La Radio România Cultural, pe 15 ianuarie, cultura națională este în sărbătoare.

De la o expoziție de fluturi, la renașterea unui oraș prin cultură, de la premii literare, la o gală de operă, realizatorii Radio România Cultural au ales, pentru transmisiunile directe din afara studioului dedicate zilei, subiecte atractive și variate, pentru a crea un tablou cât mai complex al fenomenului cultural autohton.

De la ora 13.20, în direct de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, ascultați o ediţie specială a emisiunii „Ştiinţa în cuvinte potrivite”, cu Corina Negrea și Dan Manolache. În această zi va fi deschisă publicului cea mai valoroasă colecţie din muzeu: colecţia de fluturi Aristide Caradja, alcătuită din peste 74.000 de tipuri de fluturi, în cadrul căreia pot fi admirate numeroase exemplare care aparțin unor specii rare, amenințate, multe dintre acestea având o valoare patrimonială deosebită.

Din Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, de la ora 16.00, va fi transmisă în direct: Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2017’’. Vor fi oferite premii pentru secțiunile: Tânărul Poet al anului 2017, Tânărul Prozator al anului 2017 și secţiunea Tânărul Critic literar al anului 2017. A fost anunțat deja câştigătorul celei mai bune cărţi de poezie a anului trecut: ”Insectarul Coman” de Dan Coman, Editura Charmides. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitaţi speciali pe Maria Răducanu şi Sorin Terinte (pian).

„Renașterea prin cultură. Cazul Petrila’’ este subiectul dezbătut în direct, din mina Petrila, la GPS Cultural, de la ora 17.00.

Cât este de importantă cultura pentru dezvoltarea unei comunități? Poate renaște o localitate prin cultură? Poate schimba un artist destinul unui oraș pe cale de dispariție? Anca Mateescu și George Gilea, realizatorii emisiunii GPS Cultural,  merg acasă la caricaturistul Ion Barbu, locuitor al Petrilei, să afle cum a reușit artistul să pună fostul oraș minier pe harta culturii.

Începând cu ora 18:30, în direct de la Opera Naţională Bucureşti, transmitem „Concertul Extraordinar – Ziua Culturii Naţionale’’.

Pe scenă vor evolua solişti ai instituției, Corul Operei Naţionale Bucureşti condus de Daniel Jinga şi corul All’s Choir. Programul spectacolului va include doar titluri româneşti, specifice evenimentului.

Emisiunile pot fi ascultate pe frecvențele Radio România Cultural din toată țara și pe www.radioromaniacultural.ro.