window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Vita de vie si stresul climatic – teme de cercetare europeana la USAMV Iasi

Imbunatatirea potentialului vitei de vie in conditiile de stres climatic din Romania este unul din scopurile urmarite de catre un nou proiect cu finantare europeana ce a demarat la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad din Iasi. < Analiza oportunitatilor de adaptare a ecosistemelor viticole romanesti la noul context competitiv si de mediu> este titlul proiectului finantat prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Valoarea totala a proiectului este de 6.451.858 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 5.864.727 lei.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta asigurarea de noi cunostinte stiintifice si noi metode operationale de imbunatatire a potentialului agro-productiv al diferitelor soiuri de vita de vie, in conditiile stresului climatic din Romania. Cu alte cuvinte, proiectul este un model de cercetare interdisciplinara ce integreaza competente din diferite domenii: agro-meteorologie, viticultura, fenologie si eco-fiziologie, economia si politica vitei de vie. In vederea obtinerii de rezultate aplicabile in economie proiectul are la baza, ca actiune specifica, activitatea de cercetare-dezvoltare in parteneriat intre universitati/institute de cercetare-dezvoltare si intreprinderi. Obiectivele acestuia vizeaza si situatiile cu care se va confrunta sectorul viti-vinicol din Romania in urmatorii ani. Acestea sunt determinate de noul context competitional si de mediu, care implica, printre altele, dinamica cererii pietii si impactul asupra productiei viticole determinat de modificarile climatice.
Proiectul castigat de institutia ieseana se incadreaza la categoria proiecte Cercetare-Dezvoltare de inalt nivel stiintific la care vor participa specialisti din strainatate.
Echipa de cerectare a USAMV Iasi va fi indrumata de Diego Begalli, profesor titular de Economie Rurala si Evaluare la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii din Verona, in calitate de coordonator al proiectului.
Durata proiectului este de 36 de luni, iar lansarea acestuia se va face pe data de 6 iulie 2010.

Persoana de contact: Prof. univ. dr. Carmen Doina Jitareanu
Tel. 0232 407350, Fax 0232 260650, e-mail: doinaj@uaiasi.ro
doinaj@uaiasi.ro
http://www.univagro-iasi.ro/

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top