Pe mai tot globul, prețul în creștere al energiei electrice pune presiune asupra costurilor de producție, iar producătorii își optimizează pe cât de bine procesele pentru a evita facturi nesustenabile pentru resursele financiare ale afacerii. Coboții sau brațele robotizate, așa cum mai sunt numiți aceștia, se numără printre instrumentele de automatizare utilizate în fabrici și ateliere, necesitând mai puțină energie electrică în comparație cu roboții industriali tradiționali. Dar cât de eficienți din punct de vedere energetic sunt aceștia, de fapt, și cum pot contribui la un consum econom de energie electrică?

Coboții necesită mai puțină energie electrică pentru a funcționa optim decât roboții industriali tradiționali

Când ne uităm la roboții industriali tradiționali și îi punem în perspectivă cu coboții moderni, mai noi, spațiul necesar operaționalizării lor și dimensiunea sau greutatea pe măsură reprezintă diferențe evidente care influențează consumul de energie. Coboții sunt proiectați să funcționeze alături de oameni și, din acest motiv, sunt mult mai mici și mai ușori decât roboții tradiționali obișnuiți, îndeplinind totodată o serie diversificată de sarcini industriale de producție, de la ambalare și paletizare, până la sudare. Drept urmare, coboții utilizează mai puțină energie electrică decât roboții tradiționali, care se folosesc de obicei de puterea energiei electrice trifazate.

Care este consumul estimativ al unui braț robotizat?

Ce au în comun un robot de bucătărie, o mașină de spălat, un computer sau o consolă de jocuri? Toate au un consum de energie comparabil cu acela al unui cobot. Un cobot folosește cea mai mare parte a energiei pentru a se menține ridicat în poziția sa activă de operare, și este vorba despre aceeași cantitate de energie cu cea folosită de aparatele de uz casnic de zi cu zi.

De exemplu, un cobot cu o sarcină utilă de 3 kilograme consumă în medie doar 100 de wați, ceea ce presupune aceeași cantitate de energie ca a unui computer de performanță medie sau cantitatea de energie pe care o poate produce o persoană atunci când merge pe bicicletă. Un cobot cu o sarcină utilă de 5 kilograme și cea mai nouă generație de console de jocuri folosesc ambele aproximativ 200 de wați.

Cu un consum mediu de energie de 350 de wați, aceeași cantitate de putere ca a unui blender de uz casnic obișnuit, alți coboți pot opera cu o sarcină utilă de la 12,5 kilograme până la 16 kilograme. Cele mai noi tehnologii din industrie, precum cobotul UR20, poate opera cu o sarcină utilă de 20 de kilograme folosind 500 de wați, aceeași cantitate de energie și putere folosite de cele mai eficiente mașini de spălat.

Ai putea folosi un cobot chiar și în propria locuință. Cum?

Deși probabil nu vei avea nevoie să apelezi la un cobot în propria locuință, spre deosebire de roboții industriali tradiționali, un cobot modern poate fi conectat la aceleași tipuri de prize care există în fiecare casă. Un cobot poate fi alimentat chiar și de la baterii, iar coboții de la unii producători, cum ar fi Universal Robots, este disponibil într-o versiune autonomă, care nu trebuie conectat la o priză. Aceste alternative, alături de funcționalitatea de tip „plug-and-play” asigură integrarea mai ușoară a coboților în liniile de producție, mai ales în cazul afacerilor și atelierelor mici.

Optimizarea randamentului vine odată cu evitarea risipei de energie

Odată ales cobotul potrivit cerințelor și sarcinilor unei anumite linii de producție, cum te asiguri că acesta este utilizat la potențialul său maxim, evitând în același timp risipa de energie? Ei bine, coboții sunt deja optimizați din punctul de vedere al duratei de funcționare, pentru a fi eficienți energetic. Cu toate acestea, atunci când brațul robotic este inclus într-un nou program de funcționare și pe o nouă linie de producție, este important de luat în considerare viteza cu care se mișcă cobotul și programarea acestuia la o viteză optimă, doar atât cât este nevoie.

Există multiple soluții de monitorizare de la distanță a ecosistemului de coboți folosiți într-o unitate de producție, care permit utilizatorilor să optimizeze modul în care funcționează coboții lor, fără vizite multiple la fața locului. Și, chiar dacă coboții consumă puțină energie, o simplă acțiune pre-programată de „pornire/oprire” poate fi folosită în perioadele mai lungi în care coboții nu sunt utilizați și în care nu trebuie să rămână activi. Iar dacă, în schimb, există nopți în care coboții lucrează singuri, halele de producție nu trebuie să folosească energie electrică pentru iluminat sau încălzire.

Coboții au fost de la început concepuți să lucreze împreună cu oamenii și, uneori, pot contribui proactiv (împreună cu optimizarea lor potrivită) și la aspecte ale producției precum reducerea consumului de energie, prin însăși versatilitatea acestora.