Recviemul de Verdi va răsuna sub cupola Ateneului Român în serile de joi, 13 februarie şi vineri, 14 februarie 2025, de la ora 19, când Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii George Enescu îl vor avea ca dirijor invitat pe ilustrul Yan Pascal Tortelier şi un cvartet redutabil de solişti: soprana Hye-Youn Lee, mezzosoprana Judit Kutasi, tenorul Ioan Hotea şi basul Nicolas Testé. Dirijorul Corului: Iosif Ion Prunner
Despre geneza acestui opus, muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu a explicat că „Recviemul pentru solişti, cor şi orchestră îşi găseşte originea într-o propunere făcută de Verdi în 1868, la moartea lui Rossini, pentru o lucrare care să-l comemoreze pe ilustrul compozitor, la care mai mulţi muzicieni italieni de valoare să scrie câte o mişcare. Acest proiect nu s-a materializat niciodată, dar în 1873, când moare Alessandro Manzoni, pe care Verdi îl venera, el revine de astă dată singur la ideea realizării recviemului, dedicându-l memoriei marelui poet. Prima audiţie are loc la 22 mai 1874, la un an de la moartea lui Manzoni, în Domul din Milano, sub bagheta autorului, cu 120 de corişti şi o orchestră de 100 de instrumentişti; solişti erau cele mai bune voci de la Scala: Teresa Stolz şi Maria Waldmann, care fuseseră protagoniste ale primei audiţii în Italia a operei Aida, Capponi şi Maini.”
Dirijorul francez Yan Pascal Tortelier a condus cele mai prestigioase orchestre din lume: London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Filarmonica din St Petersburg, Filarmonica Scala din Milano, Filarmonica din Los Angeles, orchestrele simfonice din Boston și din Chicago.
Cariera sa a început ca violonist, iar la paisprezece ani, a câștigat Premiul I pentru vioară la Conservatorul din Paris şi, curând, a debutat ca solist al Orchestrei Filarmonicii din Londra. Dintre profesorii săi se remarcă Nadia Boulanger, iar la Accademia Chigiana din Siena, Tortelier a studiat dirijatul cu Franco Ferrara.
Yan Pascal Tortelier a fost desemnat dirijor principal al Filarmonicii BBC între anii 1992 și 2003, perioadă în care a susţinut apariții anuale la prestigiosul BBC Proms și un turneu de mare succes în SUA, cu prilejul aniversării a 60 de ani a orchestrei, fiindu-i decernată apoi distincţia de dirijor emerit. Tot în calitate de dirijor principal, s-a aflat la conducerea orchestrelor simfonice din Islanda, Ulster, Sao Paolo, iar la Orchestra Simfonică din Pittsburg a activat ca dirijor principal invitat.
Soprana Hye-Youn Lee s-a născut în Coreea de Sud, iar în prezent este stabilită la Londra. A făcut parte din prestigioasele Les Jeunes Voix du Rhin din cadrul Operei din Strasbourg şi L’Atelier Lyrique de la Opera din Paris. De asemenea, artista a evoluat pe scenele unor teatre lirice renumite, precum: Grange Park Opera, Opera North, Scottish Opera, Opera Naţională Finlandeză, Opera din Bergen, Theater St Gallen, Theater Magdeburg, Teatro Verdi din Trieste, Teatro Sao Carlos din Lisabona.
Mezzosoprana Judit Kutasi, născută la Timișoara, a participat la Studioul Internațional de Operă din Zürich, unde s-a perfecţionat la cursuri de măiestrie cu Brigitte Fassbaender, Ann Murray, Francisco Araiza,Christoph Loy, Fabio Luisi, Michele Breedt. Între anii 2014 şi 2016, artista a fost angajată ca solistă în ansamblul Operei din Zurich, iar în stagiunea 2016-2017, a făcut parte din ansamblul Deutsche Oper din Berlin. Printre colaborările sale recente se numără succesele pe scenele Scala din Milano, Opera din Tel-Aviv, Royal Albert Hall din Londra, Arena di Verona, Teatro dell’Opera din Roma, Teatro Carlo Felice din Genova, Fondazione Teatri di Piacenza, Teatro Comunale Luciano Pavarotti Modena, Teatro Valli di Reggio Emilia.
Tenorul Ioan Hotea, s-a născut în 1990, la Baia Mare. A absolvit în 2013 Academia de Muzică din București și apoi a studiat în Italia, cu tenorul Alberto Cupido. Este laureat al concursurilor „Victor Giuleanu” (Premiul I), Concursul Operei Naționale București (Premiul II), „Hariclea Darclée” (2015, Grand Prix) și Operalia „Placido Domingo” (Londra, 2015, Premiul I și Premiul Zarzuela). Între 2011 și 2013 a fost membru al Operei Naționale din București şi s-a bucurat apoi de apariţii de succes pe scene internaţionale: operele din Paris, Viena, Monte Carlo, Strasbourg, Düsseldorf, Wiesbaden (ca artist în rezidență), Stuttgart, Frankfurt, Zürich, Royal Opera House Covent Garden, Opera Bavareză de Stat din München, Opera de Stat din Hamburg.
Basul Nicolas Testé a studiat pian, fagot şi istoria muzicii la Paris, înainte de a-şi începe cariera de artist liric. A urmat cursurile de formare ale Operei Naţionale din Paris, iar în 1998 a câştigat Premiul II la Concursul “Voix Nouvelles”. Nicolas Testé cântă frecvent pe scenele unor teatre lirice de prim- rang, precum: Metropolitan Opera New York, Opera Bavareză de Stat din München, Los Angeles Opera, San Francisco Opera, Deutsche Oper Berlin, Opéra National de Paris, Teatro San Carlo din Napoli, Grand Théâtre din Geneva, Teatro La Fenice.
Ateneul Român
Joi, 13 februarie / Vineri, 14 februarie 2025, ora 19
Orchestra Filarmonicii George Enescu
Dirijor YAN PASCAL TORTELIER
Solişti
HYE-YOUN LEE – soprană
JUDIT KUTASI – mezzosoprană
IOAN HOTEA – tenor
NICOLAS TESTÉ – bas
Program
Giuseppe Verdi
Recviem
Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER
Mai multe informații despre stagiunea 2024-2025 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar
Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 160 lei
Categoria II: 150 lei
Categoria III: 140 lei
Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.