Un nou record pentru Skanska CDE, care își menține poziția de lider în Europa Centrala și de Est

Skanska Commercial Development Europe, dezvoltatorul de birouri cu cea mai importantă prezență din Europa Centrală și de Est (CEE), a încheiat anul 2016 cu rezultate excepționale. Compania a închiriat aproximativ 170,000 m2 GLA de spații de birouri în zece piețe din regiune. Este cel mai bun rezultat de până acum la nivel de grup în ceea ce privește închirierea de spații de birouri. Acest succes reflectă pe de o parte poziția puternică a zonei CEE, precum și atractivitatea regiunii.

 După vânzările foarte bune de anul trecut, 2016 a fost un an excepțional pentru activitatea de leasing. Cu un volum de 170,000 m2 GLA închiriați, compania și-a bătut propriul record și și-a stabilit obiective ambițioase pentru anul 2017.

„A fost un an memorabil, cu nenumărate realizari și rezultate excepționale pe piața de leasing din regiune. Acesta a fost cel mai bun an pentru Skanska Ungaria care a vândut proiectul Nordic Light și a înregistrat o activitate de leasing record, într-o piață în creștere. De asemenea, am achiziționat suprafețe importante de teren pentru viitoare investiții, cum este cel din sensul giratoriu ONZ din Varșovia. Aproximativ 200.000 mp sunt în construcție, iar alte proiecte sunt stabilite să înceapă în cursul acestui an. Un alt demers important a fost să înființăm propriul nostru fond de investiții în Polonia. CEE este o regiune propice pentru investiții, cu un potențial fantastic de creștere, iar România, care a înregistrat o creștere a PIB-ului de 5%, confirmă acest trend ascendent al regiunii”, a spus Katarzyna Zawodna, Presedinte Skanska CDE.

Piața de real estate din România

Piața de birouri din București a avut cea mai mare rată de expansiune din ultimii șapte ani, spațiile de birouri noi livrate în capitală în 2016 având o suprafață totală de 294.000 mp, conform estimarilor CBRE.

Activitatea totală de leasing a fost susținută în proporție de 40%, conform estimarilor JLL, de sectorul de servicii de tip IT, BPO și SSC. Acesta a căpătat o amploare din ce în ce mai mare, devenind al doilea cel mai important contribuitor la creșterea economică a României, companiile din acest sector fiind unii dintre cei mai mari angajatori. Economia țării a crescut cu 4.9% în 2016, creștere care se estimează că va continua și în acest an, dar într-un ritm mai lent.

„Anul 2016 a fost pentru noi un an extrem de important atât din perspectivă de business, cât și din cea a consolidării echipei. Clădirea C din cadrul Green Court Bucharest, proiect dezvoltat de Skanska în România, a fost finalizat în iunie 2016, având în prezent o rată de ocupare de 71%. În decembrie 2016 am demarat lucrările de construcție pentru prima clădire a complexului Campus 6, al doilea proiect, dezvoltat într-o zonă nouă, cea de centru-vest a capitalei. Ne așteptăm ca și acesta să fie primit cu cel putin același entuziasm de care s-a bucurat Green Court Bucharest. Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără o echipă de oameni profesioniști și entuziasți, care formează în prezent Skanska România”, a spus Aurelia Luca, Country Director Skanska Property România.

Atragerea companiilor noi și construirea relațiilor de durată

Fondurile de investiții apreciază standardele înalte ale activelor Skanska. În 2016, Skanska a vândut trei clădiri (două clădiri de birouri și un hotel) în valoare de 211 mil. Euro și a atras noi jucători pe piețele unde compania activează.

