window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

WWF protestează pentru ca pădurile să devină prioritate națională

  • WWF

WWF

Românii din țară și de peste hotare se mobilizează pentru păduri pe 9 mai, o cauză care la prima vedere nu le afecteză în mod imediat și direct calitatea vieții.

Pentru noi este încă o dovadă că oamenii își doresc un viitor în armonie cu natura și că gândul unei lumi fără păduri îi alarmează.

WWF va protesta alături de ei și de organizațiile din România pentru ca pădurile să devină o prioritate pentru întregul guvern, pentru toată instituția Parlamentului, nu doar pentru un minister de resort sau pentru câțiva deputați preocupați de mediu.

Important este însă să înțelegem că dincolo de semnale, de sloganuri și de bune intenții, avem nevoie de soluții și trebuie să fim pregătiți să ne implicăm pe termen lung. Problematica pădurilor nu este simplă și nu implică doar pădurile. Afectează comunități locale, o vastă diversitate de specii și habitate, implică ecologie, dar și economie, perspective imediate și soluții pe termen scurt.

Nu este de ajuns ca un ONG sa aiba putere de mobilizare, ci este nevoie și de o expertiză foarte bună, prin care să poată să-și argumenteze punctele de vedere . De aceea, pentru a găsi soluții trebuie să ne implicăm în mod coordonat și unit. Este nevoie de oameni  și organizații care mobilizează societatea în stradă, oameni și organizații care investighează și dezvăluie fisurile sistemului, oameni și organizații care dețin expertiză în domeniul forestier, economic sau legislativ. WWF sprijină mișcarea împotriva despăduririlor abuzive prin expertiză în domeniul forestier și prin soluții pentru protejarea naturii și bunăstarea comunităților locale.

Societatea civilă trebuie să vegheze ca, atunci cand se adoptă măsuri legislative noi sau se modifică cele vechi, existente deja, legate de sectorul de păduri, în propuneri să se regăsească principiul sustenabilității. Un stat european trebuie să se asigure că politica și gestionarea legată de sectorul forestier asigură un viitor pădurilor și naturii, respectă și ajuta societatea și comunitățile locale și creează valoare economică. De aceea, protestele de sâmbătă sunt un pas mare înainte pentru societatea civilă din România.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top