window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

La inceputul lui august 2010, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) lansa campania “Nu-ti lasa banii in plata domnului!”, destinata a sensibiliza opinia publica si factorii de decizie politica asupra propunerii de taxare si a problemelor legate de finantarea de catre Stat a cultelor religioase.

In urma cu un an, atrageam atentia ca in Romania sint 18.300 de biserici fata de doar 4.700 de scoli generale care stau la dispozitia copiilor.

Acum, dupa primul an de campanie, a sosit momentul sa facem un prim bilant. In 2010 am pornit o lupta de durata, o lupta pentru apararea laicitatii Statului, o lupta impotriva unor mentalitati ale clasei politice adanc inradacinate in ultimii 20 de ani. Campania va continua, iar o evaluare de parcurs se impune.

Ce evenimente au fost inregistrate de la debutul campaniei?

 • introducerea in dezbaterea publica, pentru prima oara dupa 1989, a subiectului finantarii cultelor de catre Stat
 • reducerea cu 48% a finantarilor bugetare pentru constructia de noi biserici și renovarea celor vechi de la 54,6 milioane de lei in 2010 la cca. 28,3 milioane de lei in 2011
 • am pus o presiune constanta pe clasa politica; in ultimul an s-au inregistrat o serie de initiative legislative și luari de pozitie in premiera absoluta pentru Romania ultimelor doua decenii:
  • Declaratia Presedintelui Traian Basescu, la Radio Romania Actualitati (11.08.2010): “[…] sa terminam cu fanariotismele acestea […] nu este timpul sa construim acum biserici din bani publici. Avem alte prioritati, poduri […], drumuri distruse de la inundatii, diguri.
  • Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru stoparea salarizarii preotilor de catre Stat (BP651 / 16.08.2010)
  • Nepromulgarea de catre Presedinte și retrimiterea in Parlament a proiectului de lege pentru stabilirea parteneriatului intre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale (11.04.2011)
  • Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru eliminarea posibilitatii de alocare a banilor de la bugetul de stat direct catre anumite biserici (BP344 / 09.06.2011)

Chiar daca aceste rezultate sunt importante, Asociatia noastra va continua campania “Nu-ti lasa banii in plata domnului!”; mai avem multe obiective de atins. De exemplu, inca nu am reușit sa oprim complet hemoragia de fonduri publice catre culte sau transferarea gratuita in proprietatea BOR a proprietatilor de Stat. In plus, autoritatile centrale și locale inca mai finanteaza din bani publici constructia așa-numitei Catedrale a Mintuirii Neamului.

Dorim sa reamintim in acest context ca in urma cu doar citeva saptamini, la sfarșitul lunii iunie, Primarul General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu a declarat ca primaria pe care o conduce va aloca BOR 10 milioane de lei pentru controversatul proiect, acești bani venind sa se adauge celor 5 milioane alocate deja de Primaria Sectorului 3 (Hotarirea 54/26.05.2011) și celor 10 milioane alocate de Guvern (HG 101/09.02.2011).

Trebuie mentionat ca aceste fonduri au fost acordate in urma solicitarilor exprese din partea conducerii Bisericii Ortodoxe cu toate ca, in repetate rinduri, inalti reprezentanti ai acesteia au promis ca nu vor apela la sprijinul Statului pentru acoperirea costurilor de constructie.

Mai avem multe de facut pentru apararea și consolidarea caracterului secular al Statului roman, dar sintem incurajati de raspunsul pozitiv al societatii. Site-ul de campanie (http://in.plata-domnului.ro) a inregistrat peste 23.000 de vizite, finantarea cultelor a devenit un subiect constant in presa, iar sintagma “Romania, tara cu 18.300 de biserici și doar 4.700 de scoli” a intrat in exprimarea cotidiana. Dorim sa multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au sprijinit și care au facut campania posibila!” a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

In incheiere, reamintim ca asociatia noastra solicita autoritatilor Statului sa ia masurile care se impun pentru:

 • a stopa finantarea cultelor religioase de la bugetul de stat sau din bugetele locale, cu exceptia unor proiecte cu caracter umanitar, clare si bine-definite
 • a obliga toate cultele religioase care primesc finantare din partea autoritatilor centrale sau locale ale statului, a regiilor autonome si a companiile cu capital majoritar de stat sa publice anual rapoarte financiare detaliate prin care sa justifice modalitatea de cheltuire a banilor
 • a obliga regiile autonome si companiile cu capital majoritar de stat sa faca publice destinatarii si sumele sponsorizarilor, inclusiv cele efectuate in beneficiul cultelor religioase, pentru a se asigura transparenta procesului
 • a asigura transparenta activitatilor economice desfasurate de culte in scopul fiscalizarii corespunzatoare a acestora

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata in 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gandirea critica.

In 2010, am contribuit la marcarea in Romania a unor evenimente importante, precum Darwin Day (www.darwinday.ro), Ziua Internationala a Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondiala a Umanismului.

De asemenea, am lansat campania ”In plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), prin care cerem taxarea cultelor si restrictionarea finantarii lor de la bugetul de stat.

In 2011, am participat la miscarea internationala 10:23 (www.1023.ro) si am lansat campania de informare ”Stop indoctrinarii religioase in scoli!”.

Pentru a marca Darwin Day 2011 am organizat o conferinta in parteneriat cu Institutul Francez, pe tema ”Istoria indelungata a biodiversitatii” si am lansat portalul educational www.evolutionism101.ro.

_________________________________________________________________

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

Alexandru Toma Patrascu

Vicepresedinte ASUR

toma.patrascu@asur.ro

0788 39 25 39

Go to Top