Sectorul energiei a cunoscut un “salt” în prețuri, după apariția uraganului Harvey. Metalele prețioase stau cuminți – aurul se străduiește să treacă de pragul cheie de rezistență și așteaptă veștile de la reuniunea bancherilor centrali din Jackson Hole, Wyoming.

Acțiunea pare să se întâmple în sectorul metalelor industriale. Indicele Bloomberg pentru metale industriale – în frunte cu zincul și aluminiul – a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2014 încoace și a înregistrat creșteri în 8 săptămâni din ultimele 10.

Prețul benzinei a crescut în SUA – rafinăriile de pe coastă au redus sau chiar oprit operațiunile de producție din cauza uraganului. Primul uragan care lovește Texasul în ultimul deceniu ar putea genera cantități uriașe de precipitații. Acest scenariu produce griji suplimentare pentru recoltele de soia și bumbac.

Zahărul și-a revenit: pozițiile short aproape record au fost echilibrate de noi poziții long, după ce guvernul Braziliei a anunțat că impune taxe de 20% pe importul de etanol care depășește cotele stabilite de executiv.

Creșterea prețului la metale industriale se datorează în mare parte Chinei. Dorința Beijingului de a închide fabricile și paltformele indsutriale poluante a fost cea care a determinat această creștere, mai ales la aluminiu și zinc. Pozițiile speculative pe marginea acestei decizii au crescut exploziv, ceea ce i-a determinat pe anumiți legiuitori să impună restricții pentru limitarea lor, rugându-i pe investitori să fie mai prudenți și raționali.

Cuprul a beneficiat și el de acest elan, atingând cele mai bune valori din ultimii doi ani pe piețele de la New York și Londra. Fondurile care speculează cupru au cea mai mare expunere din 2006 încoace, adică de când se ține evidența acestor tranzacții!

Creșterea producției și reducerea stocurilor au menținut prețul petrolului în jurul valorii de $48.50/baril în ultima lună. Media pe ultimele 50 de zile a scăzut, însă, spre valoarea de $46.70/b. Pe măsură ce ne apropiem de septembrie, raportul risc/profit arată destul de rău. O depășire a pragului de rezistență ar putea duce din nou prețul spre $50/b, ceea ce ar atrage o creștere semnificativă de hedging din partea producătorilor americani, în vreme ce o scădere sub acest prag ar însemna un nou proces de sell off.  Trebuie să ținem cont și de sezonalitate: vârful e, de obicei, în prima săptămână din septembrie, după care se intră din nou într-un sezon cu cerere scăzută.

Cel mai mare risc pentru acest scenariu este situația în continuă deteriorare din Venezuela și introducerea de sancțiuni de către SUA la adresa guvernului condus de președintele Maduro, care nu dă niciun semn că ar vrea să renunțe la măsurile de oprimare ale libertății individului în statul latino-american.

Aurul a trăit o săptămână nervoasă, dar liniștită, cu tranzacții în intervalul $1,280/uncie și $1,295/uncie. Prețul nu a mai reușit să treacă de valoarea maximă a acestui an, așa că traderii și fondurile hedge se așteaptă la o corecție de preț destul de curând.

Bine, nici piața nu e prea ajutată, cel mai recent exemplu fiind declarația președintelui Trump care a promis “închiderea guvernului” american, dacă acesta nu găsește fondurile necesare construirii zidului dintre Mexic și SUA.

Previziunea tehnică pentru aur e destul de clară. O trecere peste pragul $1,295/uncie spot e un semn că prețul ar putea crește și mai mult, în vreme ce o scădere sub el al însemna și mai multe pierderi în preț.

După haosul din ultimele săptămâni, investitorii caută opțiuni pentru diversificare, din cauza incertitudinii arătate de alte clase de asseturi, în special de acțiuni. Unul dintre riscurile majore pentru aur vine din partea pozițiilor lungi pe euro versus dolar. Orice reducere a acestui număr de poziții ar putea crește dolarul în dauna aurului.

O creștere peste $1,295/uncie ar putea duce prețul la $1,337. Sub $1,280/uncie, retragerile tehnice ar putea duce prețul și mai jos, până la $1,253/uncie.

Analiza de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare și instituțiilor la investiții prin tehnologie și expertiză.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienților instituționali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuții multi-asset, servicii de prime brokerage și acces la tehnologia de tranzacționare.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajați în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai și Tokio.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa