Piața de foreign exchange închide anul 2014 cu surle și trâmbițe, iar 2015 ar putea oferi valutelor dezvoltări istorice, pentru că vom continua să ne trezim din… pădurea adormită a pieței forex, dintr-un somn ce a caracterizat perioada de după criza financiară, din 2009 până la mijlocul lui 2014. În acest interval de timp, ștafeta “emisiunii monetare” s-a plimbat de la o bancă centrală la alta, de la Banca Federală a SUA în 2009-2011 (cu un dolar slab), la BCE în 2011-2012 (un euro slab) și la nerăbdarea și realismul primei faze a Abeconomiei – care a fost, de fapt, Kuroda-economia Băncii Japoniei, de la sfârșitul lui 2012, până la începutul lui 2014 (yen japonez slab).

De la jumătatea acestui an, lucrurile au început să prindă din nou avânt, odată ce USD a arătat cea mai semnificativă creștere din ultimii ani, susținută și de încheierea programului federal de achiziții de asseturi și de faptul că piața așteaptă, la jumătatea lui 2015, creșterea dobânzii Băncii Federale pentru prima oară din 2006, în plină reconsolidare economică.

În rest, volatilitatea pieței valutelor a trecut într-o viteză superioară, după ce Banca Japoniei a accelerat ritmul a ceea ce era deja cel mai radical experiment de politică monetară. La BCE, majoritatea moderaților se luptă acerb să vadă din nou imprimeriile monetare la lucru, după ce balanța Băncii Centrale Europene s-a diminuat cu o treime în ultimii doi ani.

Prin urmare, intrarea în 2015 prinde băncile și economiile globale complet defazate, iar prăbușirea prețului țițeiului adaugă situației generale a piețelor o tușă dramatică din punct de vedere geopolitic și economic. Scenariul cel mai probabil la care mă gândesc când vorbim de majoritatea valutelor în Anul Nou este unul benign, unul în care Banca Federală a SUA crește dobânda un pic mai mult decât ne așteptam, iar dolarul american crește odată cu economia americană.

Între timp, presupun că vom asista la un declin aparent ordonat al yenului japonez. În ceea ce privește BCE, cred că banca va depăși obiecțiile Germaniei și piedicile politice și va reporni procesul de noi emisiuni monetare, fie la reuniunea din ianuarie, fie la cea din martie.

Îngrijorarea mea principală e un pic mai complexă și sumbră. Avem de face cu prea multe incertitudini și direcții posibile ale evoluției economice, politice și ale piețelor pentru anul viitor – mai multe decât în orice alt an de care îmi aduc aminte.

Investitorii vor avea ceva insomnii în cazul în care ne gândim la patru scenarii de tip “Dar dacă…” pentru 2015:

  1. Dar dacă politica Băncii Federale a SUA atrage un dezastru pe piața asseturilor? Există deja semne că piața titlurilor de stat în SUA e într-un declin sever în ultima jumătate a lui 2014. Lichiditatea e groaznică pe aceste titluri din cauza noii legislații care și-a propus, ironic, să reducă riscurile pe balanță, ceea ce s-a transformat într-un risc complet de piață. Titlurile legate de țițeiul de șist din SUA sunt cel mai limpede în zona de pericol, iar investitorii pleacă în grup, ceea ce ar putea determina Banca să renunțe la gândul de creștere a dobânzii. Rezultatul: slăbire dramatică a dolarului.

  1. Dar dacă Draghi pleacă subit? E limpede că nu avem consens în BCE pentru a aproba noua emisiune monetară pe care Draghi o vrea atât de mult pentru a scoate zona Euro din marja de pericol în care a fost aruncată de inflație. Dacă Draghi nu-și poate îndeplini obiectivele pe care și le-a propus pentru prima parte a lui 2015 și pleacă, în semn de protest? Rezultatul: mai întâi, euro va crește spectaculos, iar apoi vom vorbi despre o nouă criză existențială a Uniunii Europene.

  1. Dar dacă China vrea să devalorizeze? Pentru câteva zile în noiembrie, rata de schimb în Japonia (ajustată la inflație) era la un nivel scăzut record, în timp ce în China era la unul similar… crescut. Riscul de deflație crește în China, în timp ce regimul se luptă cu riscul deflaționar provocat de bula creditelor de proporții epice. Va smulge China o lacrimă Băncii Japoniei și va devaloriza yuanul, exportând un tsunami al deflației către restul lumii? Rezultatul: vom asista la un nou și periculos capitol al războiului valutelor.

  1. Dar dacă Japonia pierde controlul procesului de slăbire a yenului? Există riscul ca noul program de emisiune monetară al Băncii Japoniei să fie pur și simplu mai mult decât poate duce și să asistăm la o prăbușire a încrederii interne în yen, în 2015. Rezultatul: am putea vedea Banca Japoniei schimbând radical direcția, protejând yenul. Să nu uităm că majoritatea seismelor valutare recente au avut yenul în centrul atenției.

Pe scurt, mă aștept la o călătorie… sprâncenată a valutelor în 2015, cu volatilitatea explodând din cauza unuia sau mai multora dintre motivele expuse mai sus.

Șeful Strategiei FX Saxo Bank, John J. Hardy

 Originar din Texas, John Hardy a absolvit Universitatea din Texas cu magna cum laude. Este alături de Saxo Bank din 2002, în diferite roluri de strategie FX și Management al Asseturilor. Azi, John este Șeful Strategiei FX. Are mulți fani datorită articolului său zilnic de Update FX, foarte popular și deseori citat, primit de clienții saxo Bank, presă și traderi. Este invitat deseori în calitate de comentator la diverse canale de televiziune printre care CNBC, CNBC Arabia și Bloomberg. Alături de editorialul zilnic și aparițiile media, John scrie comentarii ad-hoc regulate, concentrându-se pe valutele importante, politicile băncilor centrale, tendurile macro-economice și alte evenimente. John poate comenta despre FX și clasele de asseturi majore dintr-o perspectivă macro.