Străzile Sectorului 3 vor răsuna, până pe 14 septembrie, de acordurile muzicii marelui compozitor George Enescu. În cadrul proiectului educațional Enescu pe alei prin Sectorul 3, timp de zece zile, tinerii artiști ai Asociației Royal Art Muzzyk vor aduce muzica lui George Enescu în 30 de locații din Sectorul 3. În fiecare zi, în intervalul 14.00 – 17.00, locuitorii Sectorului vor putea audia recitalurile chiar din confortul propriului cămin, pe bancă în aer liber, în timp ce își fac plimbarea sau în drumul lor spre alte locații din București.
Proiectul educativ „Enescu pe alei prin Sectorul 3”, finanțat de Primăria Sectorului, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local, este o premieră ce își propune să aducă în atenția publicului larg manifestarea valorilor artistice românești într-o abordare modernă, vizionară, de actualitate, utilizând limbaje artistice inovatoare. Proiectul este corelat în mod special cu ediția din 2021 a Festivalului George Enescu și își propune să extindă atmosfera de sărbătoare dinspre centru înspre toate zonele Sectorului 3, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să beneficieze de momente artistice de excepție.
“Am identificat de-a lungul timpului dorința publicului de a putea lua parte la astfel de evenimente de talie internațională, de a simți că se află în epicentrul efervescenței culturale a Capitalei. Este cunoscut faptul că pe parcursul Festivalului Enescu atmosfera de sărbătoare iradiază. Proiectul Enescu pe alei prin Sectorul 3 vine să completeze această atmosferă minunată și să ofere momente culturale deosebite, absolut gratuit și pentru toată lumea”, a declarat Claudia Deleanu, Președinte al Asociației Royal Art Muzzyk si coordonator artistic al proiectului.
Enescu pe alei prin Sectorul 3 a debutat pe 05 septembrie, cu primele trei recitaluri susținute în Parcul Teilor – Expoziția Artiștilor Lirici, Intersecția Fetești cu Gura Siriului și Str. Gura Ialomiței nr. 20 – Școala 116.
În zilele următoare artiștii vor interpreta ciclul de lieduri: „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”, op. 15, de George Enescu. Cele 7 lieduri sunt lucrări dedicate vocii și pianului și însumează un program muzical de 25 de minute care va fi prezentat în 30 de locații diferite din Sectorul 3, în așa fel încât să se bucure de sonoritățile enesciene cât mai mulți locuitori.
Recitalurile sunt însoțite de un ecran led pe care vor rula traducerea în limba română a versurilor, ipostaze ale compozitorului român, precum și detalii despre proiect. În felul acesta, cultura românească va fi integrată într-un context educațional non-formal.
Programul muzical cuprinde ciclul de șapte lieduri ale marelui compozitor român pe versurile poetului renascentist francez Clément Marot: Estrene à Anne, Languir me fais…, Aux damoyselles paresseuses d`escrire à leurs amys, Estrene de la rose, Present de couleur blanche, Changeons propos, c`est trop chanté d`amours…, Du confict en douleur.
Acestea vor fi interpretate de:
Costin Raia – Pian
Livia Mateescu – Pian
Beatrice Dănilă – Soprană
Roxana Sima – Soprană
Maria Bodislav – Soprană
Eliana Pîslariu Ranghilof – Soprană
Vera Ștefan – Soprană
Septimiu Urzică – Bariton
Manager de proiect: Violeta Dincă
Coordonator artistic (concept, pregătire muzicală, producție eveniment): Claudia Deleanu
Asistent Coordonator Artistic: Alexandru Vasile
Consultant artistic: Raluca Oprea, doctor în muzică
Echipă tehnică: Cătălin Nicolescu – Sunet, Horia Constantinescu și Valeriu Șohterus – Regie tehnică.