Un REGAL MUZICAL pentru o SĂRBĂTOARE REGALĂ!

Acasa/COMUNICATE DE PRESA/arta / cultura / entertainment/Un REGAL MUZICAL pentru o SĂRBĂTOARE REGALĂ!

CONCERT REGAL la Sala RadioPentru că ideea de regalitate înseamnă – dincolo de orice semnificaţie politică – asocierea cu noţiunile de eleganţă, rafinament şi valoare, o sărbătoare ca cea a Zilei Regalităţii (10 mai) nu se putea potrivi mai bine cu altceva decât cu un adevărat regal muzical la cel mai înalt nivel artistic. Sâmbătă, 11 mai (19.00), Orchestra Naţională Radio va prezenta un CONCERT REGAL, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Trei mari muzicieni de talie internaţională, care au străbătut meridianele lumii evoluând în cele mai importante săli de concert, sunt invitaţi la Sala Radio pentru acest eveniment: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

În mod tradiţional, seara se va deschide cu IMNUL REGAL (Eduard Hübsch) şi va continua cu Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, deosebită prin prezenţa a doi solişti alături de ansamblul muzical. Cea de-a doua parte a evenimentului va prilejui bucuria audierii uneia dintre cele mai cunoscute simfonii: Simfonia a IX-a în mi minor – Din lumea nouă semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák în perioada în care conducea Conservatorul de la New York. Lucrarea a obţinut un succes triumfal încă de la prima audiţie în 1893, la Carnegie Hall din New York.

Cu ocazia evenimentului deosebit din 11 mai, în pauza concertului va avea loc şi lansarea unui album (carte şi 2 CD-uri) special dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai: At your service at all times… (În slujba voastră în toate timpurile…), o colecţie a mesajelor radio şi interviurilor acordate în perioada 1989-2011. Este vorba despre cea de-a doua ediţie a albumului, revăzută, adaugită şi tradusă în limba engleză (prima ediţie fiind concepută în limba română). Albumul poartă semnătura editurii Casa Radio, iar interviurile înregistrate au fost realizate de Mariana Conovici şi Denise Theodoru, traducerea fiind semnată de Alistair Blyth.

Duminică, 12 mai, va avea loc un alt eveniment important pentru Radio România: Casa Regală va acorda instituţiei ordinul Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu). Pentru a primi distincţia, la ceremonia de la Palatul Elisabeta va fi prezent Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Decoraţia regală Nihil Sine Deo – instituită în 2009 prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi limitată la un număr de 200 membri – se acordă pentru performanţele de nivel înalt care aduc un aport important în domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic sau militar.  La ceas aniversar – 2013 înseamnă 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio – radioul public va primi înalta distincţie, al cărei nume conţine chiar deviza familiei regale, pentru serviciile aduse publicului românesc aflat în lumea întreagă.

CHRISTIAN BADEA şi-a început studiile universitare la Conservatorul de Muzică din Bucureşti (unde a studiat vioara), a continuat apoi cu studii de dirijat în Bruxelles, la Mozarteum din Salzburg şi la Juilliard School în New York, unul dintre mentorii săi principali fiind Leonard Bernstein. Timp de 10 ani a fost dirijor invitat al prestigioasei instituţii Metropolitan Opera – New York, fiind însă de asemenea invitat pe scenele unor teatre lirice ca Royal Opera House – Covent Garden din Londra, operele de Stat din Viena, Bayer, Hamburg, Grand Theâtre – Geneva, Theâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Operele Regale din Copenhaga şi Stockholm, Teatro Regio din Torino ş.a. Orchestre la cel mai înalt nivel din întreaga lume au evoluat sub bagheta dirijorului român: Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică BBC din Londra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Filarmonică Radio din Olanda, Orchestra Filarmonică Radio şi Orchestra l’Île de France, Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra RAI din Torino, Orchestra „Santa Cecilia” din Roma, Orchestra „Maggio Musicale” din Florenţa, Filarmonica din Tokyo ş.a.

MIHAELA MARTIN, violonistă de excepţie al cărui talent a fost recunoscut şi aplaudat pe toate meridianele, a susţinut concerte alături de BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg. Ca membru fondator al cvartetului  Michelangelo, susţine recitaluri în toată lumea, partenerii săi de cvartet fiind Stephan Picard, Nobuko Imai, Frans Helmerson.

Violoncelistul FRANS HELMERSON a concertat în Noua Zeelandă, America de Sud, Rusia, Australia, Japonia, susţinând totodată şi numeroase recitaluri. Discografia sa este foarte apreciată şi cuprinde lucrări ce relevă amplul repertoriu al artistului. Frans Helmerson este preocupat în mod special şi de muzica de cameră, din anul 2002, alături de Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai fondând cvartetul de coarde Michelangelo.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.  

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

Go to Top