

Teodora Gheorghiu – soprană, Sorin Coliban- bas-bariton, Diana Ionescu – pian

Ruxandra Donose – mezzosoprană, Sergiu Tuhuţiu – pian

Leontina Văduva – soprană, Cătălin Răducanu – pian, ţambal 

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Producător: Pro Contemporania

În parteneriat cu: Delegaţia permanentă a României la UNESCO, Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino, 145 de ani de diplomaţie România-Italia, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Parteneri culturali: Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Filarmonica George Enescu, Associazione culturale rumeno-italiana ProPatria, Musique Belmont Bel’Art Association, Association Noesis Enesco Paris, The Culture Club, Accademia di Romania a Roma

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de Carte, Webcultura, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Ordinea Zilei

Cu susţinerea: Grand Hotel Continental