window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

UNITATE PRIN DIVERSITATE

Sâmbătă, 21 februarie a.c., începând cu orele 13.00, în Sala de Consiliu, sub genericul ”UNITATE PRIN DIVERSITATE”, Primăria Sectorului 4 va organiza Ediția 2015 a unui spectacol cultural – artistic, prilejuit de celebrarea pe plan internațional a Zilei Limbii Materne.

Și anul acesta, la a IV-a ediție, și-au anunțat participarea reprezentanţi ai etniilor rusă, turcă, maghiară, germană, evreiască, bulgară, rromă, ucraineană, elenă și albaneză, reuniţi într-un demers ce vizează evidenţierea diversităţii şi conturarea specificităţii fiecăreia dintre culturi în parte.

Astfel, reprezentanții Uniunii Ucrainienilor din România, Filiala Maramureș, vor interpreta cântece în limba ucraineană, vor recita poezii specifice etniei pe care o reprezintă și vor susţine programe de dansuri tradiţionale. Totodată, momente artistice vor fi susținute de corul de copii Alegretto, ansamblul de balet Arabesque de la Centrul Cultural Turc – Yunus Emre, grupul de elevi rromi sprijiniți de Asociația Partidei Rromilor Pro Europa – Filiala Sector 4, de Ansamblul Serenada de la Liga Albanezilor din România, de Ansamblul de dansuri tradiționale greceștiASTERIA, de elevi ai Ansamblului Slantze de la Liceul Teoretic Bulgar HRISTO BOTEV.

De asemenea, actori ai Teatrului Evreiesc de Stat vor propune un scurt recital în limba idiș, iar elevii Liceului Teoretic Maghiar ADY ENDRE vor prezenta un dans tematic, dedicat revoluției de la 1848, cât și un dans popular maghiar.

La acest eveniment, România va fi reprezentată de elevii Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti și ai Colegiului Național Ion Creangă, care vor oferi publicului prezent o reprezentație deosebită de cântece populare, un monolog din piesa Cafeneaua de Sam Babrik și Concertul pentru două viori de Vivaldi.

La fel ca şi în anii precedenţi, invitații speciali prezenți la manifestare, dar și ai Primarului Cristian Popescu – Piedone, vor fi Manimekalai Murugesa, ambasadoarea Indiei în România, deputatul Varujan Pambuccian, președinte al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, Ana Nagy, inspector minorități din cadrul Ministerul Educației, precum și preoții Aurel Mihai, vicar administrativ eparhial de la Arhiepiscopia Bucureștilor și Ionică Armași, protopop al Protoieriei Sector 4.

Proclamată de către Conferinţa Generală UNESCO din noiembrie 1999, Ziua Internaţională a Limbii Materne, sărbătorită în fiecare an la data de 21 februarie, promovează recunoaşterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în special pe cele ale grupurilor minoritare.

Go to Top