Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 11, concursul având loc în mod tradițional în luna septembrie. Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile concursuri de anduranță. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru participanți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența fizică și psihică.
Tor des Géants organizează 3 probe de alergare: 130, 330 și 450 de kilometri (probă inclusă din 2019, aflată doar la a doua ediție în acest an, Tor des Géants nefiind organizat în 2020, din cauza pandemiei Covid19).
Cursa montană de 450 de kilometri (denumită Tor des Glaciers) a avut ca termen limită 190 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona orele de odihnă după propria strategie.
În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită și de enorma diferență de nivel: 32.000 de metri. Cei care fac calcule rapide afirmă că e ca și cum ai urca de 4 ori pe Everest – diferența e că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării, ci din tabăra de bază, situată la aprox. 5.400 m. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 3 ori pe Everest, ci de aproximativ 8-10 ori. Concurenții aleargă multe pasaje la altitudine, cel mai înalt punct al traseului fiind situat la 3.300 de metri (sunt 8 vârfuri de peste 3.000 de metri pe întregul traseu, iar alergătorii se află constant la mare înălțime, o altă provocare pentru organism).
Anul acesta, startul în proba de 450 de kilometri l-a luat și Claudiu Belețoiu, un tânăr ultramaratonist aflat pentru prima oară într-o cursă montană de peste 400 de km, Claudiu fiind de altfel și primul român participant la această probă. “În2019 am finalizat Tor des Géants, proba clasică de 330 km, o condiție obligatorie pentru a putea să te înscrii la proba de 450 de kilometri. Mi-am dorit să revin în Valle d’Aosta pentru proba mai lungă, Tor des Glaciers, întrucât m-a intrigat ce mi-a spus câștigătorul primei ediții: cele mai grele segmente Tor des Géants sunt cele mai ușoare din Tor des Glaciers. Mi s-a părut un obiectiv suficient de greu ca să mă forțeze să evoluez ca sportiv pentru a-l atinge, așa că nu am avut nicio ezitare în a mă înscrie și în 2020, când concursul nu a mai avut loc, și anul acesta. Recunosc că m-am antrenat cu obiectivul de a ajunge pe podium, nu doar de a ajunge la finish”, a precizat sportivul.
Întrucât Turul Giganților se desfășoară la altitudine și se ajunge constant la 3.000 de metri sau mai sus, Claudiu a decis ca o parte din aclimatizarea pentru competiție să o realizeze făcând înainte cu 2 săptămâni o recunoaștere amplă de traseu, parcurs care a inclus și 2 urcări pe cel mai înalt munte al Italiei, Gran Paradiso (4.061m). “Mersul pe ghețar și porțiunile deschise de creastă, porțiunile de via ferata, cât și crevasele, fac din Gran Paradiso un trofeu greu de adjudecat”, a menționat Claudiu despre dubla lui ascensiune pe cel mai înalt munte situat integral pe teritoriul Italiei.
Odată început Tor des Glaciers, privarea de somn și diferențele de temperatură dintre zi și noapte, au făcut ca abandonurile să apară rapid, rata acestora ajungând în final la aprox. 50%. Numărul mare de ore petrecut în efort, la altitudine și temperaturi extreme, face corpul să cedeze și să apară nu doar riscul de accidente, ci și acela de a face edem pulmonar, lucru care se întâmplă la fiecare ediție. Mai mult decât atât, întregul concurs este unul în care participanții își găsesc singuri ruta de parcurs, traseul nefiind marcat. La ediția din acest an au fost și 3 zile de ploaie, ceea ce a afectat atât fizic, cât și mental concurenții. “Este o cursă mai degrabă de anduranță, decât de alergare, iar dacă nu ești foarte bine pregătit fizic, nu ai cum să îi faci față. Am înregistrat 475 de kilometri în final pe ceasul de alergare și peste 33.000 de metri diferență de nivel. Acest lucru se traduce în aproximativ 13.500 de etaje de bloc”, a explicat sportivul care a finalizat competiția după 158 de ore (cu numai 6 ore de odihnă). Toți cei care reușesc să reziste întregului traseu se bucură însă de cele mai frumoase priveliști oferite de cele patru masive spectaculoase amplasate în Valle d’Aosta: Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso și Monte Rosa.
Aflat la start alături de alergători cu experiență (media de vârstă a concurenților la această probă a fost de 45-50 de ani), Claudiu a fost mezinul concursului, aflându-se din start în plutonul fruntaș. Din păcate, în prima noapte s-a dezechilibrat din cauza unei stânci instabile și a căzut de la 3 m înălțime, lovitura cauzându-i răni de care s-a îngrijit singur, cu ajutorul kitului de urgență pe care îl avea asupra lui. În acel moment a pierdut din avantajul primelor poziții, însă a reușit să reziste până la final, să recupereze din handicap și să cucerească a treia treaptă a podiumului. Primii doi alergători, Luca Papi (franco-italian) și Jules-Henri Gabioud (elvețian), au decis un finish comun, pe prima poziție. Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 19 septembrie, în Courmayeur (Italia).
Partciparea la acest concurs este un obiectiv pe care mulți alergători montani îl trec pe bucket listul personal. Însă duritatea concursului, cât și costurile mari de participare, fac ca pentru mulți această cursă să rămână doar un ideal. Claudiu a dedicat toată pregătirea din acest an principalului său obiectiv de alergare din 2021. Pentru această competiție, sportivul a avut un volum de antrenament de aprox. 5.000 de km (acumulând o diferență de nivel de 100.000m).
În încercarea sa din acest an, Claudiu Belețoiu a avut și o cauză nobilă pentru care a luptat să ajungă la finish, proiectul ales de el fiind o campanie a Asociației TOTUL ESTE POSIBIL, prin care copiii provenind din medii defavorizate au primit ajutor constând în resurse specifice începerii noului an școlar. În anul 2020 asociația a reușit să sprijine peste 50.000 de beneficiari, desfăsurând activități exclusiv cu ajutorul voluntarilor. Toți cei care apreciază acest tip de performanță, pot contribui la cauza nobilă aleasă de Claudiu, făcând o donație aici: https://tinyurl.com/Claudiu-TOR.
Claudiu Belețoiu (30 de ani) și-a început cariera de alergător amator la 22 de ani, în octombrie 2013, având la activ zeci de utramaratoane parcurse și în scop caritabil (UTMB, 100 miles of Istria, Tor des Géants, Transgrancanaria 360). Participarea lui Claudiu Belețoiu la acest concurs a fost realizată pe cont propriu, fără sponsorizări sau parteneriate, alergătorul neavând echipă de suport pe parcursul competiției.
Din anul 2015, Claudiu ajută sportivii să se inițieze sau să progreseze în alergare prin intermediul antrenamentelor de joi dimineața (6.00 AM, pe stadionul Dinamo), programul său de alergare SUNT ÎN FORMĂ (sunt-in-forma.ro) fiind urmat până în prezent de peste 1.500 de persoane. Întâlnirile fizice sunt suspendate pe perioada pandemiei, dar programele personalizate sunt oferite constant tuturor celor care aleg să progreseze cu ajutorul unui antrenor personal.