Mânăstirea din Batalha (nume complet Convento de Santa Maria da Vitória, Mosteiro da Batalha), cea mai frumoasă construcție sacrală gotică din Portugalia și un simbol al independenței republicii, va găzdui, timp de patru luni, o expoziție semnată de unul dintre cei mai apreciați sculptori români – la nivel național și internațional.

Astfel, sâmbătă, 14 iulie 2018, în prezența oficialităților din orașul Batalha, în claustrul mânăstirii, s-a deschis expoziția Sacrificiu,semnată de sculptorul Mircea Roman, un eveniment organizat în cadrul Proiectului Cultural Contemporanii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona. Momentul a fost marcat printr-un program muzical susținut de corul Orfeão de Loureiro, acompaniat de o orchestra de coarde. Expoziția reunește, sub titlul Sacrificiu, 11 opere monumentale realizate din lemn, lucrări ce reprezintă rezultante unei perioade relevante de meditație și consum artistic ale creatorului. (fotografii de José Luís Jorge)

În acest spațiu din patrimoniu UNESCO, unul dintre cele mai vizitate monumente din Portugalia acestei perioade, lucrările lui Mircea Roman vor putea fi admirate, timp de peste 3 luni, în porticurile unuia dintre spațiile interioare, dar și în unica uriașa capelă neterminată. Edificiul, sub conducerea vizionarului director Joaquim Ruivo, beneficiază de un program cultural bogat în cadrul căruia toate artele sunt bine reprezentate, adunând, în medie 1.000 de vizitatori pe zi, sosiți de pe toate continentele!

Lucrările lui Mircea Roman sunt eminamente atemporale și libere de erezia post-modernismului și de tacticile șocante ale prea multor artiști contemporani care se lasă prea ușor influențați de mișcările artistice la modă. Priviți cu atenție sculpturile lui Mircea Roman și o să descoperiți dragostea sa pentru cioplitul și pictarea lemnului în milenara manieră tradițională a artei românești.(Richard Demarco, Marea Britanie)

Înainte de întoarcerea în țară, sculptorul Mircea Roman și organizatorii au participat la o întâlnire informală la sediul Ambasadei României din Republica Portugheză, la invitația Excelenței Sale Doamna Ambasador Ioana Bivolaru.