Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata constructiilor din Romania, a reusit sa-si tripleze valoarea de piata in cei zece ani de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile TRP au fost tranzactionate pentru prima data la BVB pe 2 iulie 2008.

„Decizia de listare la bursa a reprezentat un pas firesc al unei companii de marimea TeraPlast. Desi listarea unei companii-lider de piata este o normalitate in Europa de Vest, pentru Romania era o noutate in perioada respectiva. Noi am ales, in urma analizei pietelor mature din Europa si a beneficiilor pe care aceasta decizie le va aduce companiei, sa facem acest pas”, a declarat Dorel Goia, Presedintele Consiliului de Administratie TeraPlast.

In cei zece ani de cand TeraPlast este tranzactionata la BVB, s-a investit constant in dezvoltarea capacitatilor de productie, in tehnologie de ultima generatie, cat si in extinderea portofoliului produse, astfel incat sa fie prima alegere in domeniul constructiilor si instalatiilor din Romania. De asemenea, exportul produselor a fost o prioritate, Grupul TeraPlast fiind prezent la ora actuala in peste 20 de tari europene. In octombrie 2017, Grupul TeraPlast a deschis TeraSteel Serbia, prima fabrica romaneasca inaugurata in strainatate dupa 1990.

„Povestea de succes a listarii TeraPlast la BVB este confirmata si de strategia adoptata la nivel de grup. Ne bucuram de fiecare data cand vedem companii listate pe bursa care isi asuma rolul de lideri intr-un mediu economic extrem de competitiv. Dupa modelul grupului TeraPlast, speram sa vedem cat mai multe companii listate la BVB care sa aiba o puternica prezenta regionala”, a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Prin IPO-ul TeraPlast s-au obtinut 14 milioane de euro, buget directionat, in primul rand, spre relocarea spatiilor de productie, localizate in acea perioada la patru adrese diferite, intr-un parc industrial de peste 20 de hectare, realizat la standarde europene. Totodata, au fost create bazele pentru dezvoltarea companiei din ultimii ani, care a inclus infiintarea punctului de distributie din Ungaria, inaugurarea unei subsidiare TeraSteel in Serbia si doua achizitii in Romania – Politub si Depaco.

„Apreciem in mod deosebit actionarii si managerii companiilor care acceseaza cat mai mult din parghiile oferite de piata de capital pentru a face businessul lor mai atractiv si mai competitiv. TeraPlast reprezinta un exemplu in acest sens, remarcandu-se prin folosirea in mod extins a mecanismelor bursiere. Compania a recurs in repetate randuri la majorari de capital, a acordat actiuni gratuite si a distribuit in ultimii trei ani dividende de peste 27 milioane de lei”, a declarat Lucian Anghel, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Din perspectiva financiara, in perioada 2008-2017, Grupul a efectuat investitii totale in valoare de 323 milioane de lei, a platit salarii in valoare de 314 milioane de lei si a inregistrat un profit de 108 milioane de lei, in timp ce valoarea taxelor platite la stat (impozit pe profit, taxe salariale si TVA) a fost de peste 400 milioane de lei.

„In continuare, ne propunem sa  demonstram investitorilor nostri ca suntem o companie solida, in care pot avea incredere si, bineinteles, sa continuam dezvoltarea activitatilor companiilor din Grup, prin cresterea cotelor de piata. Consider ca, pentru a continua trendul ascendent al Grupului, este nevoie de predictibilitate si incredere reciproca. Acesta va fi focusul nostru principal, impreuna cu respectarea promisiunii de a oferi solutii eficiente pentru oameni si mediu, prin produse sustenabile, de cea mai buna calitate”, a completat Dorel Goia.

Grupul TeraPlast a realizat in 2017 o cifra de afaceri de 422 milioane de lei, in timp ce valoarea investitiilor efectuate de Grup anul trecut a depasit 112 milioane de lei. Pentru anul 2018, Grupul TeraPlast tinteste o cifra de afaceri de 970 milioane de lei, dupa ce anul trecut a investit masiv intr-o serie de achizitii importante, care vor avea o contributie majora la rezultatele Grupului in 2018: participatia de 67% in Depaco, fabrica de panouri sandwich TeraSteel Serbia, business-ul Politub si sectia de reciclare PVC.

Despre TeraPlast Grup

Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producator de tevi din polietilena si PVC, granule si profile din PVC), filialele TeraSteel si TeraSteel Serbia (producatori de panouri sandwich si structuri metalice zincate), TeraGlass (producator de ferestre si usi din PVC), TeraPlast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale Grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) si Depaco (producator de tigla metalica, brandul Wetterbest). Participatia de 67% in Depaco – al doilea producator de tigla metalica din Romania – si fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de productie similara celei a TeraSteel Romania, au fost cumparate in decursul anului 2017. Actiunile TeraPlast sunt incluse in indicii BET-BK, BET-XT, BET-XT-TR si BET-Plus.

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) desfasoara cel mai avansat si complex program din randul pietelor de capital europene pentru cresterea nivelului educatiei financiare. Dedicate cu precadere investitorilor existenti sau potentiali, dar si antreprenorilor, activitatile BVB au scopul de a contribui in mod semnificativ la dezvoltarea culturii financiare din Romania. Partea tehnica s-a numarat, de asemenea, printre prioritatile BVB, care a dezvoltat platforma de tranzactionare Arena XT, folosita de mai multi intermediari. Mai multe informatii despre BVB: www.bvb.ro .