Cu pianul electric in portbagaj, cu vioara (care are 283 de ani) în spate, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au plecat, pentru a doua oară, să cânte sătenilor din România. A doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, iniţiat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, a debutat pe 22 septembrie în comuna în care s-a născut compozitorul român şi care îi poartă numele, locul în care a început şi ediţia de anul trecut.

Vioara lui George Enescu Arborea_Foto_Virgil Oprina_016

Primul concert a avut loc în căminul cultural din satul Arborea, comuna George Enescu, unde s-au adunat de la intelectuali (doctorul, primarul, profesorii din comună) până la oameni care lucrează pământul: “Am 70 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva. M-a uns la inimă. Să dea Dumnezeu să vină şi la anul” spunea un sătean.

Peste 30 de copii de la şcolile din zonă au venit să asculte recitalul celor doi artişti şi să vadă vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi care acum este folosită de violonistul Gabriel Croitoru (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”): “Pe mine parcă m-a liniştit…aşa…” spunea un elev în clasa a VIII-a. “M-a atins la inimă cu melodiile”, “M-a emoţionat ce-am ascultat şi m-a făcut să fiu mândră că sunt din comuna în care s-a născut marele nostru compozitor” au adaugat două eleve în clasa a VI-a.

Unii dintre copiii care au venit anul acesta la concert au fost şi anul trecut. Violonistul Gabriel Croitoru spunea emoţionat la finalul recitalului: „Mă bucur că am fost primiţi bine, că reacţia publicului a fost una foarte caldă. Chiar dacă oamenii care ne ascultă aici nu ascultă des o astfel de muzică, îţi dai seama din ochii lor când le place şi când reuşeşti să-i captivezi cu o muzică pe care nu o aud în mod obişnuit. E emoţionant să cânt pentru a doua oară pe meleagurile în care s-a născut şi a cântat George Enescu.”

Cea de-a doua ediţie a turneului „Vioara lui George Enescu”, cu violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, va continua până pe 4 noiembrie 2013, în oraşe şi localităţi rurale din judeţele Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.

Eu cred în faptul că trebuie să ducem cultura, teatrul, literatura, muzica clasică spre cât mai multă lume, Nu trebuie să ezităm în faţa riscului de a ne confrunta cu un public nou, deşi mulţi sunt cei care mă contrazic, uneori cu violenţă. Până la urmă, misiunea radioului public, care emite în România din 1928 este chiar aceasta: de a oferi posibilitatea unui număr cât mai mare de oameni să ajungă la cultură, la spiritualitate, la frumos. Asta fac Gabriel Croitoru şi Horia Mihail cu turneul Vioara lui George Enescu la sate. Ei demontează practic ideea că la cultură trebuie să aibă acces doar iniţiaţii. Sau, privind altfel, iniţiază un public nou în tainele muzicii clasice.” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Turneul va fi şi anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor poposi în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Periplul muzical va cuprinde şi un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public din România.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:

22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botoşani – Căminul cultural Arborea – ora 14.00

22 octombrie Botoşani, jud. Botoşani – Casa de cultură Botoşani– ora 19.00

23 octombrie Comuna Grăniceşti, jud. Suceava – Căminul cultural Grăniceşti – ora 13.30

24 octombie Comuna Pogoneşti, jud. Vaslui – Şcoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negruţiu, Pogoneşti – ora 13.30

24 octombrie Bârlad, jud. Vaslui – Pavilionul Marcel Guguianu – ora 19.00

28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu – Căminului cultural Slimnic – ora 12.00

28 octombrie Comuna Răşinari, jud. Sibiu – Căminul cultural Răşinari – ora 17.00

1 noiembrie Bucureşti – Sala Radio – ora 19.00

4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov – Căminul cultural Cernica – ora 14.00

 

Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2

Eveniment recomandat de : Radio România

Proiect cultural finanţat de : Administraţia Fondului Cultural Naţional

Partener principal: Muzeul Naţional “George Enescu”

Sponsori : VOLKSWAGEN, UniCredit Ţiriac Bank

Parteneri : Orchestrele şi Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Fundaţia Radio România, Chez Marie, Nissa

Parteneri culturali : Filarmonica de stat din Botoşani, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad – Pavilionul „Marcel Guguianu”

Biletele pentru concertul de la Bucureşti sunt disponibile pe www.bilete.ro,  in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in Magazinele Germanos

Foto: Virgil Oprina