Un altfel de Piazzola la Sala Radio!

Când spunem Astor Piazzola, imaginaţia zboară către ritmul pasional şi plin de viaţă al tangourilor semnate de celebrul compozitor argentinian. În plus faţă de tangourile sale, Piazzola înseamnă însă un amplu palmares de lucrări fascinante, dintre care Orchestra de Cameră Radio vă propune suita Serie del Angel” pentru fagot şi orchestră, o poveste muzicală din patru părţi, trecând prin moartea şi învierea unui înger imaginar, cu accente care trimit la stilul cunoscut şi îndrăgit din tangourile sale.

Orchestra de Camera Radio_foto Alexandru Dolea

Miercuri, 24 aprilie, la Sala Radio, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN SANDU, vă invită la un concert surprinzător, reunind alături de suita lui Piazzola, Simfonia în re minor  Della Casa del Diavolo” semnată de compozitorul italian Luigi Boccherini, Concertul în re minor pentru flaut şi orchestră, creaţie a unuia dintre fiii marelui Bach – Carl Philipp Emanuel Bach – şi o suită în stilul ragtime, concepută de Scot Joplin. Gen muzical care s-a bucurat de o mare popularitate între 1897 şi 1918, ragtime combină muzica afro-americană cu forme europene şi imnuri gospel.

Invitat să dirijeze acest concert, Cristian Sandu este unul dintre cei mai carismatici artişti ai generaţiei sale – fapt confirmat de prezenţa sa încă din anii studenţiei pe scenele din ţară şi străinătate – dirijorul fiind oaspetele permanent al teatrelor de operă din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Galaţi şi Cluj-Napoca, dar şi al Filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Sibiu, Iaşi, Cluj, Piteşti, Arad ş.a. Aprecierea sa naţională a fost confirmată şi de câştigarea Premiului I în cadrul Concursului Internaţional de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales” 2010 din Bucureşti. Absolvirea cursurilor din cadrul „International Academy of Advanced Conducting after Ilia Musin” de la Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov, Yuri Temirkanov, dar şi importante oportunităţi de lucru cu orchestre din spaţiul ex-sovietic.

O prezenţă deosebită în concert vor fi şi muzicienii MATEI IOACHIMESCU – flaut şi ŞERBAN NOVAC – fagot. Matei Ioachimescu şi-a finalizat studiile la Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice din Viena, unde a avut şansa perfecţionării cu maeştrii ai genului. În prezent colaborează ca flautist principal cu Orchestra Festivalului din Tirol sub conducerea maestrului Gustav Kuhn, cu Orchestra Donauphilharmonie, cu Wiener Metropolitan Orchester şi cu Wiener Residenz Orchester. Matei Ioachimescu cânta pe un flaut de aur al producătorului japonez Muramatsu.

Solist instrumentist – şef partidă al Orchestrei de Cameră Radio, membru al ansamblului „Archeus”,  fagotistul Şerban Novac este un muzician preocupat în permanenţă de activitatea sa, pe care o completează pe cât posibil şi cu cea de solist-concertist. Din 1994 Şerban Novac este membru al ansamblului „Archeus” în compania căruia a susţinut concerte  în peste 30 de ţări din Europa şi America de Nord şi a obţinut mai multe premii: al revistei „Actualitatea muzicală” 1996, Premiul Soros pentru promovarea artei contemporane în 1997, premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (2007).

Şerban Novac este şi membru fondator al cvartetului de fagoturi din Bucureşti. Singur sau cu formaţiile în care activează, Şerban Novac a făcut turnee de recitaluri şi concerte în principalele oraşe ale României, în Spania, Italia, SUA, Germania, Franţa, Austria, Finlanda, Rusia, Japonia, Republica Coreea, Albania etc.

 

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.  

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

 

Absolvent al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, specializările Pedagogie muzicală, Muzicologie, Dirijat cor şi Dirijat Orchestră, dirijorul Cristian Sandu a debutat la pupitrul Operei Naţionale Române din Cluj Napoca, instituţie cu care a realizat numeroase turnee în Italia, Franţa, Austria, Elveţia, Republica Coreea.

Format sub îndrumarea unor iluştri maeştri ai baghetei precum Victor Dumănescu, Petre Sbârcea şi Leonid Korchmar (Sankt Petersburg), dirijorul Cristian Sandu îmbină în egală măsură repertoriul de operă cu cel sacru, simfonic sau concertant. Absolvirea cursurilor din cadrul „International Academy of Advanced Conducting after Ilia Musin” de la Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov, Yuri Temirkanov.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Cu un bogat repertoriu de operă şi muzică vocal-simfonică, artistul este oaspetele permanent al teatrelor de operă din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Galaţi şi Cluj Napoca dar şi al orchestrelor Filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Sibiu, Iaşi, Cluj, Piteşti, Arad, Botoşani, Râmnicu Vâlcea ş.a., aprecierea sa naţională fiind confirmată şi de câştigarea Premiului I în cadrul Concursului International de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales” 2010 din Bucureşti.

