Zilele Filmului Croat la BucureștiÎn perioada 28 noiembrie – 1 decembrie 2013, la Cinema Elvira Popescu din București (Bd. Dacia 77) se desfășoară Zilele Filmului Croat.

Festivalul este organizat de Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutul Francez, cu sprijinul Comisiei Europene, și se va deschide joi, 28 noiembrie, ora 20.00, cu proiecția filmului Behind the Glass, regizat de Zrinko Ogresta.

Programul mai include filmele: Play me a love song, regia Goran Kulenovic, I love you, regia Dalibor Matanić, Love life of a gentle coward, regia Pavo Marincović, Koko and the ghosts, regia Daniel Kušan, Will not end there, regia Vinko Brešan, Josef, regia Tanislav Tomić (proiectat în prezența regizorului), I have to sleep, my angel, regia Dejan Aćimović, Metastases, regia Branko Schmidt.

Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză, iar unele și în română.

ZILELE FILMULUI CROAT
CINEMA ELVIRA POPESCU
28 NOIEMBRIE – 1 DECEMBRIE

JOI, 28 NOIEMBRIE
18.00 – PLAY ME A LOVE SONG/ PJEVAJTE NESTO LJUBAVNO
Ungaria 2007, 106 min
Regia: Goran Kulenović
Cu: Ivan Herceg, Ivan Djuricic, Ivan Glowatzky
Struja, un rocker cu principii, refuză să cânte la nunți melodii de dragoste alături de formația sa When Dirty Harry Met Dirty Sally pentru a câștiga bani.
Premiul Publicului la Motovun Film Festival 2007 și Premiul Publicului la Pula Film Festival 2007

20.00 – GALA DE DESCHIDERE: BEHIND THE GLASS/IZA STAKLA
Cehia 2008, 80 min
Regia: Zrinko Ogresta
Cu: Leon Lučev, Jadranka Djokić, Daria Lorenci
Nikola, un arhitect de succes, trebuie facă o alegere dificilă: familia sau amanta?
În 2008, Behind the glass a fost nominalizat pentru Crystal Globe în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. A câștigat Premiul Publicului la Motovun și două premii Golden Arena la Pula Film Festival.

VINERI, 29 NOIEMBRIE
18.00 – I LOVE YOU/VOLIM TE
Croația 2005, 83 min
Regia: Dalibor Matanić
Cu: Krešimir Mikić, Ivana Roscic, Ivana Krizmanic
Un tânăr copywriter află accidental că are HIV, iar lumea începe să-i întoarcă spatele. Personajul devine o problemă pentru societate până în momentul în care întâlnește un alt ghinionist.
Premiul regie și montaj la Pula Film Festival 2006.

20.00 – THE LOVE LIFE OF A GENTLE COWARD/ LJUBAVNI ZIVOT DOMOBRANA
Croația, 2009, 95 min
Regia: Pavo Marinković
Cu: Nenad Cvetko, Dijana Vidusin, Sinisa Popovic
The love life of a gentle coward este fabula unui bărbat care învaţă că mai important decât a câştiga sau a pierde este, pur şi simplu, a avea curajul de a încerca.
Filmul a fost distins cu premiile Golden Arena, în competiţia naţională de la Pula Film Festival pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj.
Proiecție în prezența regizorului.

SÂMBĂTĂ, 30 DECEMBRIE
10.00 – KOKO AND THE GHOSTS/ KOKO I DUHOVI
Croația 2011, 90 min
Regia: Daniel Kušan
Cu: Antonio Parac, Kristian Bonačić, Nina Mileta
Un încântător film pentru copii al cărui erou principal este un băiețel de 12 ani care vrea să afle adevărul despre apartamentul familiei, ce pare bântuit de fostul proprietar, mort în condiții suspecte.
Filmul este un real succes de box-office în Croația și a câștigat patru premii la Pula Film Festival 2011: Premiul Publicului, premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră, premiul pentru Cel mai bun montaj și premiul pentru Cel mai bun debut în cadrul festivalului.

18.00 – WILL NOT END HERE/NIJE KRAJ
Croația 2008, 100 min
Regia: Vinko Brešan
Cu: Ivan Herceg, Nada Sargin, Predrag Vušović
O poveste de dragoste tragicomică dintre un veteran de război, actualmente detectiv, și o prostituată, văzută din perspectiva unui actor porno.
Nije kraj a câștigat Premiul FIPRESCI la Karlovy Vary International Film Festival, Premiul Publicului “Golden Gate” și alte patru premii “Golden Arena” la Pula Film Festival (Croația).

20.00 – JOSEF
Croația, 2011, 90 min
Regia: Stanislav Tomić
Cu: Neven Aljinovic-Tot, Alen Liverić, Dražen Šivak
Josef este o dramă despre supraviețuirea în timpul Primului Război Mondial a unui soldat croat al armatei austro-ungare, care fură identitatea unui ofițer. Impostorul se dovedește a fi cel care mai târziu a devenit Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.
A câștigat două premii Golden Arena pentru efecte speciale la Pula Film Festival.
Proiecție în prezența regizorului.

DUMINICĂ, 1 DECEMBRIE
18.00 – I HAVE TO SLEEP, MY ANGEL/MORAM SPAVAT’, ANDJELE
Croația 2007, 100 min
Regia: Dejan Aćimović
Cu: Karlo Barbaric, Goran Grgic, Nataša Dorčić
O tulburătoare poveste de dragoste din Croația anilor ’70, după revoluția sexuală a anilor ’60 și tulburările politice din 1971.
Premiul Publicului la Munchen Film Festival în 2008 și două premii Golden Arena pentru Cea mai bună actriță în rol principal și Cea mai bună actriță în rol secundar la Pula Film Festival în 2007.

20.00 – METASTASES
Croația 2009, 82 min
Regia: Branko Schmidt
Cu: Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Robert Ugrina
Amplasată în lumea interlopă a Zagrebului, Metastases este povestea a patru dependenți de droguri care au crescut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Unul dintre ei se întoarce acasă după trei ani petrecuți într-un centru de reabilitare, dar viața din cartierul dominat de violență îl trimite înapoi spre autodistrugere.
Trei premii la Pula Film Festival 2009.