Filarmonica „George Enescu” organizează marți, 3 mai 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, concertul coral extraordinar intitulat „Zbor spre lumină”, susținut de Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner. Pe scena Ateneului vor evolua: Maria Bîldea (pian), Rafael Butaru (vioară), Andrei Licareț (pian), Eduard Antal (orgă). Programul este alcătuit din lucrări de Johannes Brahms, Olivier Messiaen, Charles Marie Widor, Wolfgang Amadeus Mozart, Constantin Silvestri, Claude Debussy, Gustav Holst, Ola Gjeilo, Louis Vierne, Arnold Schoenberg. „Concertul intitulat se dorește a fi un imn adresat bucuriei de a trăi, de la visul nocturn la bucuria spirituală a luminii pe pământ”, a declarat dirijorul .
Marți, 3 mai 2022, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00 – 21:00
Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
IOSIF ION PRUNNER
Îşi dau concursul
MARIA BÎLDEA – harpă
RAFAEL BUTARU – vioară
ANDREI LICAREŢ – pian
EDUARD ANTAL – orgă
Program
Johannes Brahms
In stiller Nacht
Olivier Messiaen
O sacrum convivium
Charles Marie Widor
Simfonia nr. 9, cu orgă, op. 70, Gotica, p. a II-a
Wolfgang Amadeus Mozart
6 nocturne
Constantin Silvestri
Nacht und Träume
Claude Debussy
Clar de lună
Gustav Holst
3 imnuri corale vedice
Ola Gjeilo
Serenity
Louis Vierne
Hymne au soleil, op. 53
Arnold Schoenberg
Friede auf Erden, op. 13
Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.
Prețurile biletelor sunt:
Categoria I : 50 lei
Categoria II: 45 lei
Categoria III: 40 lei
CORUL FILARMONICII „GEORGE ENESCU”
Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii
MARIA BÎLDEA
Maria Bîldea s-a născut în București și a început să studieze harpa la opt ani, la Liceul de Muzică „George Enescu”. La 12 ani susținea deja primul recital iar la 18 ani a susținut primul concert ca solistă la Ateneul Român. A absolvit Academia de Muzică din București în 1986. În 1988 a fost invitată în Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membră a orchestrei din Salonic până în 1990 după care a plecat la Atena, invitată de către Manos Hatzidakis, și angajată la Orchestra of Colours. Din 1993 este și prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. Maria Bîldea a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar în 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). De-a lungul carierei a colaborat cu Sir Neville Marriner, Michel Plasson, Vangelis, Horia Andreescu. A interpretat muzica de Eleni Karaindrou pentru filmul „Dust in time”, împreună cu soțul său, violonistul Sergiu Nastasa și „Alexander” (regizor Oliver Stone, muzica de Vangelis). A fondat și cvartetul „Aeolian Harps” și este membru fondator al “Kyklos Ensemble”.
RAFAEL BUTARU
Violonistul Rafael Butaru este licențiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și în prezent este concertmaistru al Operei Naționale din București și al Filarmonicii „George Enescu”. De-a lungul carierei concertistice a colaborat cu muzicieni de prestigiu, precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina. Activitatea sa solistica include concerte susținute alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret și Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea. Împreună cu ansamblul ArGenTango a susținut două turnee naționale și a înregistrat un compact disc Live at Sala Radio. Este membru al Ludens Piano Trio și al ansamblului de muzica veche I Ludici alături de care concertează frecvent în cadrul festivalurilor SoNoRo, Vara Magică și Enescu și Muzica lumii.
ANDREI LICAREȚ
Născut la Bucureşti, Andrei Licareţ a început studiile de pian cu tatăl său, Nicolae Licareț, la vârsta de 5 ani. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat cu Gabriela Enăşescu. La Universitatea de Muzică București, i-a avut ca profesori pe Viniciu Moroianu, Dana Borşan, Steluța Radu, Șerban Soreanu şi Dan Dediu. Şi-a continuat apoi studiile cu doi dintre cei mai mari profesori de pian, Jacques Rouvier, la Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Paris şi la Universität der Künste Berlin, precum și cu legendarul pianist Leon Fleisher la Peabody Consevatory din Baltimore. Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. A susţinut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varşovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D.C., Boston, Houston etc.
EDUARD ANTAL
Până la admiterea la Conservator, Eduard Antal a fost autodidact, motiv pentru care el consideră acest lucru ca fiind una din cele mai mari reușite din cariera lui de până acum. A concertat sub bagheta unor dirijori importanți precum Konrad von Abel, Giulio Prandi și a făcut parte din orchestrele „Universitaria”, „Concerto”, „Barockerii”. În anul 2017 și-a propus să lucreze împreună cu cei mai importanți profesori organiști din țară, să participe la cât mai multe masterclassuri și programe de mentorat și să își achiziționeze materiale necesare studiului. Profesorul cu care Eduard studiază la UNMB este dr. Dan Racoveanu.