„Anul trecut a fost un succes pentru noi, mai ales prin prisma noilor parteneriate stabilite cu trei investitori. HANSAINVEST Real Assets a achizitionat proiectul de birouri Atrium 2 din centrul Varșoviei, prima sa investiție pe piața poloneză. Erste Alapkezelő Zrt a ales clădirea de birouri Nordic Light din Budapesta, iar un jucător din Qatar, Al Sraiya Holding Group, a cumpărat hotelul Westin din Varșovia. Calitatea activelor Skanska și randamentele favorabile din CEE atrag investitori, în timp ce standardele noastre de lucru precum și reputația noastră construiesc parteneriate puternice. Toate acestea ne oferă un avantaj competitiv față de competiția de pe piața de investiții din CEE”, a declarat Adrian Karczewicz, Head of Divestments CEE la Skanska CDE.

Noi abordări și planuri de investiții

O altă mișcare importantă în 2016 a fost înființarea Skanska TFI S.A., prima companie de gestionare a fondurilor de investiții pentru Grupul Skanska la nivel mondial. Skaska TFI S.A. va administra un fond de investiții închis, cu active direct în piața imobiliară. Grupul Skanska, în calitate de investitor unic, este singurul participant la fond.

În plus, compania a început cinci noi proiecte în patru țări, cu o suprafață totală de 88,000 m2 GLA. Skanska lucrează îndeaproape nu doar cu partenerii săi de afaceri, dar și cu comunitățile locale din țările din CEE în care este prezentă. Analizând nevoile și obiceiurile oamenilor, compania încercă, prin fiecare proiect pe care îl dezvoltă, să găsească cele mai bune soluții din punct de vedere urbanistic, conform scopului său final de a construi pentru o societate mai bună. Fiecare soluție implementată de către Skanska – certificările LEED, accesi-bilitatea clădirilor, mediul de lucru inspirațional – urmarește să îmbunătățească nivelul de confort al angajaților precum și al celor care locuiesc în proximitate, oferind în același timp spații de lucru moderne și sustenabile.

„Performanțele Skanska se datorează echipei noastre de neegalat, partenerilor de afaceri care au încredere în noi și dinamismului regiunii CEE. Toți acești factori, alături de valorile de bază ale Skanska, de dorința noastră de a livra proiecte sustenabile în cele mai bune zone din oraș și spații de birouri premium au contribuit la succesul companiei. În prezent avem în lucru 12 proiecte noi, așadar vă vom ține la curent cu evoluția acestora”, a adăugat Katarzyna Zawodna.

 Skanska Commercial Development Europe

Skanska Commercial Development Europe initiates and develops sustainable property projects in office and other commercial buildings. The company’s operations are concentrated in metropolitan areas in the Czech Republic, Hungary, Romania and Poland and are conducted in four local units: Skanska Property Czech Republic, Skanska Property Hungary, Skanska Romania and Skanska Property Poland.

 More information can be found at: www.skanska.com/property

 Skanska Group

 We are part of the Skanska Group, established in 1887. The group is one of the biggest building and developer companies in the world, currently employing 41,000 specialists in Europe and the United States. We build in accordance with the principles of sustainable development, caring  for the future needs of communities that we operate in. We focus on how our projects will influence the life of people and the country’s development in the  long-term.  We participate in some of the most innovative developments and are currently working on 10,000 projects worldwide. Skanska’s revenue in 2016 totalled around 16 billion EUR and operating profit totalled 866 million EUR. The company’s headquarters is located in Stockholm , Sweden. Skanska has been listed on the Stockholm Stock Exchange since 1965. Skanska’s standards of work are described in its “Code of Conduct”. In each market, we work in accordance with common values: we care for life, we act ethically and transparently, we are better together and we are committed  to our customers.

 In Poland, Skanska employs nearly 7,000 specialists in three business units: Skanska S.A., Skanska Property Poland, Skanska Residential Development Poland.

 For more information, please visit: www.skanska.pl

Skanska Romania

Skanska Romania is an innovative developer and constructor of green office buildings creating friendly environment for business growth. The company has been operating in Romania since 2011 and is part of the Skanska Group, world leader in project development and construction. The projects of Skanska Romania offer top-quality office space at great locations, which ensures success and satisfaction of tenants and investors. All the investments of Skanska Romania will undergo LEED certification process confirming their compliance with the principles of sustainable development, optimal energy consumption and superior work environment