window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

Alegerile din Germania au ieșit cum trebuie pentru Angela Merkel, însă lasă Europa și moneda euro într-o stare de incertitudine. Victoria zdrobitoare a lui Merkel arată că o bună parte din puterea partidului său rezidă în alegătorii care au abandonat “corabia” partenerului de coaliție, FDP. Prin urmare, alegerile o aduc pe dna.Merkel în postura de a forma o coaliție bizară fie cu SPD, fie cu ecologiștii.

Ideea e că una dintre aceste posibile coaliții ar trebui să fie mai prietenoasă cu UE, din moment ce partidele de stânga tind să fie mai generoase cu ideea proiectului comunitar decât este Merkel. Dar chiar și o “mare coaliție” cu SPD va fi orice mai puțin “măreață”, de unde și riscul ca rolul de lider al Germaniei în Europa să devină pe atât de mic, pe cât de mare a fost victoria lui Merkel. Și asta pentru că orice decizie la nivel european trebuie recalculată în termeni de “risc intern” pentru Germania, în condițiile unei coaliții inconfortabile.

Angela Merkel va continua, probabil, să aplice rețeta care i-a menținut succesul până acum, cu mici concesii ici colo, cum ar fi al treilea val de răscumpărare acordat Greciei, pentru a evita ca acea criză să se extindă în alte regiuni. Ceea ce nu vom vedea de acum înainte, însă, va fi o nouă viziune pentru Europa. Marea Problemă pentru UE este ceea ce va duce la ruperea uniunii, în cele din urmă, dacă nu se va găsi un răspuns: moneda unică și o singură bancă centrală într-o uniune de state suverane.

Uniunea Europeană este o casă fără fundație, iar o asemenea casă nu poate rezista la infinit. O nouă coaliție condusă de Germania nu va așeza această țară pe drumul construcției unei asemenea fundații; cel mult o vom vedea pe dna.Merkel cârpind și reparând crăpăturile din pereți, în timp ce casa va continua să se clatine.

Euro a ajuns săptămâna trecută la cea mai ridicată valoare comparativ cu dolarul american, iar Banca Federală a SUA a șocat lumea întreagă, anunțând că nu va renunța la programul de achiziții de obigațiuni. Dar chiar și dacă ar fi făcut-o, expansiunea balanței Băncii tot va ajunge curând la 1 trilion, și asta numai în 2013.

Între timp, balanța Băncii Centrale Europene a scăzut cu 25%, în același interval. Euro nu va face altceva decât să se devalorizeze dacă Merkel nu se va angaja că va conserva viitorul UE și va spori rolul BCE. În caz contrar, ne vom întoarce la vechea poveste cu “ruperea uniunii”.

Europa deja riscă prin formarea noului guvern german, iar un Euro în creștere va accelera aceste tensiuni din UE, motiv pentru care credem că se va ajunge rapid la următorul capitol din istoria acestei uniuni bizare, oricare ar fi el.

Despre Saxo Bank

Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Banca permite clienţilor să tranzacţioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, acţiuni, contracte Futures, opţiuni şi alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzacţionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader şi SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clienţii instituţionali ai băncii. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă şi presupune personalizarea şi crearea de mărci pentru platformele de tranzacţionare  pentru alte instituţii financiare şi brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienţi white label şi deserveşte mii de clienţi retail în peste 160 de ţări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogaţi şi, de atunci, şi-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga şi birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

Go to Top