8 orașe din România,  o nouă aventură muzicală cu doi instrumentiști de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, săli pline și o concluzie clară la final de turneu: publicului îi place Beethoven și în mod sigur îi plac cele două instrumente magice care au scris povestea de succes a turneului desfășurat între 11 și 30 octombrie 2017.

Ajuns la ediția cu numărul 6, turneul Vă place…? a fost inițiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma, iar de atunci publicul a urmărit fascinat acest turneu care a crescut de la etapă la etapă: de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann şi Schubert. Anul acesta, turneul a lansat o nouă provocare: Vă place Beethoven?, prezentând un program cu trei sonate pentru pian și violoncel semnate de compozitorul german: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut și revoluționar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1, și de Sonata în re major, op. 102, nr. 2.

Turneul s-a încheiat luni, 30 octombrie, la Pitești, iar pe 24 octombrie cei doi muzicieni au adus turneul și la București, la Sala Radio, unde Răzvan Suma și-a lansat cel mai recent CD, Răzvan Suma. Haydn, Schumann – Concerte pentru violoncel, apărut în această toamnă la Editura Casa Radio.

Iată ce au declarat protagoniștii turneului la finalul acestei experiențe, într-un interviu pentru Radio România Muzical:

Răzvan Suma: „Da, Beethoven a fost personajul principal, dar, pentru mine, colaborarea cu Daniel Goiţi este un privilegiu. Am devenit un fan al lui. Este un artist atât de complex, care scoate din mine ceea ce este mai bun! A studiat la Cluj, este clujean în momentul acesta cum sunt eu bucureştean, dar ne-am format în acelaşi oraş, Cluj, şi cred că asta contează foarte mult. Abordarea muzicii nu poate să fie atât de diferită în momentul în care te formezi cu aceeaşi bază”.

Daniel Goiţi: „Mi-a plăcut oferta pe care mi-a făcut-o Răzvan Suma. La început erau Variaţiunile de Beethoven, iar după aceea a trecut la sonate, ceea ce m-a entuziasmat şi mai mult. E o mare bucurie”.

Iar aprecierea publicului nu s-a lăsat așteptată: „O mare bucurie acest turneu, mai ales că avem așa o toamnă frumoasă”, „Îmi place Beethoven, iar cu acești doi muzicieni de excepție Beethoven sună minunat… Muzica devine frumoasă și bună prin mâinile artiștilor”.

Artiștii au dedicat seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranței există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile. Pentru că știm cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice și îi îndemnăm pe spectatorii și prietenii noștri să se implice alături de noi, prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susținere a acestei cauze (www.hospice.ro).

Itinerar

 11 octombrie, ora 19.00: Timișoara, Sala Capitol

14 octombrie, ora 19.00: Sfântu-Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș

15 octombrie, ora 19.00: Casa de Cultură, Alba Iulia

16 octombrie, ora 19.00: Sala Pro Arte, Deva

17 octombrie, ora19.00: Bistrița, Sinagoga

18 octombrie, ora 19.00: Iași, Aula BCU

24 octombrie, ora 19.00: București, Sala Radio

30 octombrie, ora 19.00: Pitești, Sala Filarmonicii

Organizatori: Asociația Culturală „Analia Selis”

Coproducător: Radio România

Partener oficial: BMW

Proiect co-finanțat de UCIMR

Trasportator aerian oficial: Air France / KLM

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Orchestrele și Corurile Radio România, TVR3, România Liberă, Cațavencii, Hotnews.ro, Business Review, Cariere, Forbes, Ziarul Metropolis, 9AM, Urbo.ro, Garbo, Media Trust, România TV

Sponsori: Sensi Blu, Vestra Grupul Elsaco, Cai de Vis

 Un proiect Radio România