Ziua Culturii Nationale la Radio Romania Cultural

„Dăm tonul culturii” este deviza noastră, iar pe frecvenţele Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro, în fiecare zi, 24 de ore din 24, cultura este în sărbătoare.

Ziua Culturii Naţionale este însă un moment special şi programele dedicate acesteia vor face ca ea sa fie sarbătorită aşa cum se cuvine de  ascultătorii din toată ţara.

Reportajele, relatările și transmisiunile în direct în emisiunile Espresso (ora 7.20-9.00) și Orașul Vorbește (ora 10.00-10.50) vor anunţa cele mai importante evenimente dedicate momentului dar vor lua şi pulsul receptării acestuia de către publicul larg:

De la la Botoşani, unde va avea loc Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima şi Opera Omnia, vom ajunge la Iași, pe urmele poetului național. Aflăm apoi în exclusivitate de la Radio România Cultural despre prima traducere în limba engleză a unor poeme de Mihai Eminescu dar cerem şi explicaţii de la un antropolog, Vintilă Mihailescu, despre cum poate intra în conștiința românilor o zi cum este Ziua Culturii Naționale.

De Ziua Culturii Naţionale, la Dimineaţa crossover (ora 9.05-10.00), Mihai Eminescu este la intersecţia artelor. În perioada 9-15 ianuarie, între orele 9.00 si 10.00, au loc întâlniri între celebre poeme eminesciene, în lectura marilor actori români, cu personalităţi contemporane ale vieţii culturale.Poemele eminesciene au fost selectate de pe cele 4 CD-uri cu interpretări de patrimoniu din Arhivele Radio România, recent apărute la Editura Casa Radio, în Colecţia „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”.

Emisiunea de documentare STORYMANIA (ora 16.00-16.30)  va difuza documentarul cu tema ”Amita Bhose – De la Gangele măreț la codrul lui Eminescu”.

În rubrica Povești despre Oameni Mari (ora 15.00)  analizăm cele 6 presupuse date de naștere ale poetului național și despre cum s-a ajuns la stabilirea zilei de 15 ianuarie ca dată oficială a nașterii dar și despre localitățile în care s-a discutat de-a lungul vremii că s-ar fi născut Eminescu – Săveni, Dumbrăveni, Ipotești și, în cele din urmă, Botoșani.

În intervalul orar 18-19, Radio România Cultural continuă tradiția de a transmite în direct, pe data de 15 ianuarie, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2013. Se vor acorda următoarele cinci premii: Tânărul Poet al anului 2013; Tânărul Prozator al anului 2013; Tânărul Critic al anului 2013; Tânărul Scriitor al anului 2013; Cartea de poezie a anului 2013. Juriul a fost format din critici literari care au câştigat ”Premiul Tânărul critic literar’’ în cadrul Galei, ediţiile 2011, 2012, 2013: Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2013” a fost desemnat scriitorul Dan Sociu, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, Editura Tracus Arte. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitaţi pe muzicienii Mircea Tiberian, Diana Miron (voce şi vioară) şi Sian Brie (chitară). Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea Cipariu.

Proiectul Ora de Educație Teatrală, organizat de Radio România Cultural pe data de 15 ianuarie la Liceul Sf. Pantelimon din București, va fi dedicat, de asemenea, personalității lui Mihai Eminescu, încercărilor sale dramaturgice și poveștilor despre viața poetului.

Go to Top