Infractorii cibernetici exploateaza faptul ca utilizatorii telefoanelor Apple iPhone cu sisteme de operare iOS 4.0.2 si iOS 4.1 cauta intens in aceasta perioada utilitare pentru jailbreak-ul soft-ului, si au lansat un program fals ce infecteaza computerul cu troieni creati special pentru a fura parole de acces si date personale.

Recent, in luna iunie, procesul de jailbreak al iPhone-ului a fost declarat legal spre bucuria utilizatorilor acestor modele de telefoane inteligente. Au aparut site-uri precum jailbreakme.com care permit spargerea modelelor mai vechi de iPhone cu doar cateva click-uri. Insa, odata cu lansarea sistemului de operare iOS 4, Apple a blocat toate exploit-urile care permiteau jailbreak-ul noilor versiuni de telefoane.

La inceputul lunii, un hacker pe nume pod2g anunta ca lucreaza la un nou exploit care va permite jailbreak-ul tuturor modelelor de iPhone prin exploatarea unei vulnerabilitati in sistemul de boot-are (bootrom). Aceasta bresa este foarte greu de reparat pentru Apple, daca nu chiar imposibil, insemnand ca orice dispozitiv iPhone, iPad, iPod va putea fi spart indiferent de sistemul de operare pe care in foloseste. Cu toate acestea, pana in data de 20 septembrie niciun exploit nu a fost lansat de pod2g.

La momentul de fata, iPhone-urile cu sisteme iOS 4.0.2 si iOS 4.1 sunt imposibil de spart, singura solutie fiind downgrade-ul la o versiune de software anterioara si apoi rularea unui utilitar de jailbreak mai vechi, spune Costin Raiu, Director al Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab. Interesant este faptul ca iPhone-urile cu sistem iOS 4.0.2 instalat din fabrica sunt imposibil adus la o versiune anterioara de software. In acest context, infractorii cibernetici au lansat un utilitar fals denumit Greenpois0n – care se vrea a fi mult asteptatul program creat de pod2g, insa nu este decat o arhiva ce contine cai troieni creati pentru a fura date personale din sistem, completeaza Raiu.