window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Ziua Mondială a Asistenței Sociale 2015

Ziua Mondială a Asistenței Sociale 2015

Ziua în care asistenții sociali din întreaga lume derulează activități de promovare a profesiei și prezintă contribuția pe care o au în dezvoltarea socială și economică a familiilor și a comunităților în care lucrează.

Ideea unei Zile Mondiale a Asistenței Sociale a fost inițiată și susținută în 1995 de o echipă de asistenți sociali, membri ai IFWS (Federația Internațională a Asistenților Sociali), din care face parte și Herbert Paulischin, mentorul evenimentului organizat de ASProAS și CFCECAS, în București.

Când? Pe 17 martie 2015, ASProAS și CFCECAS, sub egida IFSW, organizează acest eveniment, cu  tema: ASISTENȚII SOCIALI PROMOVEAZĂ DEMNITATEA.

Unde? Prima activitate a evenimentului va avea loc la Palatul Parlamentului,între orele 10-13. Participanții au posibilitatea să interacționeze cu o BIBLIOTECĂ VIE ÎN ASISTENȚA SOCIALĂ, cărțile sunt reprezentate de asistenți sociali,prin ei făcându-se cunoscută profesia de asistent social, serviciile sociale și rolul asistentului social în serviciile sociale. A doua activitate este  un EVENIMENT DE PROMOVARE ÎN STRADĂ, în Piața Revoluției,între orele 13-15 (detalii pe www.asproas.ro).

E nevoie de o astfel de Zi a Asistenței Sociale?

Mulți români nu au auzit de această profesie,unii chiar o confundă cu asistenții medicali sau cu postura de asistați sociali.

Profesia de asistent social poate fi exercitată de către persoana care îndeplinește condiția de a fi licențiat sau absolvent al unei instituții de învațământ de specialitate,acreditată de stat în condițiile legii.

Oricine poate fi beneficiar de asistență socială la un moment dat în viață și nu ne referim doar la partea financiară.

Asistentul social este un specialist care deține pârghiile,tehnicile necesare,vine cu informații,sprijină beneficiarul pentru a lua deciziile potrivite,îi oferă suport pentru accesarea resurselor, îl pregătește pentru îmbinarea responsabilităților de familie cu cele de muncă, inserție pe piața muncii, suport pentru creșterea competențelor personale, sociale și profesionale. Asistenții sociali sunt agenți de schimbare în societate și în viața oamenilor, a familiilor și a comunităților pe care le deservesc.

Asistența socială și demnitatea. Asistența socială mai poate fi definită ca „filosofia practică”a redării demnității umane.

 

Asistentul social se confruntă nu doar cu încălcarea demnității persoanelor care solicită suportul serviciilor de asistentă socială, dar și cu respectul redus față de profesia de asistent social. Oamenii au nevoie de conştiinţa valorii proprii şi de stimă de sine. Ca să dobândească stima de sine, ei au nevoie de confirmarea valorii lor.

Împreună putem construi o civilizație a iubirii și solidarității sociale,bazată pe respectarea și redarea demnității umane,atât pentru  beneficiarii serviciilor de asistență socială din România, cât și privitor la demnitatea  și recunoașterea profesiei de asistent social. Fiți alături de noi!

Pentru mai multe detalii,accesați paginile de web:  www.asproas.ro  și www.cfcecas.ro.

(Mirela Andrei – student an III, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul,Universitatea București)

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top