#Concert | Orchestra de Cameră Radio

Miercuri, 7 iunie 2017, ora 19.00, dirijorul basarabean Valentin Doni se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert care îl va avea ca invitat pe tânărul pianist de origine română Nicolas Bourdoncle. Programul serii va debuta cu Concertul nr. 4 în sol major pentru pian și orchestră, op. 58 de L. Van Beethoven, va continua cu o piesă compusă de Valentin Doni – Muzică pentru corzi, pian și timpane – și se va încheia cu Simfonia nr. 1 în re major, op. 25 – Clasica de Prokofiev.

Valentin Doni a fost, până în 2004, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. A realizat turnee în Europa şi Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiţie, colaborând cu numeroşi solişti instrumentişti de renume internațional. În prezent, Valentin Doni este dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Cu o dublă origine, română și franceză, tânărul pianist Nicolas Bourdoncle este licenţiat, cu distincţie de onoare, al Conservatorului Naţional Superior de Muzică de la Paris, promoţia 2015, unde a studiat cu Roger Muraro. A susținut recitaluri solo şi concerte alături de orchestre din Franţa, Germania, Spania, Italia, Slovenia, Coaţia, Albania, Grecia, România, Moldova, Ucraina, Polonia, Armenia, Vietnam, Bazilia și Mexic.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

 BIOGRAFII

VALENTIN DONI

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziţie a profesorului Pavel Rivilis. Între 1990 și 1992 urmează un stagiu de perfecţionare în România, cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între  1992 și 1993  s‑a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa),  cu prof. Jean‑Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).

Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova  (1986 ‑1989).  Între  1990 şi 1992  a funcţionat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creaţie.

Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în  2004 deţine funcţia de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. A întreprins turnee în multe ţări din Europa şi Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiţie, colaborând cu numeroşi solişti instrumentişti de renume mondial.

În anul 1999, Preşedenţia Republicii Moldova i-a conferit titlul de Maestru în artă,  iar în anul 2002,  Guvernul Francez îi conferă titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere. În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.

NICOLAS BOURDONCLE

Născut în 1998 în Aix-en-Provence, Nicolas Bourdoncle a început studiul pianului cu tatăl său, Michel Bourdoncle, urmând apoi cursurile Conservatorului Pierre Barbizet din Marseille, unde a fost student la clasa profesorului Erik Berchot.

A urmat cursuri de Masterclass cu Bernard Flavigny, Daniel Wayenberg, Dominique Merlet, Carlos Roqué Alsina, Dang Thaï Son, Nelson Goerner, Frédéric Aguessy, Michel Bourdoncle, Jean-Marc Luisada, Bernard d’Accolé  Konstantin Lifshitz şi Vladimir Viardo.

Debutul său solistic a fost la vârsta de 10 ani, în compania Filarmonicii din Odessa, alături de care a interpretat concerte în Chişinău şi Tiraspol. În 2012 a fost laureat al Concursului Internaţional de la Hanoï, Vietnam. Este licenţiat, cu distincţie de onoare, al Conservatorului Naţional Superior de Muzică de la Paris, promoţia 2015, unde a studiat cu Roger Muraro.

Are la activ numeroase recitaluri solo şi concerte alături de orchestre din Franţa, Germania, Spania, Italia, Slovenia, Coaţia, Albania, Grecia, România, Moldova, Ucraina, Polonia, Armenia, Vietnam, Bazilia, Mexic etc.