Recunoaşterea sa internaţională s-a produs în 2006 în Festivalul Internaţional de Operă din Daegu (Republica Coreea) artistul fiind recompensat cu generoase aprecieri ale criticii şi publicului. În străinătate a colaborat cu Orchestra Naţională a Ucrainei, Orchestra Radio Kiev, Orchestra „Klassika” Sankt Petersburg, Orchestra „Bruno Maderna” Forli, Orchestra Filarmonică Dnepropetrovsk, Orchestra „Sinfolario” Lecco, Orchestra Operei din Daegu, „Mediterranea Chamber Orchestra” Palermo.

Obţinerea titlului de Doctor în Muzică cu teza „Stilemele verismului în evoluţia operei moderne” a prilejuit invitarea artistului în festivaluri, simpozioane şi jurii internaţionale precum Concursul internaţional de canto „Petre Stefănescu-Goangă” Bucureşti 2010, Concursul internaţional de canto „Alfredo Giacomotti” Pavia 2012, „Black Sea Conducting Festival” Constanţa 2012, pentru a aminti doar câteva.

În prezent, Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj iar din postura de asist. univ. dr. conduce cursul de Orchestră şi Clasă de Operă al Academiei de Muzica „Gh. Dima” din Cluj, unde sute de studenţi au beneficiat de experienţa şi îndrumarea sa.

Printre proiectele de viitor – prezenţa sa în luna aprilie în cadrul „Festivalului Verdi” la pupitrul Kazakh State Academic Opera and Ballet Theatre din Almaty, Kazakhstan, turnee artistice în Germania şi Olanda alături de Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galaţi cu producţiile Lucia di Lammermoor şi Aida.

 

Matei Ioachimescu a avut parte de o educaţie muzicală de excepţie: începută la Liceul de muzică „George Enescu”, cu un scurt popas la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi finalizată la Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice din Viena la clasa profesoarei Barbara Gisler Haase. Gustul pentru perfecţiune, pentru profesionalismul de înaltă ţinută l-a determinat să urmeze mai multe cursuri de măiestrie cu flautişti celebrii: Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter-Indermuehle, Wolfgang Schulz, Aurele Nicolet şi Renate Armin-Greiss.

Este „Magister Artium” al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” din capitala Austriei şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Preocupat de muzica contemporană a participat la cursurile lui Peter Burwik şi cursuri de muzică de cameră cu Avedis Kouyoumdjian.

Între 2003 şi 2010 a fost membru al Filarmonicii „George Enescu” din București. În prezent colaborează ca flautist principal cu Orchestra Festivalului din Tirol sub conducerea maestrului Gustav Kuhn, cu Orchestra Donauphilharmonie, cu Wiener Metropolitan Orchester şi cu Wiener Residenz Orchester.

Solist-concertist, Matei Ioachimescu a susţinut concerte cu orchestre de tineret din Austria precum şi cu orchestrele Filarmonicilor „George Enescu”  Bucureşti, „Dinu Lipatti” Satu Mare, „Moldova” Iaşi, „Olteni” Craiova, „Mihail Jora” Bacău, Orchestra de Cameră şi Orchestra Naţională Radio, Filarmonica din Zlin, Cehia, Donauphilharmonie din Viena. Astfel a avut prilejul să colaboreze cu dirijorii: Jochen Wehner, Jin Wang, Eckart Hübner, Ovidiu Bălan şi alţii.

Flautistul Matei Ioachimescu este membru al mai multor formații camerale pe scenele importante din ţară şi din lume, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român București sau Suntory Hall Tokyo. Recent, a încheiat turneul național intitulat „Paris”, împreună cu extraordinara pianistă Cătălina Butcaru (Austria), turneu ce s-a bucurat de un imens succes. În curând le va aparea CD-ul de debut realizat împreună.

Solist instrumentist – şef partidă al Orchestrei de Cameră Radio, membru al ansamblului „Archeus”,  fagotistul Şerban Novac a urmat studiile Academiei de Muzică din Cluj-Napoca la clasa de fagot a prof. Constantin Arcu. În urma unei selecţii deosebit de severe a făcut parte din Orchestra Festivalului Tineretului de la Londra (1972) condusă de celebrul dirijor Leopold Stokovsky.

Pe parcursul anului 1979 a participat la cursuri de măiestrie la Pommersfelden, Germania, perioadă în care a susţinut cu succes mai multe recitaluri în diferite oraşe germane.

Până la terminarea studiilor, în 1980, Şerban Novac a colaborat permanent cu Orchestra Filarmonicii din Cluj Napoca, iar după absolvire a optat pentru Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române, cea care în 1990 s-a transformat în Orchestra de Cameră Radio.

În postura de solist-concertist Şerban Novac a cântat cu orchestrele filarmonicilor din Cluj Napoca, Bacău, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Radio din Chişinău, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti. A abordat un repertoriu divers: G.F.Händel, A.Vivaldi, J.Haydn, W.A.Mozart, J.Brahms, J.Pauer, V. Burns, L.Dănceanu, A.Raţiu, Y. Kasparov, Dieter Acker – cu o paletă stilistică precisă şi agilă parcurgând istoria creaţiilor muzicale de la clasici la contemporani. De asemenea a înregistrat diferite lucrări pentru fagot la Radiodifuziunea Română, la Bayerische Rundfunk şi câteva CD-uri de muzică contemporană în România şi Spania.

foto Alexandru Dolea

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!